שרון: שכנעו את המתנחלים להעביר את הקברים
בדיון שנערך במשרד ראש הממשלה בירושלים אמר ראש מנהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, כי לא ניתן להשאיר קברים בשטח אויב. שרון הורה לנציגי מערכת הביטחון: "לא להעביר את הקברים בלי לתאם עם המשפחות באופן ספציפי". ראש הממשלה הורה להעביר את בתי הכנסת לישראל, ואילו בשטח ממשיכים לחנוך בתי כנסת
נערכים להעברת הקברים ובתי הכנסת: ראש הממשלה, אריאל שרון, הנחה היום (ד') את גורמי הביטחון והגופים האזרחיים הנוספים העוסקים בתכנון ההתנתקות לשוחח עם כל משפחה ומשפחה בעניין הוצאת הקברים המצויים בגוש, ולבצע את העברת הקברים בתיאום עם המשפחות. בגוש קטיף מצויים 47 קברים. שרון הבהיר שבתי הכנסת יועברו בשלמותם לישראל.
בדיון שנערך בלשכת שרון, בהשתתפות נציגי מערכת הביטחון, המשפט והאכיפה, הורה ראש הממשלה: "לא להעביר את הקברים בלי לתאם עם המשפחה באופן פרטני. צריך לנסות ולשכנע את מי שלא רוצה בכך ולהסביר לו את החשיבות".
ראש מנהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, אמר כי לא ניתן להשאיר קברים בשטח אויב. שרון הבהיר בתגובה כי צריך להסביר למשפחות ולבקש את אישורן באופן פרטני. עוד אמר ראש הממשלה בפתח הדיון כי בתי הכנסת יועברו בשלמותם לתוך ישראל: "צריך להקפיד הקפדה יתרה על כבוד האדם ולאפשר לאנשים פרידה מכובדת.
"צריך לאפשר לאנשים חיים רגילים עד רגע הפינוי בבתים שלהם, להתנהג בסבלנות. המעצרים צריכים להיות המוצא האחרון, ולהיעשות רק בלית ברירה. צריך גם להבהיר לפלסטינים שאם יהיה אירוע טרור, אנחנו נגיב באופן הקשה ביותר".
בדיון הציגו גורמי הביטחון ונציגי שירות בתי הסוהר תוכניות ומצגות ותוכניות מבצעיות לקראת ההתנתקות. ראש הממשלה אישר את התוכניות וביקש מהגורמים להכין מצגות שיוצגו בפני הממשלה. גורמי הביטחון ציינו כי עיקר ההתנגדות צפויה מבחוץ, כלומר, לא מצד התושבים המתגוררים בגוש, אלא מצד אנשים שבכוונתם להגיע לגוש ולהפר את הסדר.
מלבד ראש הממשלה, השתתפו בדיון שרת המשפטים, ציפי לבני, נציגי המשרד לביטחון פנים, צה"ל והמשטרה. נציגי מערכת הביטחון מסרו שכל הקורסים בצה"ל יופסקו לקראת ביצוע ההתנתקות, וכן יגוייסו כוחות מילואים.
שר הביטחון מופז הציג בדיון את תוכניות העבודה של מערכת הביטחון. לדבריו, "ההתנתקות היא משימה לאומית במבחן הדמוקרטיה ולשלטון החוק. זו משימה מדינית שצריכה להתבצע ברגישות, בנחישות ובהצלחה תוך שמירת ביטחונם וכבודם של המפונים".
עקרונות הפינוי של מערכת הביטחון:
- לשמור על רצף הפינוי.
- פינוי בזמן מינימלי.
- בידוד רצועת עזה וצפון השומרון - סגירת השטח באמצעות צו שיוצא על ידי ראש הממשלה שאוסר כניסה לשטחי גוש קטיף וצפון השומרון.
- שמירה על יחס בין כמות השוטרים והחיילים במעגל הפנימי.
מופז אמר כי ביצוע ההתנתקות בזמן קצר יקטין את משך הזמן של ההפגנות והפרות הסדר בתוך ישראל. שר הביטחון אמר גם כי בניין הכוח יבוצע באופן גמיש. לכוחות תהיה אפשרות לפעול הן במעגל הפנימי והן במעגל החיצוני ולנוע ביניהם. לדברי מופז, הכשרת הכוחות תהיה למגוון משימות ותבוצע מוקדם ככל האפשר.
הנחות העבודה של מערכת הביטחון:
- הפינוי יהיה חד-צדדי, כאשר קיימת אפשרות לתאם את המהלך עם הפלסטינים.
- לא תהיה התנתקות תחת אש.
- צפויה התנגדות של חלק מהמפונים ותהיה התערבות חיצונית של אנשים מתוך יהודה ושומרון והן מתוך ישראל.
- ארגוני הטרור יעשו ניסיונות לשבש את תהליך ההתנתקות באמצעות פעילויות שונות.
טרם הוחלט לגבי המועד שבו יפורסם הצו האוסר כניסה לשטח גוש קטיף. פרסום המועד עלול להיות בעייתי שכן ברגע שיוודע, כמות גדולה של אנשים עלולה להגיע תוך ימים אחדים לגוש קטיף. צריך לקבוע מה יהיה היחס המדויק שבין השוטרים לחיילים במעגל הפנימי של הפינוי. כמו כן, טרם הוחלט סופית אם להרוס את הבתים או לא.
בינתיים: חונכים עוד בתי כנסת
בשטח נראה שאין כל שינוי מבחינת המתנחלים. אחר הצהריים יוכנס ספר תורה לבית כנסת בנצרים, וייחנך ארון קודש לזכרם של השר רחבעם זאבי והרב בן-ציון פריימן. בטקס ישתתפו בין השאר אשתו ובנו של רחבעם זאבי, יעל ובנימין וכן אישים נוספים. באחרונה החלו לחנוך בתי כנסת נוספים בגוש קטיף.
דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג, אמר בתגובה: "באופן עקרוני לא משנה לנו מאיזה סוג שיש ובאיזה גודל הממשלה מתכננת לנו את המצבות. כלומר, האם יהרסו את בתי הכנסת או יהפכו אותם למסגדים. אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שלראשונה בעשרות השנים האחרונות יעלו דחפורים על בתי כנסת יהודים, ויהפכו אותם לעיי חורבות בפקודת ממשלה יהודית. מדובר בזוועה בלתי נתפסת שנעשה כל שביכולתנו ללא אלימות על ידי הרבה הפרות חוק על מנת למנוע אותם".
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, קראה לישראל בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי לא להיות מעורבת ב"הרס מופקר של בתים". לדבריה, "צריך לעשות כמה תיאומים בנוגע לדברים אותם צריך לבצע, ואני מאמינה שתיאומים אלה אכן ייעשו". באשר לשאלה מה יעשו בבתים המפונים, השיבה: "זו שאלה פתוחה. צריך לראות מה יהיה הגיוני לעשות. ברור שנרצה שהמגורים יתאימו לצרכים ולרצונות של הפלסטינים ושל המתנחלים, ולא ברור אם יש התאמה".
רייס אמרה עוד כי "ההתנתקות היא הזדמנות היסטורית, ואנו רוצים שהיא תתבצע". לדבריה, "אם הפלסטינים יקחו את רצועת עזה ויהפכו אותה לאזור פורה, זה יועיל לתהליך השלום באזור כולו".
גורמים מקצועיים בכירים במשרד הביטחון הביעו בדיונים סגורים התנגדות נחרצת להרס בתי המפונים. אנשי משרד הביטחון טענו, בין היתר, כי הריסת הבתים תתקבל בצורה לא טובה ברחבי העולם ובישראל, ותזכיר את הרס הבתים בימית.
ראש הממשלה, אריאל שרון, קבע באחרונה בדיון היערכות לקראת ביצוע הנסיגה מעזה, שחיילי צה"ל יתפסו את מקומם של המתנחלים בבתים שיפונו בגוש קטיף. בכך, קיבל שרון את המלצתו של שר הביטחון, שאול מופז, להטיל את האחריות על שמירת הבתים מפני סרבני הפינוי על צה"ל. מופז הזהיר בדיון כי חלק מהמתנחלים ינסו לחזור אל הבתים ולאייש אותם מחדש.