שתף קטע נבחר

חלום רטוב: מטיילים ושומרים על המים

הזרימה החורפית בנחלי האכזב, שתיכף תתאדה, רק מדגישה את הצורך לשמור על המעט שקצב לנו הטבע מהמשאב הניגר הזה. תחת הכותרת "זכות האדם והטבע למים" מתוכננים בשני סופי השבוע הקרובים סיורים ופעילויות בנופי המים של ישראל - אלה שעוד לא נפלו קורבן לשפכים ולזיהומים תעשייתיים

כמה זה כואב כל פעם שאנחנו שומעים שמקורות המים שלנו סובלים מזיהומים סביבתיים. ישראל יושבת על קצה המדבר, סובלת ממצוקת מים תמידית, ואת מה שיש לנו הורסים מי שפכים, פסולת תעשייתית ואשפה. עליית רמת החיים

 והביקושים ההולכים וגדלים למים, הביאו לייבוש בִּצּוֹת, להטיית מקורות מי הנחלים ולתפיסת מרבית המעיינות בארץ. כתוצאה מכך יבשו צמחים, הוכחדו בעלי חיים נדירים וחלק מנופי המים היפים נעלמו. תבנית נוף המולדת השתנתה.

 

רשות שמורות הטבע והגנים, המשרד לאיכות הסביבה, נציבות המים ומשרד החינוך יזמו שבוע אהבה לטבע, למים ולסביבה בשני סופי השבוע הקרובים (9 ו-16 באפריל), במטרה להעלות את הנושא על סדר היום הציבורי. הפעילות תעמוד בסימן "זכות האדם והטבע למים" ותתמקד בהגנה על מקורות מים ומניעת זיהומם, הגנה על נחלים ובתי גידול לבעלי חיים ומודעות לאיכות המים וחיסכון במים. במשך שני סופי שבוע יתקיימו פעילויות וסיורים בעקבות מקורות המים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים - במחיר דמי הכניסה בלבד.

 

הצפון שוצף

 

בצפון ייערכו סיורים מודרכים בבריכת המשושים, שמורת הבניאס, תל דן, גמלא, יהודיה, נחל גילבון, עין תינא, נחל שניר, נחל עיון, החולה, נחל עמוד, גן לאומי אכזיב, נחל דישון, תל חצור, כפר נחום, תל מגידו, ציפורי ונחל צלמון.

 

אחד המסלולים המומלצים שולח אתכם לשמורת המשושים, ביער יהודיה שבמרכז הגולן. בשמורה קניונים עמוקים, זרימת נחלים ומעיינות, נקיקים ומפלים. הכניסה מכביש 888, בדרך עפר צפונית לחד-נס, שבסיומה מגיעים לחניון מוסדר. מהחניון מתחילים מסלולי תצפיות וירידה לבריכת המשושים. 

 

מסלול התצפיות קצר ומומלץ באביב, כשמרחבים ירוקים ומישוריים של יער

 יהודיה נפרשים לעיני המטייל. מנקודת תצפית זו ניתן גם לראות את אוכלוסיית הנשרים הגדולה ביותר בארץ. הירידה לנחל מרופדת בפריחה צהובה, ורודה ואדומה. לאורך המסלול ניתן להבחין בסימנים שהותירו חזירי הבר ברגליהם ובניביהם באדמה הלחה, תוך חיפוש אחרי זרעים ובלוטים למאכל. עוברים על גשר העץ שמוביל אל יער יהודיה ומקשיבים למים השוצפים בנקיק הצר ומשם לבריכת המשושים, שקיבלה את שמה ממשושי הבזלת שתוחמים אותה.

 

מסלול נוסף עובר דרך נחל זוויתן, מהיפים בארץ, שאפיקו חותר בין סלעי הבזלת השחורה. חלקו הקניוני שופע מפלים ובריכות נסתרות והכל עטוף ומעוטר בירק ופרחים. עוברים דרך שמורת יער יהודיה, בין אלוני התבור והדולמנים, ויורדים בשביל אל הנחל, דרך מסלעות בזלת ענקיות וקיר זקוף בגווני שחור-אדמדם. פוסעים בתוך סבך של עצי ערבות, הרדוף נחלים, שיח אברהם, פטל קדוש ונענע.

 

מורדות הנחל מכוסים בצהוב של שיחי חלבלוב, בכתמים סגולים של תורמוס, נוריות וחרדלים. באזור שבו נמצאים שרידיו של כפר סורי קטן נמצא גם אירוס הגולן, שגדל רק באזור זה ופורח בצבע ורוד בהיר עם כתמים שחורים.

 

המרכז מתאושש

 

בפינה אחרת של המדינה, במקורות הירקון, ייערך הפנינג שיכלול דוכני מידע בנושאי סביבה, ביולוגיה ואקולוגיה. יהיו סיורים מודרכים, מוסיקאי שמנגן על כלים ממוחזרים, צלילי מים, סדנאות יצירה וסדנאות מדע. כמו כן מתוכננת פעילות מדעית חווייתית של גן המדע, שיט קיאקים בנחל ואירוע לציון החזרתו של דג לבנון הירקון אל הנחל. הלבנון, שנמצא בסכנת הכחדה, הוא בעל החיים היחיד בעולם שבשמו, "אקנטוברמה תלאביבנזיס", מוזכרת העיר תל-אביב.

 

גן לאומי ירקון, שנקרא גם פארק אפק, משתרע בסמוך לראש העין. זהו אתר

 שנושא 5,000 שנות היסטוריה ולמרגלותיו נובעים מעיינות הירקון. בראש התל ניצב המבצר העות'מני בינאר באשי ולצידו העיר הרומית אנטיפטריס, על שם אביו של הורדוס, מייסד העיר.

 

מהכניסה המערבית למבצר אפשר ליהנות מתצפית מרהיבה על אזור אגן הירקון ודרום השרון. הסיור ממשיך לכיוון גן לאומי מקורות הירקון ועובר דרך בריכת מים טבעית שמהווה חלק מאפיקו הנקי של נחל הירקון, המכונה "בריכת הנופרים". ייחודה של הבריכה בצמח הנופר הצהוב, המקשט את פני המים בעליו הירוקים ופרחיו הצהובים בחודשים אפריל-ספטמבר.

 

בחלק הנקי של הירקון ניתן למצוא עדיין את דג לבנון הירקון. רשות הטבע והגנים, רשות נחל הירקון ואוניברסיטת תל-אביב פועלות במאמץ משותף להצלתו על-ידי אספקת מים שפירים לנחל באופן סדיר.  

 

ממשיכים דרך טחנת הקמח אל-מיר ובדרך חולפים על פני "בית המשאבות", שהוא המבנה הראשון בארץ ישראל שנבנה מבטון מזוין. משם - לצד המערבי, לטחנת הקמח אבו-רבאח ולמפגש של נחל קנה עם נחל הירקון.

 

סיורים נוספים באזור המרכז יתקיימו בנחל אלכסנדר, נחל פולג, שפך נחל שורק ובעין חמד. גן לאומי עין חמד נמצא בהרי ירושלים, לאורך אפיקו של נחל כסלון. ברחבי הגן מפכות כמה נביעות ששימשו כבסיס לחקלאות מסורתית עוד בימי קדם. כיום יוצרות הנביעות פינת חמד קסומה של נוף פסטורלי ושלו בו סוללים המים את דרכם בסדרה של מפלונים לאורך ערוץ הנחל, בין מדשאות ועצי דולב, אל בריכות אבן טבעיות וכאלה שנוצרו בידי אדם.

 

את התמונה משלים מבצר צלבני דו-קומתי מרשים שקירותיו החיצוניים יוצרים חומה חזקה. במבצר השתמרו היטב חצר פנימית ושני אולמות גדולים. האזכור הראשון של עין חמד בכתובים הוא מהמאה ה-12, שם מופיע המבצר בשמו הלטיני "אקווה בלה" - מים יפים.

 

חקלאים שהתיישבו באזור עין חמד בנו טרסות שמשפרות את קליטת המים בקרקע ומונעות סחף. יד האדם ניכרת גם בחציבה ואיגום מי המעיינות המפכים בתחומי הגן, לצורכי השקיה ושתייה. 

 

הגן יפה בכל ימות השנה: בקיץ ניתן ליהנות מהמדשאות המוצלות, בסתיו מצבעי השלכת של עצי הדולב, בחורף משפע של ירק ובאביב משלל צבעי הפריחה.

 

הדרום מתרענן

 

באזור הדרום ייערכו סיורים במצדה, עיינות צוקים, עין גדי, עין עבדת, גן לאומי תל באר-שבע וגן לאומי אשקלון על מפעלי המים הקדומים שבו.

 

גן לאומי עין עבדת בולט על כביש 40 מבאר שבע לכיוון מצפה רמון. הסיור

 עובר בנחל צין, שהוא אחד הגדולים בנגב ומפריד מבחינה גיאוגרפית בין הנגב הצפוני למרכזי. לאורך הנחל מצויים קטעים מרהיבים, שהיפה שבהם הוא גן לאומי עין עבדת, ואדי מורה בערבית, בשל מימיו המרים.

 

בסמוך לרחבת החנייה של עין עבדת ניתן להבחין במצוק המזרחי בקן פעיל של זוג נשרים. בקצה החנייה, בתחילת המסלול הרגלי, ניצב דגם אבן של הקניון עם ציון המעיינות הנובעים בו. בצד המערבי של החנייה - כתם ירק והדקליה של עין מור.

 

במצוקים הגיריים המתנשאים לגובה רב מקננות יוני הסלע, בכוכים מעל פלגי המים. המשך המסלול חוצה את האפיק דרך הבריכות התחתונות, כשעל קירות המצוק נוטפים מים וסביבם צומחים טחבים ושרכים, בעיקר שערות שולמית. בהמשך מטפסים במדרגות צרות וחצובות בסלע בשביל העוקף את המפל ומגיע אל ראשו. צופים מראש המפל, מגובה 15 מטרים, אל הקניון, הבריכות והצמחייה. הולכים לאורך הנחל עד למעיינות עין מעריף דרך חורשת צפצפות הפרת, ולעתים פוגשים בעדר יעלים היורד למעיין.

 

ניתן להמשיך בטיפוס במדרגות ובסולמות עד לראש מפל עין מעריף. בדרך נכנסים אל המערות ששימשו כנראה נזירים בתקופה הביזנטית ומגיעים אל תצפית מרהיבה מראש המפל שגובהו כ-60 מטרים. בשפת המצוק ניכרים סימני שחיקת חבלים ששימשו את הבדואים לשאיבת מים מהבריכה במשך מאות שנים.

 

באזור אילת יתקיימו סיורים בעין נטפים וסיור משמורת הטבע עין עברונה ליטבתה. ערבת עברונה נמצאת בדרום הערבה, כ-10 קמ מצפון לאילת. לפי הממצאים במקום אין ספק שבעבר הלא רחוק היו שם מים, ועל כך מעידים הדקלים, הבאר, החווה החקלאית העתיקה והצמחייה המתייבשת. למרות שכיום אין כאן מים, האזור נשאר מרתק ויפה.

 

במרכז המלחה גדלים הצמחים העמידים במליחות ובחגורה החיצונית גדלה סוואנת עצי השיטה. על עצי השיטה צומח טפיל, הרנוג השיטים, בעל עלים גדולים יחסית ופריחה אדומה.

 

מעין עברונה ממשיכים מערבה לחווה חקלאית עתיקה שבה גידלו עצי תמר, זית, שקד וחרוב, ובגומות העצים גם חיטה ושעורה. לסיום מבקרים בבריכות המלח ומבחינים בנקל בין שלל עופות המים בלהקת פלמינגו.

 

פרטים מלאים על שבוע האהבה לטבע ולמים באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים , או בטל': 666 54 800 1. גם מוקד התנועה של קול ישראל ילווה את המפעל, טל': 234567 800 1.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמותת תיירות הגולן
נחל הזוויתן. בין סלעי בזלת שחורה
צילום: עמותת תיירות הגולן
צילום: רשות הטבע והגנים
שמורת הבניאס. פעילות בסימן הגנה על המים
צילום: רשות הטבע והגנים
מומלצים