שתף קטע נבחר

'איך נחגוג את הפסח?' שואלים במועצות הדתיות

עובדי מועצות דתיות ברשויות המקומיות לא קיבלו את משכורותיהם מזה כחצי שנה ומאיימים לשבות שוב: "מצפים שנעבוד בחינם אבל העבדות עברה מהעולם". בינתיים איש מהם לא יודע איך יממן את ארוחת החג. "עובדים במסירות נפש, מהבוקר עד הלילה - והכל כדי שהבנקים יתקשרו לשאול למה לא נכנסה מהמשכורת", מספר אחד העובדים

"שוב חזרו לשחק איתנו. אם יש כבר משפחה שתצליח לחגוג את חג הפסח כמו שצריך מבחינה כלכלית אז המתח, הוא שיהרוס לה את החג. איך אפשר לחגוג כשלא מקבלים משכורת ולא יודעים מתי בכלל נקבל אותה?"

 

את הדברים הקשים האלה אמר אמש (ה') ל-ynet מזכיר המועצה הדתית בחצור הגלילית, צביקה מימון. באוקטובר, לאחר תשעה חודשים שבהם לא קיבלו שכר, "זכו" עובדי המועצה הדתית בחצור הגלילית לקבל את כספם. אחר כך שולמו המשכורות כסדרן במשך כשלושה חודשים. ואז חזר הסיוט. 

 

מימון הזהיר שהתמונות המוכרות של שביתות ומחאות עלולות לחזור אם שכר העובדים לא ישולם בקרוב. "אנחנו מתכוונים להשבית את שירותי הקבורה וכל השירותים, בדיוק כמו בפעם הקודמת. זו מדינת עולם שלישי, לא ייתכן שהם רוצים לקבל שירותים כרגיל, אבל משכורות העובדים לא מעניינות אותם. אי אפשר ככה. אם הם רוצים לסגור את המועצות הדתיות - שיסגרו. שאת שירותי הדת ייתנו הקאדי בטובא, ליד לחצור הגלילית, או הרשות הפלסטינית. כבר לא אכפת לנו. כבר שנתיים משחקים ומתעללים בנו".

 

מימון מפנה אצבע מאשימה לעבר ממשלת ישראל והעומד בראשה. "כשהממשלה רוצה לעשות מהלך היא עושה. כמו עם המורים. גם להתנתק הוא מצליח בקלי קלות. כשהוא רוצה משהו הוא נכנס בכל הכוח, אז שיעשה ככה איתנו ויסגור". מימון הוסיף בזעם: "רק חברים כמו סיריל קרן מעניינים את שרון. מה לעשות שלי אין חברים כאלה? מצפים שנעבוד בחינם, אבל העבדות עברה מהעולם".

 

"עובדים במסירות נפש, אבל מתקשרים מהבנק" 

 

לוי קוסייב, בן 35 המגדל לבד את ילדיו, עובד במועצה הדתית ברחובות. בחמשת החודשים האחרונים לא קיבלו עובדי המועצה את משכורותיהם. "אנחנו סובלים, אני ושלושת ילדי הקטנים. אשתי עזבה, נתתי לה גט ואני מגדל אותם", סיפר ל-ynet. "אני בבלגן. צריך לשלם שכירות, חשבונות, רק הגן זה 2,000 שקל בחודש. אני לא יודע מה לעשות. עובדים במסירות נפש, מהבוקר עד הלילה, והכול כדי שהבנקים יתקשרו לשאול למה לא נכנסה מהמשכורת".

 

קוסייב עלה מבוכרה לפני 14 שנים. לפני שמונה חודשים אשתו החליטה לעזוב בגלל המצב הכלכלי. "אני עושה כביסות, לוקח את הילדים לגן. הכל. מזל שאמא שלי עוזרת לי. שנינו מבשלים להם. התייאשתי, אני לא יודע מה לעשות. אני חייב כבר 25 אלף שקל שלקחתי מאח שלי, אמא, חברים. יש כאלה שאני רושם אצלם. אני לא אומר לילדים כלום, עושה את כל הדברים כך שהם לא ירגישו. אנחנו חיים בנס.

 

"כשאני שואל מה עם המשכורת, לאף אחד אין תשובות. אומרים לי לא לדבר על זה, כאילו זה לא כסף שלי. כאילו אני חתיכת בשר. כל יום אני צריך לקנות אוכל ודברים לילדים, מה אפשר לעשות? כמה אפשר? אין עם מי לדבר, אף אחד לא יודע כלום חוץ מזה שאין כסף. אני לא יודע מה לעשות בפסח. אין לי כסף לקניות לחג. האמונה היא הדבר היחיד שמחזיק אותי.

 

"חשבתי לעזוב ולעבוד במקום אחר, אבל זה המקצוע שלי, איפה אני אלך לעבוד? גם לפני שנה לא היתה משכורת, אז פתחתי תוכניות חיסכון של הילדים - 30 אלף שקל. עכשיו אין אפילו את זה. בסוף, כשאתה מקבל את הכסף, זה כדי לסגור את המינוס והריבית, כמו שהיה בפעם הקודמת."

  

בשדרות מיואשים: "אנחנו כבר רגילים"

 

במועצה הדתית בשדרות אומרים שהדבר היחיד שנותר לעשות הוא להתפלל. מזכיר המועצה שמעון אביטן: "אי אפשר להיאבק בהרים. ההסתדרות התערבה בזמנו, ועכשיו אנחנו מצפים שאם הממשלה לא תעשה מעשה, ההסתדרות תילחם בשבילנו.

 

"העצוב הוא שאנחנו כבר רגילים לזה. אנשים לוקחים הלוואות, מנסים להסתדר, שוב צריך להתמודד עם אי הנעימות של לקחת מאחרים. 80 אחוז מהעובדים בכלל לא עוברים את שכר המינימום".

 

לאון מורוזובסקי, יו"ר הסתדרות המעו"ף (לשעבר, הסתדרות הפקידים), אמר כי ראש הממשלה אחראי על שערוריית אי תשלום השכר. "זו אחריות ישירה של משרדו שלא עושה מספיק כדי לפתור את הבעיה. ראש הממשלה עובר על החוק ומצפצף על פסק הדין של נשיא בית הדין הארצי לעבודה, סטיב אדלר, שקבע שתשלום שכר היא זכות שאין נעלה ממנה".


פורסם לראשונה 07/04/2005 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דודו פריד
שביתה ברשויות. שוב?
צילום דודו פריד
צילום: גדי קבלו
הפגנת ראשי רשויות (ארכיון)
צילום: גדי קבלו
מורוזובסקי. "שרון אחראי"
מומלצים