שתף קטע נבחר
 

למה התרופות כל כך יקרות?

השוק הפרטי בעולם משקיע כל שנה כ-60 מיליארד דולר בפיתוח ומחקר של תרופות - ורוצה החזר על ההשקעה וגם רווחים. זה חלק מהסיבה מדוע מחירי התרופות, בעיקר המקוריות, כה גבוה. בישראל המחירים בפיקוח, להבדיל מארה"ב שם התחרות קובעת

הממשלה החליטה לפני שעה קלה להגדיל את תקציב סל התרופות ב-150 מיליון שקל ל-350 מיליון שקל. גם עם הגדלת התקציב הוא עדיין לא עונה על כל הדרישה. תרופות רבות נשארו מן הסתם מחוץ לסל.

 

ועדיין נותרה השאלה, מדוע התרופות כל כך יקרות? תהליך פיתוח תרופה חדשה, מה שנקרא בשפה המקצועית "חומר פעיל" לוקח לפחות כ-10 שנים בהשקעה של מאות מיליוני דולרים. בהעדר תמיכה ממשליתית מספקת לתהליך הפיתוח, נופל הנטל הכלכלי האדיר  בסופו של דבר על השוק הפרטי.

 

פרופ' שמואל אדלשטיין, יועץ לחברות תרופות ולשעבר מנהל מו"פ יחודי בחברת טבע, מסביר מדוע פיתוח תרופה יקר כל כך: "כשמפתחים תרופה, החברות מחויבות להנחיות רשות המזון והתרופות האמריקנית (FDA). חלק מההנחיות כוללת סדרה של ניסויים: החל בניסויים החל בחיות מעבדה, דרך חיות גדולות יותר (כמו קופים), אחר כך מתנדבים ובשלב האחרון חולים. כל הפאזות האלו עולות הרבות מאד כסף".

 

הסקטור הפרטי הוא למעשה הכח המניע את המחקר הרפואי בישראל ובעולם. כ-60 מיליארד דולר הושקעו ב-2004 במחקר ופיתוח תרופות חדשות, רובו ככולו של הסכום מגיע החברות פרטיות.

 

באירופה הממשלות משקיעות כיום כ-7 דולר לנפש במו"פ תרופות. בישראל המצב הרבה יותר חמור והתקציב עומד על 70 סנט בלבד.

 

תומר פפר, מנכ"ל פארמה ישראל, ארגון הגג של חברות התרופות מבוססות מו"פ, מתרעם על חוסר ההשתתפות של הממשלות בתהליך: "במשאבים האלו אי אפשר לנהל מחקר רציני. הממשלות הותירו את מימון המחקר הרפואי בידי השוק הפרטי".

 

לדברי פפר, "רק אחת מתוך 5,000 מולקולות כימיות חדשות תהיה בסופו של התהליך בסיס לפיתוח חדש, כאשר 4,999 יזרקו בדרך, לא לפני שהוצא עליהם הון רב. בכל שנת 2004 יצאו לשוק רק 17 תרופות מקוריות חדשות בכל העולם".

     

הפטנט - להרוויח לפני כניסת הגנריות

 

נושא נוסף שקשור בעלויות התרופות הוא הפטנט. בשוק קיימות שני סוגי חברות, כאלו שמפתחות תרופות אתיות (מקוריות) וחברות שמפתחות תרופות גנריות (משכפלות מוצר).

 

לדברי פרופ' אדלשטיין, "כאשר חברה מפתחת תרופה, היא מוציאה עליו פטנט התקף ל-17 שנה. אחרי 10 שנים של פיתוח נותר בידי החברה כ-7 שנים. אם החברה פיתחה, המציאה, השקיעה ועברה את כל ה'ויה-דלה-רוזה', אז יש לה כמה שנים לכסות הוצאות, ליהנות ולהרוויח מהתרופה, כי יום אחרי שהפטנט פג יכנסו לשוק החברות הגנריות והמחירים יצנחו".

 

בישראל קיימת מערכת פיקוח על מחירי התרופות. המחיר נקבע על-פי מנגנון "השיטה ההולנדית" שבו המחיר נקבע על פי ממוצע של 4 מדינות אירופיות. בארה"ב לעומת זאת אין פיקוח ומחירי התרופות שם הרבה יותר גבוהים.

 

תומר פפר, מנכ"ל פארמה ישראל, אומר גם כי המשק משלם מחיר על אי הכללת תרופה בסל, משום שהחולה אינו משתמש בה, נעדר מהעבודה, לעיתים מתאשפז ואף מטופל על ידי מערכת הרווחה "ולכל אלו יש עלות לא מבוטלת", הוא אומר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
10 שנים ליהנות מרווחים
צילום: סי די בנק
אדלשטיין. שנים של פיתוח יקר
מומלצים