צ'רלס וקמילה: מסלול מכשולים בדרך לחתונה
אחרי רומן שנמשך כ-35 שנה, נישואים שבורים, סקנדלים מתוקשרים והשערות חטטניות, חוגג סוף סוף יורש העצר הבריטי צ'רלס את יום נישואיו לאהובתו משכבר הימים קמילה פרקר-בואלס. בצהריים יישאו השניים נדרים באולם העירייה בווינדזור. אבל הדרך לחתונה הייתה ארוכה, מלאת מהמורות ורוויה בשמחה לאיד. פלא שהנסיך התחיל לקלל עיתונאים?
בעוד שעות אחדות ייכנסו שני אנשים לבניין עיריית ווינדזור. האחד יהיה הנסיך הבריטי צ'רלס והשניה תהיה אהובתו משכבר הימים, קמילה פרקר-בואלס.
כחצי שעה מאוחר יותר הם יצאו: צ'רלס (56) כשארשת של הקלה על פניו, וקמילה (58) כשבאמתחתה התואר הוד מעלתה הנסיכה מוויילס. כברת דרך קצרה מפרידה בין בניין עיריית ווינדזור לאגף המגורים המלכותי בטירת ווינדזור, אבל דרכם של צ'רלס וקמילה לשם הייתה ארוכה ומלאת מכשולים.
הרומן ביניהם התחיל במשחק פולו ב-1970. בן המלכה נשבה מיד בקסמיה של האצילה חובבת הציד והרכיבה, שבבדיחות הדעת אמרה לו: "הסבתא רבה שלי הייתה המאהבת של הסבא רבה שלך. אז מה אתה אומר"?
דרכיהם אמנם נפרדו - צ'רלס התגייס לצי וקמילה נישאה לבחיר ליבה אנדרו פרקר-בואלס – אבל הם שמרו על קשר חם, גם אחרי שצ'רלס נישא לליידי דיאנה ספנסר ב-1981.
דיאנה קינאה בחברות בין צ'רלס וקמילה. בהמשך הדרך, כשיחסיה עם צ'רלס עלו על שרטון היא גילתה שחשדה בקמילה מההתחלה. "היו שלושה אנשים בנישואים האלה, אז היה קצת צפוף", אמרה בראיון בשנת 1995.
מעולם לא התקבל לכך אישור רשמי, אולם רבים מעריכים שקמילה הייתה האישה האחרת המדוברת. כשנה לפני כן הודה צ'רלס בפני יוצריו של סרט תעודה שאכן בגד באשתו, אבל הדגיש שזה קרה רק אחרי שנישואיהם היו "הרוסים ללא תקנה". כוונתו הייתה לכך שגם דיאנה לא שמרה לו אמונים.
צ'רלס ודיאנה התגרשו רשמית ב-1996. שנה לאחר מכן נהרגה דיאנה בתאונת דרכים בפאריס יחד עם מאהבה, דודי אל פאייד.
בתקופה שאחרי מותה של דיאנה נמנע צ'רלס מלהבליט את יחסיו עם קמילה, אולם בשנים האחרונות החלו השניים להופיע בפומבי באירועים רשמיים, גם אם היו עדיין באים ועוזבים לבדם. בשנת 2001 נרשמה נקודת המפנה – צ'רלס נשק לקמילה לעיני המצלמות ומאז הופיע עימה גם לאירועים ממלכתיים. לכולם היה ברור לאן זה הולך.
צרות בצרורות
אבל הישורת האחרונה לעבר החתונה התחילה ברגל שמאל. על פי דיווחים שונים, ההודעה שיצאה מלשכתו של צ'רלס ב-10 בפברואר על כוונתו להינשא לקמילה, פורסמה בחיפזון משום שלמקורביו של צ'רלס נודע כי העיתון "לונדון איבנינג סטאנדרד" עומד לחשוף את הסיפור.
הצרות שבאו אחר כך באו בצרורות: קודם היה זה החשש שהכנסיה האנגליקנית לא תאשר חתונה של יורש העצר עם גרושה שבעלה בחיים. אז התברר שעל פי חוק משנת 1836 אסור לבן משפחת המלוכה להינשא בטקס אזרחי. בשלב הבא התברר שלטירת ווינדזור אין רישיון לערוך חתונות ולפיכך נאלץ צ'רלס להעביר את החתונה לבניין העירייה, אתר שלכל הדעות אינו הולם חתונה של בן מלך.
התקשורת "קפצה על המציאה". העיתונים יצאו מגדרם להשוות את "חתונת סיפורי האגדות" המרהיבה עם דיאנה ביולי 81' בכנסיית סנט פול המפוארת, שנצפתה על ידי 700 מיליון צופים לאולם העירייה העלוב והאפלולי.
בהמשך התברר שחוק עירוני יתיר לכל דיכפין להשתתף בטקס, וצ'רלס היה מאושר ש"שיקולי האבטחה" הצילו אותו מאורחים לא רצויים ביום חגו.
אבל כל העת התבשלה על אש קטנה סערה נוספת: המחשבה שביום מן הימים, כשיונח הכתר בין אזניו של צ'רלס והוא יוכתר למלך, קמילה תוכל לשאת בגאון את התואר "מלכה".
מחווה
מתנה מג'ודי: קמיע מהרב
דורון שפר
בעת טקס הלווית האפיפיור ברומא ניגשה ג'ודי ניר מוזס שלום לנסיך צ'רלס, העניקה לו קמיע עשוי זהב שנתן לה הרב כדורי, בצירוף ברכתו. היא גם איחלה לו מזל טוב לרגל נישואיו. הנסיך הודה לה על המחווה ואמר: "הדבר נוגע מאוד ללבי"
קמילה ניסתה להבהיר שאין לה כל כוונות להיקרא "מלכה", והבהירה שאפילו לא תשתמש בתוארה הרשמי "הנסיכה מוויילס" מתוך רגישות לזכרה של דיאנה. אבל הממשלה נאלצה להודות שידיה כבולות, ואין מי שיוכל למנוע מקמילה להתהדר בתואר הרם אם תחפוץ בכך.
כשנדמה היה שכל המכשולים החוקיים הוסרו, הגיעה חבטה נוספת. הפעם הייתה זו המלכה אליזבת, שהודיעה שהיא ובעלה פיליפ לא ישתתפו בטקס האזרחי. הסיבה הרשמית הייתה רצון ההורים לכבד את בקשתו של צ'רלס לטקס "בפרופיל נמוך", אבל לדברי פרשנים, בהיותה של המלכה ראש הכנסיה האנגליקנית, נוכחותה בטקס אזרחי מעניקה לו נופך וחסות דתית ומכך בדיוק רצו המלכה והכנסיה להימנע.
פרשנים אחרים אגב, אמרו שמדובר בסנוביזם מהסוג הרגיל והמוכר, ושהמלכה פשוט אינה רוצה להשתתף כאחד האדם בטקס אזרחי נטול הוד והדר, ועוד של בנה יחידה.
נקמתה של דיאנה
עכשיו הגיעה תורה של הכנסיה לעשות לנסיך "זובור". זה התחיל בקטן – דרישה של בישוף מצ'רלס להתנצל בפני בעלה לשעבר של קמילה על שהצמיח לו קרניים וגרם לפירוק נישואיו. אבל אז הוטלה הפצה הגדולה מכולן. היה זה האפיפיור הישיש יוחנן פאולוס השני, שמת בזמן הגרוע ביותר מבחינתו של צ'רלס.
החשש שמא החתונה וההלוויה יתנגשו התאמת. תחילה הבהירה לשכתו של צ'רלס ששום הלוויה לא תזיז את החתונה, אבל ההודעה רק העמיקה את המבוכה שבאה בהמשך.
הלחץ על צ'רלס התגבר. ראש הממשלה בלייר הצהיר שיעדיף את הלוויה על פני החתונה, ובהעדר המלכה מהטקס החל צ'רלס להבין את מצבו. לשכתו מיהרה להודיע כי החתונה תידחה ביום, ושצ'רלס יטריח את עצמו לרומא בחליפה שחורה להביע צער בוותיקן.
ההיסטוריונים, והעיתונות הבריטית, גיחכו. הם הזכירו למי ששכח כיצד לפני כ-500 שנה מרד המלך הנרי השמיני באפיפיור שסירב להתיר את נישואיו, פרש בזעם מהכנסיה הקתולית והקים בהתרסה מופגנת את הכנסיה האנגליקנית. הם הזכירו גם כיצד בשנת 1534, כשמת האפיפיור קלמנט ה-7, לא טרח הנרי אפילו לשלוח מסר של ניחומים.
כעת, צהלו העיתונים, נוקמת הכנסיה את נקמתה, ומאלצת את בן המלכות האנגלי לדחות את נישואיו כדי להשתתף בהלוויה של אפיפיור. אך בריטים רבים משוכנעים שלא הכנסיה היא שנוקמת, אם כי רוחה של דיאנה היא שעושה הכל כדי לקלקל לזוג הנואפים שמעלו באמונה.
שינוי התאריך אמנם היטיב עם ענף מכירת המזכרות – קודם הן לא זזו מהמדף ועכשיו הצלחות, הספלים ומגבות המטבח עם התאריך השגוי הפכו לפריטי אספנים יקרי המציאות – אבל גם בזירה הזו המתין לצ'רלס עלבון. התקשורת הבריטית לא נתנה לו לשכוח כיצד ב-81', לקראת חתונתו הראשונה, היו 1,600 סוגים שונים של מזכרות שנשאו את דמותו לצד דיאנה וכעת ישנם כ-25 סוגים בלבד.
עם ספלים או בלי, גם מבחינות אחרות שינוי התאריך היה קטסטרופה. מבט ברשימת האורחים המידלדלת הבהיר את המצב הקשה.
קדחת חתונה בווינדזור
אבל כעת, לאחר שהאפיפיור כבר נטמן בקברו והעולם משווע לחדשות מרעננות יותר, ניכרת התעניינות מחודשת בחתונה המלכותית. ביממה האחרונה הפכה כל עמדת תצפית לעבר בניין העירייה בווינדזור - ממפרסת ועד גג רעוע, לעמדת שידור.
רק כ-30 אורחים צפויים להשתתף בטקס האזרחי - שני ילדיו של צ'רלס, הנסיכים וויליאם והארי, בתה של קמילה ועוד מספר מצומצם של חברים קרובים. המלכה אליזבת ופיליפ לא יהיו אבל בעלה לשעבר של קמילה צפוי להופיע.
השלב הבא הוא טקס דתי בכנסיה בטירת ווינדזור, בו ישתתפו כ-800 אורחים. בטקס זה צפויים לצ'רלס לקמילה כמה רגעים לא נוחים במיוחד כשהם יצטרכו, על פי המסורת, להודות בפומבי בחטאיהם.
הם לא יאמרו את המילה המפורשת "ניאוף" אבל תסמכו על הצהובונים הבריטיים, כמו "הדיילי מירור" למשל, שבהנאה גמורה פירסם השבוע בשערו את תמונותיהם של השניים, עם קרניים של שטן, תחת הכותרת "חטאנו".
לטקס זה יבואו המלכה ובעלה. צפויים להגיע גם בני משפחות מלוכה מאירופה ומהמזרח התיכון בכירי הפוליטיקה הבריטית וגם כמה סלבריטאים: סטינג, קנת' בראנה ורואן אטקינסון ("מר בין"), בין היתר.
אבל בלי עוד סקנדל אחד הרי אי אפשר, וגם הפעם התקשורת אשמה. השבוע, כשההכנות לחתונה היו בעיצומן הצליחו עיתונאי וצלם של הצהובון "הסאן" לחדור לתור ארמון ווינדזור מחופשים לשליחים. העיתונאי סיפר מאוחר יותר כמה קל היה לו לשכנע את השומר בכניסה לפתוח לצמד את השער ולהכניס למתחם קופסה חומה שעליה נכתב "פצצה".
היה זה כמה ימים אחרי שצמד תיירים פולנים הצליחו לטפס באין מפריע על החומה של הארמון ולהתקרב מאוד למגורי המלכה.
שורת התקלות הזו והחגיגה התקשורתית סביבן רק עודדה את התקשורת הבריטית לסובב את הסכין עוד טיפה. לקראת סוף השבוע יצאו העיתונים עם כותרות ששאלו איזה עוד מכה צפויה לנחות על החתונה האומללה הזו ומה עוד ישתבש בדרך לירח הדבש, וגם לא נרתעו מלפרסם איור בו מופיע צ'רלס רוכב על סוסה שתווי פניה מזכירים מאוד את בחירת ליבו.
בשבוע שעבר, בעת חופשה בשוויץ, מעד צ'רלס בלשונו והוקלט מטיח עלבונות בכתבי בית המלוכה ומכנה אותם "אנשים ארורים". עם מסלול מכשולים ארוך ומתיש שכזה בדרך לחתונה, לא פלא שנמאס לו לגמרי מהתקשורת. אבל כבר למדנו להכיר אותו וגם אותם. גם אחרי החתונה - משעמם לא יהיה באי הבריטי.
סוף סוף חתונה. צ'רלס וקמילה
צילום: איי פי
טקס אזרחי הוא מתחת לכבודה. המלכה
צילום: רויטרס
נקמתה של "ליידי דיי"? ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים