שתף קטע נבחר
 

מדריך: הכל על שמירת דם טבורי

רגע לפני שחבל הטבור מושלך, כדאי לזכור שהוא מכיל תאי דם שעשויים להציל את ילדכם. מה הם תאי אב, את מי זה יכול להציל, ואיך שומרים את התאים היקרים לאחר הלידה וגם - אלו הגופים בארץ שעוסקים בעניין

מי חשב שהפתרון למחסור תרומות מח העצם, הוא קרוב ופשוט כל כך: בנקי דם טבורי שתפסו תנופה אדירה בשנים האחרונות בארה"ב, אירופה וגם כאן אצלנו, מציעים להורים הטריים לשמור את הדם מחבל הטבור. אין זה סתם דם: קיים בו מצבור של תאי גזע (תאי אב) בעלי פוטנציאל להפוך כמעט לכל רקמה בגוף. יתרון זה מאפשר להשתיל אותם בחולי סרטן שונים, כמו סרטן דם ולהחליף את תאי הדם הפגומים.

 

בשנת 1989 בודדו לראשונה תאי גזע, שהסתבר כי הם התאים שאחראיים על בניית הרקמות בגוף, מהלידה ועד הבגרות. תאים אלה מסוגלים להפוך לכ-200 רקמות שונות, ובהם תאי לב, כדוריות דם אדומות, עור, עיניים, כבד ועוד. חלפו מספר שנים, עד שהחלה השתלת תאי מח עצם בחולי לוקמיה, השתלה שיצרה בגופם מערכת דם חדשה לחלוטין, ובריאה.

 

השתלות מח עצם תפסו תנופה, אולם היו כרוכים בכאב אצל התורם, שכן מח העצם נאסף בשאיבה מתוך העצם. התורם נתבקש להישאר באישפוז כיממה או יותר, ובשל הפעולה החודרנית כלל התהליך גם סיכון של התפתחות זיהומים ותופעות לוודאי אחרות.

 

מספר שנים לאחר בידוד תאי הגזע, נמצא כי גם בחבל הטבור נמצא מאגר עשיר של תאים אלה, אותם ניתן לאסוף בתהליך מהיר, שאינו כרוך בכאבים. התגלית עוררה התלהבות רבה, שכן ממילא עתיד היה חבל הטבור להיזרק. כעת, ניתן לאסוף את אותו נוזל חיים, ולסנן מתוכו את תאי הגזע היקרים.

 

עד היום בוצעו בעולם יותר מ-3,000 השתלות של מוח עצם שהופק מדם טבורי, רובן בילדים. במקרים המעטים שבהם השתמשו בדם טבורי להשתלה במבוגרים לא נרשמו הצלחות גדולות. דם חבל הטבור מתאים בעיקר וכמעט רק לילדים החולים במחלות ממאירות מסוימות, במחלות גנטיות של מערכת החיסון (כמו ילדי הבועה) או במחלות שבהן יש כשל של מוח העצם. לכן הם הנזקקים העיקריים לשירות זה, שלדעת החוקרים יכול להיות במקרים מסוימים, כאמור, טוב יותר מהשתלת מוח עצם רגילה.

 

ההתחלה: בחדר הלידה

 

תהליך איסוף הדם הטבורי מתחיל בחדר הלידה. לאחר יציאת השליה, מוחדרת מחט לחבל הטבור, ובאמצעותה שואבים כמות של כ-100 מיליליטר של דם טבורי, בתהליך שנמשך עד 30 דקות, ואינו כרוך בכאב. כמות זאת אמורה להתאים להשתלה באדם במשקל גוף של עד 45 ק"ג.

 

הדם הטבורי נאסף לשקית ובה חומר קרישה, ומוקפא בחנקן נוזלי בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות, המאפשרת את שימור הדם לאורך זמן. מאחר ונטילת הדם הטבורי נחשבת לפעולה נסיונית, האישה מתבקשת לחתום על טופס הסכמה לביצוע ניסויים בבני אדם (אף כי אין המדובר בניסוי).

 

קריוסל: ארבע מבחנות בהולנד ובלגיה

 

החברה הראשונה שהציעה איסוף דם טבורי לפני מספר שנים הייתה חברת "קריוסל". בהזמנה מוקדמת, פוגשים אנשי החברה את היולדת, מסבירים לה את התהליך הפשוט, בו נשאב הדם מחבל הטבור, ונשלח למעבדות החברה בבלגיה. שם מבודדים תאי הגזע בארבע מבחנות נפרדות, המאוחסנות בשני מתקנים שונים בהולנד ובלגיה. בחברה מבטיחים לשמר את הדם למשך 20 שנה. החסרון כמובן, הוא העובדה שכל הליך הטיפול בדם מתבצע בחו"ל. והשירות – לא זול בכלל: עלות חד פעמית של 549 דולר, הכוללת את איסוף התאים, ובנוסף דמי אחסנה של 75 דולר לכל שנת הקפאה. ניתן לשלם גם באופן חד פעמי עבור האיסוף ודמי האחזקה השנתיים בסכום של 1550 דולר.

 

שיבא: פוליסת ביטוח

 

איסוף דם טבורי מוצע גם במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, תחת פוליסה ביטוחית הקרויה "טבורית". הדם שנאסף בחדר הלידה, מואגר למאגר הדם הטבורי של בית החולים, ואינו נשלח לחו"ל. בראש בנק הדם הטבורי עומד מנהל המערך ההמטולוגי בבית החולים, פרופ' ארנון נגלר. הדם הטבורי מאוחסן למשך 15 שנה, תמורת תשלום חד פעמי של 6,160 שקלים. לקראת חודש מאי השנה, יוצע ליולדת שרות של אחסון ואיסוף הדם בשילוב פוליסת ביטוח של חברת "טבורית" בפריסה ארצית. התשלום עבור שרות זה יהיה כ- 4,700 ש"ח, ועוד תשלום חודשי של 75 שקלים החל מהשנה השנייה.

 

מדיפריז: תא לחיים

 

חברת מדיפריז מבטיחה לאסוף את תאי הגזע מכל בית חולים. הדם הטבורי מועבר לטיפול בבנק הדם הטבורי של המרכז הרפואי הדסה, וכך מבטיחים במדיפריז לצמצם משמעותית את עלויות התפעול. המחיר המלא של שירות תא לחיים, הכולל את האיסוף והשימור של תאי גזע מדם טבורי, עבור כל תקופת ההקפאה של 20 שנים, הוא 6,120 שקלים. 

 

מאגר הדם הטבורי הלאומי

 

לפני שנתיים הוקם לראשונה בישראל, על ידי מגן דוד אדום, בשיתוף משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, בנק דם טבורי ציבורי, כחלק ממאגר בינלאומי. עד היום הוקפאו לטובת הציבור 500 מנות בלבד שנמצאו ראויות לתרומה. כל דגימת דם עוברת סיווג רקמות, ונתוניה מועברים למחשב המאגר הבינלאומי. בעת הצורך יעביר בנק הדם הטבורי הציבורי את התרומה לנזקק, מבלי שפרטי התורם ייחשפו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
חבל טבור. תאים מצילי חיים
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים