שתף קטע נבחר

 

שרון למורדים: הפסיקו לתת תחושת חורבן

ראש הממשלה נפגש הערב עם מורדי סיעתו וביקש את תמיכתם בתקציב. עם זאת, הכיר מראש בסירובם כשאמר: "ברור שלא נצליח לשכנע האחד את השני, אך יש יום אחרי". המורדים, שדיווחו על אווירה מחוייכת, הציעו נוסחת פשרה: הטלת משמעת סיעתית על הליכוד בהצבעה על חוקי התקציב והמשאל

פגישה מפוייסת: "אין לנו רוב לתקציב", כך אמר הערב (יום ד') ראש הממשלה, אריאל שרון, למורדים בסיעתו, עמם נפגש לקראת ההצבעות על התקציב. שרון הוסיף: "אני חושב שאתם צריכים לתמוך בתקציב. זה לא דבר אידאולוגי, זאת לא ההתנתקות. זה ניהול המדינה, זה תרופות לסל התרופות, הרשויות המקומיות ונושאים נוספים".

 

שרון הוסיף: "אישור התקציב הוא תנאי להמשך שלטון הליכוד. היינו בהרבה מאבקים ובנושא המשאל אנו לא באותה הדעה. אין לנו רוב ולכן אתם מפנים אותנו להידבר עם סיעות אחרות".

 

לאחר שאמש אושרו במרתון הצבעות לילי חוקי התקציב וההסדרים, יובא בשבוע הבא תקציב 2005 להצבעה במליאה. מורדי הליכוד הגיעו לפגישה ובאמתחתם הצעה: המורדים מבקשים לכרוך את התקציב בחוק משאל העם, ולהטיל משמעת סיעתית בליכוד בהצבעה על שני החוקים.

 

בפתח הפגישה אמר שרון: "אני אצביע נגד המשאל ומפלגת העבודה הודיעה לי כי תצביע נגד התקציב אם כל הליכוד יתמוך במשאל עם". לדבריו, "ברור לי שלא אצליח לשכנע אתכם בנושא ההתנתקות, ואתם לא תשכנעו אותי בנושא המשאל, אך רציתי לומר לכם שיש יום שאחרי. אחרי התקציב נצטרך לעבוד יחד ולפעול לאחדות התנועה ואחרי ההתנתקות יש עוד הרבה משימות למתיישבים, שהם גיבורים. תפסיקו לתת את התחושה שמדובר בחורבן. אתם מרפים את ידיהם של המתיישבים הגיבורים".

 

ח"כים שהשתתפו בפגישה סיפרו ל-ynet כי הפגישה התנהלה באווירה טובה ומחוייכת. עוד סיפרו כי שרון ערך להם סקירה על תוכנית ההתנתקות והבהיר: "אני לא הולך לשום הסדר עם הסורים". בהמשך אמר כי "לא יהיה שום ויתור בעניין ירושלים". שרון הדגיש גם כי כל נסיגה עתידית לאחר ההתנתקות תהיה - אם תהיה- במסגרת משא ומתן.

 

חבר הכנסת אהוד יתום מהמורדים השיב לשרון על אזהרותיו ואמר: "ברור לנו שזה בגללנו, אבל זו עמדתנו". חבר הכנסת מיכאל רצון הציע לשרון לתמוך בתקציב תמורת חקיקת חוק שיעגן את האחיזה הישראלית בגושי ההתיישבות הגדולים ביהודה ושומרון. שרון סירב להצעה וטען כי מדובר בנושא שהוא "חלק ממשא ומתן מדיני".

 

המאבק על המשאל

 

ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת אישרה הבוקר להצבעה במליאה את חוק יסוד משאל העם. הרוב הובטח לאחר שמנהיג הזרם הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב, הורה לח"כ אברהם רביץ לתמוך. לעומתו, מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, הורה לח"כ נסים זאב מש"ס להצביע נגד. מליאת הכנסת צפויה לדחות את הצעת החוק, שתובא בשבוע הבא לקריאה ראשונה, ברוב גדול.

 

לפי שעה, מערך הכוחות במליאה פועל לטובתו של ראש הממשלה, ומבשר רעות למצדדי משאל העם. 78 חברי כנסת צפויים להצביע נגד משאל העם. 39 ח"כים יצביעו בעד.

  

עיקר המאבק נסוב בסיעת הליכוד בין המורדים לתומכי ראש הממשלה. 13 מתומכי שרון צפויים להצביע נגד ואילו 27 ח"כים מהליכוד יצביעו בעד. גם 12 חברי הכנסת של המפד"ל והאיחוד לאומי יצביעו בעד.

 

לעומתם, העבודה ועם אחד (22 ח"כים) יצביעו נגד, וכמותם גם 14 הח"כים של שינוי וח"כ פריצקי. אם לא יחול שינוי בעמדת הרב עובדיה בסוגיית משאל העם, גם 11 הח"כים מסיעת ש"ס יצטרפו למתנגדים. עוד במתנגדים: 6 ח"כים של יחד-מרצ, 8 מהסיעות הערביות ו-3 מאגודת ישראל. טרם החליטו - 2 ח"כים מדגל התורה וכן ח"כ דוד טל.

 

עם זאת, אם תוטל משמעת סיעתית בליכוד על חוקי התקציב והמשאל תשתנה התמונה. התקציב עצמו יעבור בקולותיהם של המורדים, שיחוייבו להצביע בעדו, והמשאל יזכה מנגד לקולותיהם של חברי הכנסת מהליכוד המתנגדים לפי שעה למשאל. עם זאת, גם עם קולות המורדים המשאל צפוי ליפול במליאה ללא תמיכתה של ש"ס, שמנהיגה הרוחני כבר הודיע על התנגדות.

  

מנהיג המורדים, ח"כ עוזי לנדאו, נפגש אחר הצהריים עם מנהיג הזרם הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב, והודה לו על שהורה לח"כ רביץ לתמוך במשאל העם בוועדת החוקה. לנדאו ביקש מהרב להורות לאנשיו להצביע בעד משאל עם גם בקריאה ראשונה במליאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
די לתחושת החורבן. שרון
צילום: רויטרס
צילום: דן בלילטי
מורדי הליכוד. מציעים פשרה
צילום: דן בלילטי
מומלצים