האפיפיור יוחנן פאולוס השני הלך לעולמו
הוותיקן הכריז על תשעה ימי אבל למאמינים קתולים ברחבי העולם, בעקבות מותו של האפיפיור יוחנן פאולוס השני. עשרות אלפי המאמינים, שהתאספו בכיכר סנט פטרוס, מחאו הלילה בכפיהם לאות כבוד ופרצו בבכי מר. ההלוויה צפויה בעוד 4 או 5 ימים, ושר החוץ שלום צפוי להשתתף בה. בישראל תוקם ועדה מיוחדת להנצחת זכרו של האפיפיור. ראש הממשלה: "האפיפיור אמר לי שישראל קדושה ליהודים, לנוצרים ולמוסלמים, אבל מובטחת רק ליהודים"
הוותיקן הכריז על תשעה ימי אבל למאמינים קתולים ברחבי העולם, בעקבות מותו אמש (שבת) של האפיפיור יוחנן פאולוס השני. החל ממחר יוכלו ההמונים לעבור על פני גופתו של האפיפיור ולחלוק לו כבוד אחרון. ההלוויה צפויה בעוד ארבעה או חמישה ימים, אולם עדיין לא נמסרה הודעה רשמית.
האפיפיור, מנהיגם של מיליוני נוצרים ברחבי העולם, הלך לעולמו בדירתו שבוותיקן ברומא, לאחר מאבק כואב, דרמטי ומתוקשר בבריאותו הרופפת. הוא היה בן 84 במותו. הבשורה המרה חתמה 26 שנות כהונה חסרות תקדים בהשפעתן העולמית ושופעות בפעילות רוחנית והומניטרית.
ראש הממשלה, אריאל שרון, ביקש בפתח ישיבת הממשלה משר החוץ, סילבן שלום, לייצג את ישראל בהלוויתו של האפיפיור בוותיקן. שרון הביע צער ותנחומים על מותו של האפיפיור וסיפר על המפגש איתו. לדבריו, יוחנן פאולוס השני אמר לו כי "ארץ ישראל קדושה ליהודים, לנוצרים ולמוסלמים אבל מובטחת רק ליהודים". שרון הוסיף: "העולם איבד אתמול את אחד המנהיגים החשובים בדורנו, שתרומתו הרבות לקירוב לבבות,הבנה וסובלנות, תלווה אותנו שנים רבות.
- יוחנן פאולוס השני: "האפיפיור של העולם החדש"
- העולם אבל: הכנסיה איבדה רועה
- מי ינהיג מיליארד מאמינים?
קצב: "לא נשכח את עזרתו ליהודים"
בהודעה, שמסר דובר הוותיקן, חואקין נבארו ולס, נאמר כי "האב הקדוש הלך לעולמו בשעה 21:37 (שעון רומא) בדירתו הפרטית בוותיקן. התחילו כל התהליכים הצפויים לפי חוקת הוותיקן שאושרה על ידי יוחנן פאולוס השני ב-22 בפברואר 1996".
עם השמע דבר ההודעה, החלו עשרות אלפי המאמינים, שהתקבצו בכיכר פטרוס, למחוא בכפיהם - מחוות כבוד במסורת האיטלקית. משטרת רומא דיווחה על מאה אלף מאמינים בכיכר. רבים פרצו בבכי מר כאשר פעמוני הכנסייה החלו לצלצל לאות אבל. ברחבי איטליה הורדו הדגלים לחצי התורן. סוכנות הידיעות איי.פי אף דיווחה כי בוושינגטון הורד בבית הלבן גם הדגל האמריקני.
באיטליה הוכרזו שלושה ימי אבל בעקבות הידיעות. גם ספרד, פולין וארגנטינה הכריזו על ימי אבלות וזיכרון.
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר זמן קצר לאחר היוודע מותו של האפיפיור כי "הוא אלוף החירות, ועדות להגינות האדם. תמיד נזכור את הכומר הצנוע וחסר הפחד, שנעשה אחד המנהיגים הגדולים בהיסטוריה. בן פולין שנעשה הבישוף של רומא וגיבור לדורות".
ההידרדרות האחרונה במצבו של האפיפיור החלה בסוף השבוע. היה זה יממה לאחר שהוותיקן הודיע כי צינורית הזנה הוחדרה לגופו של האפיפיור כדי לשפר את קצב החלמתו מניתוח בקנה הנשימה שעבר בתחילת מרס. ביום חמישי הודיע הוותיקן שהוא לקה בדלקת בדרכי השתן וסובל מחום. מאוחר יותר נודע כי האפיפיור אף עבר אירוע לב, אולם נמסר כי הוא החליט בעצמו שלא להתאשפז בבית החולים.
שעות אחדות לאחר מכן, הוא מינה 17 בישופים וארכיבישופים חדשים לתפקידים בוותיקן, וקיבל את התפטרותם של ששה בעלי תפקידים אחרים. מומחים העריכו כי שורת המינויים הייתה עדות נוספת לכך שהאפיפיור עצמו היה מודע לעובדה שמותו קרב.
ביום שישי הודה לראשונה דוברו כי מצבו "חמור מאוד", אבל דחה שוב ושוב דיווחים לפיהם שקע בתרדמת או הלך לעולמו. עם זאת, לכולם היה ברור כי מותו של האפיפיור קרוב ובכירי הכנסיה שהחלו להתקבץ בוותיקן הודו גם הם כי הוא נמצא על ערש דווי. בתפילת מיסה מיוחדת לשלומו ביום שישי בערב אמר הקרדינל של רומא, קמילו רואיני, כי האפיפיור "כבר רואה ונוגע באלוהים. הוא כבר מאוחד עם הבורא".
בשבת בבוקר חלה הידרדרות נוספת במצבו הבריאותי של "האב הקדוש", וולס נאלץ להודיע כי "מצבו נותר כשהיה, אך ניכרים בו סימנים ראשונים של איבוד הכרה". במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בוותיקן הדגיש הדובר, כי מצבו של האפיפיור חמור, אך הוא אינו נתון במצב של תרדמת, ואף פוקח את עיניו כשמשוחחים עמו.
כבר עם ההידרדרות במצבו של האפיפיור קיימו בעיריית רומא הערכת מצב כדי להיערך לטקסים הסובבים את מותו של האפיפיור ולהמתנה לבחירת יורשו. בהלוויה, שתיערך בימים הקרובים, צפויים להשתתף מנהיגים מרחבי העולם ורבבות צליינים ותיירים. עיריית רומא נערכת להלין את ההמונים המאמינים שירצו לחלוק כבוד אחרון לאב הקדוש, ולאבטחתם של האישים שיבואו להלוויה.
שנים של בריאות רופפת
יוחנן פאולוס השני נולד בעיירה וודוביצ'ה שבפולין בשנת 1920 בשם קרול ווייטילה. בשנת 46' הוא הוסמך לכמורה ובסוף שנות ה-50 החל לעלות במדרג ההיררכיה הכנסייתי. בשנת 1978, כשהיה בן 58, בחרה בו מועצת החשמנים של הכנסיה הקתולית לראשות הכנסייה, ובכך היה לאפיפיור הראשון מאז המאה ה-16 שאינו ממוצא איטלקי. לאחר בחירתו נטל את השם יוחנן פאולוס ה-2.
בניגוד לימי צעירותו, ששפעו בפעילות ספורטיבית, חלה בשנים האחרונות הידרדרות מתמדת במצבו הבריאותי. מומחים טוענים שנקודת המפנה חלה ב-13 במאי 1981, היום בו נעתקה נשימתם של הקתולים ברחבי העולם כשטורקי בשם מחמט עלי אגצ'ה ירה באב הקדוש ופצע אותו קשה. האפיפיור התאושש אמנם מהפציעה, אבל מומחים טוענים שמאז לא שב לאיתנו באמת. הוא נותח מספר פעמים והרופאים אפילו הוציאו מגופו גידול שפיר גדול למדי.
מזה עשור סבל האפיפיור מפרקינסון ודלקת פרקים קשה. הוא התקשה ללכת ומזה שנתיים היה צמוד לכורסת גלגלים מיוחדת. אבל הבעיה העיקרית שפגעה בו היתה מחלת הפרקינסון, ששיתקה את דרכי הנשימה ואת שרירי פניו, גרמה לעיוות בדיבורו ולקשיים בבליעת מזון.
בחודש פברואר הידרדר מצבו הבריאותי באופן ניכר. הוא לקה בדלקת חריפה בדרכי הנשימה, האופיינית לחולים בפרקינסון, ואושפז פעמיים בבית החולים "ג'מלי" ברומא. במהלך אשפוזו השני נותח בגרונו וצינורית הוחדרה לגרונו. הדבר מנע ממנו את היכולת לדבר ומנע ממנו, לראשונה ב-26 שנות כהונתו, מלהשתתף בטקסי חג הפסחא בוותיקן.
הקושי שלו לבלוע גרם לו לירידה דרמטית במשקלו. על פי הדיווחים, איבד 19 ק"ג במהלך החודש האחרון. נוכח מצבו זה החליטו רופאיו להחדיר צינורית הזנה לגופו, כדי לשפר את קצב החלמתו, אולם נראה היה כי המהלך היה טראומטי מדי עבור גופו התשוש.
יונצח בישראל; אהוד על בני כל הדתות
על פי הצעתו של שר התיירות, אברהם הירשזון, תוקם ועדה מיוחדת להנצחת זכרו של האפיפיור המנוח, יוחנן פאולוס השני, בישראל. זאת לאור תרומתו להידוק הקשר בין היהודים לכנסייה הקתולית. משרד התיירות יתחיל לחלק בימים הקרובים לכמרים ולכנסיות ברחבי העולם סרטוני די.וי.די וחוברות עם צילומי האפיפיור מביקורו בישראל.
יוחנן פאולוס השני רכש את תהילתו בקרב בני כל הדתות לא רק בגלל אופיו וביקוריו הבינלאומיים. עד היום טוענים מומחים שעמידתו האיתנה לצד פעילי ארגון "סולידריות" בפולין, וההתרסה כלפי המשטר הקומוניסטי תרמה רבות לעובדה שפולין הייתה המדינה הראשונה שהשתחררה מהעול הסובייטי ושתהליך זה פרץ את הדרך עבור מדינות אחרות במזרח אירופה.
יחסה של הכנסיה הקתולית ליהודים וליהדות היה טעון, בעיקר נוכח הטענות על התעלמות האפיפיור פיוס השני מהשמדת היהודים בתקופה המלחמה. זו אולי הסיבה שהתנצלותו של יוחנן פאולוס השני בפני היהודים על האשמתם ההיסטורית ברצח ישו התקבלה בהסתייגות.
הוא עצמו הודה לא פעם שאחד הרגעים המרגשים והחשובים בימי כהונתו היה הגשמת חלומו לבקר בארץ הקודש. בשנת 2000, על רקע התקדמותו של תהליך השלום באותה עת, הגיע יוחנן פאולוס לביקור בן כמה ימים בישראל, והיה בכך לאפיפיור השני שביקר בישראל.
נשיא הקהילות היהודיות של איטליה, עמוס לוצאטו, אמר כי יוחנן פאולוס השני היה האפיפיור שעשה הכי הרבה, באופן מעשי וחומרי, לטובת העם היהודי, עם ביקורו ההיסטורי בבית הכנסת ברומא, חילופי המשלחות הדיפלומטיות עם מדינת ישראל וביקורו בכותל המערבי".