הכנסת הצביעה נגד משאל על ההתנתקות
ברוב גדול דחו חברי הכנסת את ההצעה למשאל עם. שרים בכירים תמכו בהצעת החוק, בניגוד לעמדת רה"מ. מרבית סיעת ש"ס התנגדה למשאל והמורדים האשימו: ש"ס רק רצתה להעמיק המחלוקות בליכוד. המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, פנה בנאומו ל"מורדים": "אין לכם דרך להציע, רק דיבורים, רק איומים, רק התחנפויות". חלק מה"מורדים" הורחקו בדיון הסוער. נתניהו: "הוחמצה הזדמנות היסטורית למנוע קרע בעם"
המשאל ירד מסדר היום: חברי הכנסת הצביעו היום (ב') על דחיית הצעת חוק יסוד: משאל-עם ברוב של 72 מתנגדים ו-39 תומכים. שלושה נמנעו. השרים הבכירים בנימין נתניהו, לימור לבנת, צחי הנגבי, דני נוה, סילבן שלום וישראל כץ הצביעו בעד משאל העם. חברי הכנסת חמי דורון ומודי זנדברג משינוי לא השתתפו בהצבעה. בעקבות דחיית החוק, ניתן יהיה להעלותו להצבעה מחודשת רק בעוד חצי שנה - לאחר תוכנית ההתנתקות.
השר אהוד אולמרט אמר לאחר ההצבעה: "נקווה שהיום יעבור מסר לעם ישראל, לעם הפלסטיני ולעולם כולו שישראל הולכת לקראת תוכנית היסטורית. נקווה שהפלסטינים ישתפו פעולה. הצבעת נתניהו היתה צפויה, הכל היה צפוי".
שר האוצר, בנימין נתניהו, שהצביע כאמור בעד המשאל, אמר בעקבות כי "הוחמצה הזדמנות היסטורית למנוע קרע בעם, ומעתה נצטרך להתאמץ יותר כדי לאחות הקרעים".
חבר הכנסת מיכאל רצון, איש המורדים בליכוד, אמר: "ש"ס שיטו בנו, הכשילו את ההצבעה ולא התכוונו מלכתחילה לתמוך. הכל נועד כדי להעמיק את המחלוקות בתוך הליכוד. אני רוצה להזכיר להם שהיחסים הם דו-סיטריים".
רוב חברי סיעת ש"ס הצביעו נגד החוק וכמה מהם נעדרו. השר מאיר שטרית אמר במהלך הדיון כי "מנהיג ש"ס, הרב עובדיה יוסף, החליט להורות לחברי הכנסת של מפלגתו להצביע נגד משאל העם". לדבריו, "עובדיה החליט נגד כי הוא איש חכם". בש"ס התכוונו לשמור על "המומנטום" והחליטו רק ברגע האחרון כיצד יצביעו. לפני הצהריים עוד ניסו חברי כנסת מהימין ללחוץ על יו"ר ועדת החוקה, מיכאל איתן, בניסיון לדחות את ההצבעה על חוק משאל העם, אולם איתן התנגד לכך והדיון החל. גם הרעיון להפוך את ההצבעה להצבעת אי-אמון ירד מהפרק לאחר שבימין ביקשו לחסוך מבוכה מהשרים הבכירים, שביקשו לתמוך במשאל.
המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, פנה בדיון לעבר ח"כ עוזי לנדאו ואמר: "אתה מחפש תכסיסים איך להפסיק את ההתנתקות, אל תעמיד פנים". לדברי פרס, "בינתיים השלום עם מצרים מתחמם, אין איום צבאי לא בדרום לא בצפון, בניגוד לכל האידיאולוגיה שלכם. אין לכם דרך להציע, רק דיבורים, רק איומים, רק התחנפויות". מספסלי הימין קראו לעבר פרס: "אתה ממחתרת אוסלו". סגנית יושב ראש הכנסת, ח"כ קולט אביטל, הורתה להוציא מאולם המליאה את חברי הכנסת איוב קרא ומיכאל רצון מהליכוד, בעקבות קריאות ביניים לפרס.
בצהריים הודיע יו"ר סיעת אגודת ישראל, ח"כ יעקב ליצמן, מעל בימת הכנסת כי שלושת חברי הסיעה יימנעו בהצבעה על חוק יסוד משאל העם. כמוהם צפויים להצביע גם שני חברי סיעת דגל התורה.
השר חיים רמון פנה לנתניהו ואמר: "אני מודיע לשר האוצר, שאם יצביע היום בעד הצעת החוק משאל עם, תוך הפרה בוטה וגסה של ההסכם הקואליציוני - מתוך כך שהוא מעדיף את מרכז הליכוד, את הציבור העסקני המפלגתי על פני השיקול הממלכתי - אנחנו נגיב על הפרה זאת בעניינים שקשורים לתקציב".
חבר הכנסת בני אלון תקף בדיון את חברי הכנסת של הליכוד, לדבריו, "חברי הליכוד עסוקים בדבר אחד, שלמותו של הליכוד". על פי ח"כ אלון, "בחוקת הליכוד מדובר על התמדה ביישובם של כל חלקי ארץ ישראל. זה לא מזיז לאנשים".
בתום ההצבעה על המשאל החלה הכנסת בדיון על תקציב 2005, שיובא מחר להצבעה. לתקציב מובטח רוב.
הפגישה בבית הרב
הבוקר נועד מנהיג ש"ס, הרב עובדיה יוסף, עם נציגי "המורדים" בליכוד, עוזי לנדאו ויולי אדלשטיין.
ח"כ עוזי לנדאו וח"כ יולי אדלשטיין מ"מורדי הליכוד" הגיעו סמוך ל-9:00 לביתו של הרב עובדיה יוסף בירושלים במאמץ אחרון לשכנעו לתמוך במשאל והתקבלו בסבר פנים יפות. ח"כ לנדאו אמר בתום הפגישה: "הרב הקשיב בתשומת לב לנושא. ציינו בפניו כי אנו נמצאים בעיצומה של המערכה על ירושלים. הסברנו לרב כי דעתו מכרעת ויש לו יכולת להשפיע על חברי הליכוד, כי במידה ויחליט לתמוך במשאל, האחריות תעבור לפתחם של חברי הליכוד".
הרב עובדיה אמר לשניים: "אם הייתם מתאמצים יותר ייתכן ואפשר היה להעביר את החוק אבל אני שומע שיש קבוצה התומכת בראש הממשלה. אם כל הליכוד היה מצביע היה לזה סיכוי. לא עבדתם קשה מספיק". ח"כ לנדאו השיב לו: "יש סיכוי קלוש". אבל הרב ענה: "איפה אתם? אני רואה שאין רוב".