הסאקורה: הדובדבן של יפן
הספירה לאחור בעיצומה: בימים אלה עוקבים היפנים בהתרגשות הולכת גוברת אחרי פריחת הדובדבן, ומחכים להכרזה על שיאה כדי לחגוג בפיקניקים המוניים מתחת לעצים. המימונה, הגירסה היפנית
זה קורה ממש עכשיו. תושבי יפן חיכו לה שנה שלמה, והנה היא כאן, עומדת להפציע במלוא הדרה: פריחת הדובדבן, הסאקורה. אלפי שנים סוגדים לה, בתרבות ובאומנות, בציורים ובשירים, על גבי בדי הקימונו, המחיצות המקושטות ובקישוטי האוכל במטבח היפני. מכל קצוות תבל מגיעים לראות אותה, והיפנים יוצאים מדעתם בפסטיבלים ובחגיגות לכבוד הפריחה.
יש עוד פריחות מרהיבות ביפן, ביניהן השזיף והאפרסק, אבל היפנים מסבירים לנו, לגאיג'ינים (זרים) את ההבדל: הסאקורה היא
פריחה קצרה - כל כולה, מההתחלה ועד לשיא הנכסף (המוגדר כ-100 אחוז פריחה) נמשכת כ-10 ימים. וזה, מסבירים היפנים, מה שהופך אותה לכל כך יקרת ערך: החמקמקות שלה.
אגב, היפנים פיתחו זן ייחודי של עצי דובדבן גדולים במיוחד ובעלי פריחה מרהיבה, אבל אליה וקוץ בה: העצים היפהפיים הללו הם כנראה זכריים בלבד, ולכן ואינם מניבים פרי.
סאקורה מאצורי
פסטיבל חגיגות פריחת הדובדבן הוא חלק מתקופת ההאנאמי ("לראות את הפריחה"), שהיפנים כה אוהבים. תקופת ההאנאמי היא תקופה עליזה ושמחה בארץ השמש העולה: הדיווח על התקדמות הפריחה מופיע בכל מהדורות החדשות כאשר הקריין הנרגש מודיע "היום נחזה ב-20 אחוזי פריחה" וכד'. כולם עוקבים בחשש גם אחרי מזג האוויר, מייחלים להתחממות שתאיץ את הפריחה, חוששים מגשם שיחריב את הניצנים.
החגיגות מגיעות לשיאן ביום ראשון שהוא הקרוב ביותר ליום העשירי לפריחה במה שנקרא "סאקורה מאצורי" או פסטיבל פריחת הדובדבן. אז מגיעים היפנים בהמוניהם, בחבורות משפחתיות או חבריות, לפארקים ולמקדשים, וגם לבתי הקברות עטורי העצים בהם ניטעו לפני שנים רבות מאות ואלפי עצי דובדבן מרהיבים. הם פורשים יריעות פלסטיק כחלחלות ועורכים פיקניקים או רוכשים מזון מדוכני האוכל הרבים הפזורים בשטח ומציעים יקיטורי (שיפודי עוף צלויים על גריל פחמים), יאקי סובה (אטריות מוקפצות) טאקו
יאקי ("פלאפל" מתמנונים) ועוד ועוד ועוד. לסביאה מצטרפת שתיה פרועה של סאקה מקומי - יין האורז המפורסם.
עם רדת ערב מתקפלים, ולסיום עומדים סביב השמיכה הכחלחלה ומוחאים כף ביחד תוך צהלה משותפת החותמת את הבילוי היומי. למותר לציין שהפארק נשאר נקי בצורה מעצבנת ואופיינית. אגב, אומרים שהסאקורה מאצורי מהווה הזדמנות מצויינת להכיר בן זוג חדש בגלל האוירה השמחה ותחושת קירוב הלבבות.
מי שמחפשים בני זוג, עלולים השנה לסבול מקושי: האביב הופיע במלוא עוזו, והיכה את היפנים האומללים בשיעורים גבוהים במיוחד של קדחת השחת. אי לכך ניתן לראות יפנים רבים מסתובבים במנהרות הרכבת התחתית כאשר מסכה גדולה מכסה את פניהם - לא הדרך המומלצת להתרשם מבן זוג פוטנציאלי.
סאקורה בישראל
לפני 18 שנים הביאו חברי כת המקויה (יפנים אוהדי ישראל) את זרעי הדובדבן הראשונים לארץ. את הזרעים הם העניקו כמתנה לגן הבוטני בירושלים ומהם צמחו עצים שפורחים מדי שנה במלוא הדרם. מאז, מדי שנה, מתקיים בגן טקס מסורתי בהשתתפות חברי הכת. בשל ההבדלים האקלימיים, פורח הדובדבן בירושלים כחודשיים לפני מועד החגיגה היפנית - בדרך כלל במהלך חודש פברואר.
15 דונם של עצי דובדבן גדלים ממש עכשיו בגן הבוטני בירושלים. המטע, יוזמה של ארגון יפני למען השלום, ייקרא "Children peace cherry park" ויהווה פלטפורמה לטיפוח קשרים עם ילדים פלשתינים ולפעילויות חינוכיות. אנשי הארגון מתכוונים לנטוע מטע דובדבנים נוסף, בשטחי הרשות הפלשתינית, שיוקם בעזרת הידע והניסיון של אנשי הגן הבוטני. יצחק איילון, מנכ"ל הגן הבוטני, מבטיח כי בתוך שנתיים-שלוש נוכל לחגוג סאקורה גם בירושלים!
עד אז, אם אתם בסביבה בזמן המתאים, הנה המקומות המומלצים בטוקיו לצפייה בפלא העולם השמיני הזה: Yoyogi Park, Shinjuku Park, Ueno Park, Shoa kinen Park, Aoyama Cemetery, Inokashira Park.