ההצבעה על המשאל: מסתמן רוב של 65 נגד
הכנסת תצביע היום על הצעת החוק למשאל עם. לשרון יש רוב מוצק למדי של 65 ח"כים שמתנגדים למשאל, גם ללא מורדי הליכוד והח"כים של ש"ס. הרב עובדיה יחליט לאחר פגישה עם עוזי לנדאו הבוקר אם לשנות את דעתו ולהורות לח"כים שלו לתמוך במשאל. המורדים: אם כך יקרה, "המשחק נפתח מחדש וצפויות התפתחויות מרחיקות לכת". אם יהיו לשרון הפתעות לא נעימות, הוא יכול להפוך את ההצבעה להצבעת אמון
האם שרון יצליח לקבור היום את רעיון המשאל?
היום (ב') אחר הצהריים תצביע מליאת הכנסת על הצעת החוק למשאל עם. ביום שלפני ההצבעה, הפך ביתו של הרב עובדיה יוסף למוקד עלייה לרגל של תומכי המשאל. רק הבוקר הוא יודיע אם חל שינוי בעמדתו שבוטאה פעמים רבות נגד משאל, אך נראה כי לראש הממשלה אריאל שרון, יש רוב מוצק של 65 חברי כנסת שיוריד את המשאל מסדר היום.
הבוקר הגיעו ח"כ עוזי לנדאו וח"כ יולי אדלשטיין, מ"מורדי הליכוד", לביתו של הרב עובדיה יוסף במאמץ אחרון לשכנעו לתמוך במשאל. לפני הפגישה אמר לנדאו: "מדובר במערכה על שלמותה של ירושלים ואסור להניח לשום סיכוי. נקווה שכאשר נעלה בפני הרב את הטיעונים הדבר יביא לשינוי החלטתו. לא נפסיק לרגע את המאבק נגד תוכנית ההתנתקות המסוכנת". הרב עובדיה יבקש מהשניים הוכחות לכך שתמיכת ש"ס במשאל עם תביא להפלת שרון - ורק אז הוא ישקול שינוי בפסיקתו.
ומנגד, תומכיו של ראש הממשלה בליכוד שלחו מברק אל מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, בו הם קוראים לו להתנגד למשאל העם. איתן כהן, פעיל ירושלמי המקורב ללשכת שרון, כתב לרב: "אנחנו מעריכים אותך, וקוראים לך להתנגד למשאל העם. המורדים לא מייצגים את הליכוד ולא את תומכי הרב עובדיה בליכוד".
יו"ר ש"ס, אלי ישי, נפגש אתמול עם הרב יוסף, והמליץ לו לתמוך בקיום משאל עם עקב "שינוי הנסיבות הפוליטיות". גם במפלגות הדתיות האחרות שוקלים מחדש את עמדתן בסוגיה, מתוך הבנה ש"מה שעומד על הפרק זה לא משאל העם - אלא הפלת ממשלת שרון". בכיר בש"ס אמר, כי קיים רק "סיכוי קלוש" שהרב ישנה את עמדתו, אבל "חייבים להביא בפניו את כל הסוגיה הפוליטית החדשה שנוצרה".
גורמים בקרב המורדים אמרו אתמול ל-ynet, כי אם הרב עובדיה ישנה את עמדתו ויורה לסיעת ש"ס להצביע בעד משאל עם, "המשחק נפתח מחדש". לדבריהם, אם הרב יוסף יעניק להם רוח גבית, "יהיו הפתעות גדולות, כי בחדרי חדרים יש התפתחויות מרחיקות לכת".
המורדים איימו על סיעת יהדות התורה, כי לא יתנו יד להעברת סעיף התקציב המעניק 290 מיליון שקלים לחרדים, אם לא יסכימו להצביע בעד המשאל. "בלעדינו הסעיף לא יעבור כי גם שינוי מתנגדת לו", הסבירו לח"כים החרדים.
משלחת של תושבי גוש קטיף צפויה להגיע היום לבית הרב, להודות לו אם יכריז על תמיכה במשאל, או לדבר על לבו אם יודיע כי התנגדותו עומדת בעינה.
בישיבת סיעת הליכוד שתתקיים בכנסת לפני ההצבעה, ינסו המורדים לכפות את ביצוע ההחלטה על משמעת סיעתית ברוח החלטות הסיעה ומרכז הליכוד,
שקבע כי על רה"מ לקיים משאל עם לפני יישום ההתנתקות. אך נראה כי חברי הכנסת שמתנגדים למשאל, ובמיוחד ראש הממשלה והח"כים המקורבים אליו כמו אהוד אולמרט ועומרי שרון, לא יפעלו על פי ההחלטה בכל מקרה.
אם שרון יגלה כי נוצר "מצב חירום" והתגבש רוב למשאל, עומדת בפניו אופציה נוספת: הוא יכול להכריז על ההצבעה כהצבעת אמון בממשלה.
במקרה כזה, ייתלו העיניים בנתניהו ושאר שרי הליכוד שתומכים במשאל: הם יצטרכו להכריע חד משמעית, אם יעשו ניסיון פוטש, ויצביעו נגד הממשלה שבה הם מכהנים, או שמא יתיישרו עם רה"מ.
יחסי הכוחות המסתמנים
נגד המשאל יצביעו 65 ח"כים: 13 מהליכוד, 14 משינוי ופריצקי, 21 הח"כים של עבודה-עם אחד, 8 הח"כים הערבים, 6 הח"כים של יחד, ליצמן ונודלמן.
בעד קיום משאל עם יצביעו בוודאות 39 ח"כים: 27 חברי ליכוד שחתמו על עצומה בעד משאל, ו-12 ח"כים של המפד"ל והאיחוד הלאומי.
16 ח"כים יחליטו כיצד להצביע בסמוך להצבעה. ביניהם, 11 חברי הכנסת של ש"ס, וכן הח"כים פורוש והלפרט מאגודת ישראל, רביץ וגפני מדגל התורה, וח"כ דוד טל.
גם אם יערקו ח"כים נוספים מסיעת הליכוד לשורות תומכי משאל העם, ראש הממשלה זקוק לשישה עד שמונה תומכים בלבד, כדי לקבור באופן סופי את חוק המשאל, ולהתפנות להכנות להצבעה על התקציב.
גם מתנגדי תוכנית ההתנתקות יודעים, שרעיון המשאל פסול מבחינה הלכתית. אפילו הרב אברהם שפירא, ה"מטרייה" ההלכתית הבכירה למתנגדי ההתנתקות, לתמיכה בסרבנות בצה"ל, ולהפלת ממשלת ההתנתקות מתנגד באופן עקרוני למשאל עם. שכן לשיטתו, גם אם יאשר העם ברב גדול לסגת מחבל עזה, מהגולן או אפילו לחלק את ירושלים - פינוי יישובים יהודיים יישאר לעולם מנוגד להלכה.
ש"ס רוצה בחירות?
אף שש"ס מנסה לעשות רושם כלפי חוץ שאין הם חוששים מבחירות מוקדמות, הרי שבחדרי חדרים יש הסבורים, שלמרות המחמאות בסקרים לא כדאי למהר לבחירות. "תוכנית ההתנתקות היא דבר מוגמר, חבל ללכת לבחירות ולחזור לממשלה כדי לבצע אותה. עדיף ששרון יעשה את זה", אומרים בש"ס.
לו ישי היה באמת רוצה להוביל לבחירות, הוא יכול להצטרף ללפיד בהצבעה נגד סעיף ה-290 מיליון שקל לחרדים, שכן אז יבקש יו"ר ועדת כספים, ח"כ יעקב ליצמן, למשוך את התקציב חזרה לוועדה - ומחול השדים ייפתח מחדש. אלא שלח"כ ישי אין כל כוונה להתנגד לסעיף "המיטיב עם עולם התורה".
תמיכת שינוי בתקציב המדינה הוציאה למעשה את העוקץ מהדרמה שאמורה הייתה להתחולל במליאה. התקפלותו של לפיד מעניקה לשרון מרחב נשימה
להמשך קיום ממשלתו, וכך צפוי תקציב המדינה לעבור ברוב גדול מחר בשעת לילה מאוחרת ללא כל דרמה מיוחדת.
חוק משאל העם ידע בשנתיים האחרונות עליות ומורדות, והיו רגעים שבהם נדמה היה שהוא תופס תאוצה. אפילו שרון הביע פעמיים תמיכה גלויה ברעיון: בתשובה לפנייה של יו"ר ועדת חוקה ח"כ מיכאל איתן, ולשאלת כתבים במזנון הכנסת.
אלא שלאחר מכן חזר בו רה"מ מהתמיכה במשאל, ויצר משוואה: "מי שיוביל אותי ללא רצוני למשאל עם, יקבל ללא רצונו בחירות". הערכה הרווחת במערכת הפוליטית היא שהמשוואה שייצר רה"מ עושה את שלה, שכן רבים מחברי הכנסת אינם מעוניינים בבחירות מוקדמות.
אתמול חתמה סיעת רע"מ על הסכם עם הליכוד, בו היא מתחייבת לפעול לאישור התקציב באמצעות הימנעות בהצבעה. בין הצדדים סוכם כי בשנת התקציב 2005 יתווספו 550 כיתות לימוד במגזר הערבי, יוזרמו 20 מיליון ש"ח לפיתוח אזורי תעשייה, 20 מיליון לפיתוח כבישי גישה לכפרים ערבים ותגובש תוכנית רב שנתית לפיתוח מקורות תעסוקה ב-7 יישובים בדואים חדשים בנגב.
יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, קרא אתמול לחברי סיעת הליכוד לתמוך במשאל עם מחר במליאת הכנסת. סער, שדיבר בכנס פוליטי בתל אביב בפני כשש מאות פעילים, אמר: "תנו לעם להכריע. קיבלנו החלטות ברורות בעניין הזה. ההכרעה הדמוקרטית מחייבת את כולם. זה לא רק חשבון פנימי אלא גם חשבון לעם כדי למנוע קרע".