מה אפשר לעשות
זרקו את הסיגריה, התחילו להתאמן, שתו פחות אלכוהות ואל תשכחו למרוח קרם הגנה מפני השמש. 10 המלצות של האגודה למלחמה בסרטן, למניעה וגילוי מוקדם של סוגי סרטן שונים
- הפסיקו לעשן: אם אינכם מצליחים להימנע מעישון – אל תעשנו בנוכחותם של אנשים שאינם מעשנים, ובמיוחד לא בנוכחות ילדיכם.
- הקפידו על פעילות גופנית סדירה: הליכה נמרצת, התעמלות, רכיבה על אופניים וכדומה – יש לבצע כמה פעמים בשבוע במשך כחצי שעה לפחות.
- תזונה: הימנעו מהשמנת יתר, אכלו מגוון של ירקות ופירות בכל יום והגבילו את צריכת המזונות המכילים שומן מהחי ומזון מעושן. העדיפו שימוש בשמן זית, קנולה וטחינה על פני שמנים אחרים.
- פחות אלכוהול: מתנו את צריכת הבירה, היין או המשקאות החריפים ללא יותר מכוס אחת ליום.
- הגנה משמש: הימנעו מחשיפה לשמש והגנו על עצמכם במשך כל ימות השנה ובמשך כל שנות חייכם. העדיפו לבוש מלא על פני בגדים חשופים, השתדלו לשהות בחוץ רק בשעות הבטוחות (לפני 10 בבוקר ואחרי 4 אחה"צ), חבשו כובע, שהו בצל ככל האפשר, הרכיבו משקפי שמש והשתמשו במסנן קרינה על אזורי הגוף החשופים.
- בדקו שומות: לאנשים בעלי שומות מרובות מומלץ להיבדק אצל רופא עור או כירורג פלסטי מדי שנה. המלצה זו חשובה במיוחד לאנשים בסיכון גבוה בשל סיפור משפחתי של מלנומה בפרט.
- הימנעו מחשיפה: מלאו אחר הכללים וההנחיות במקום עבודתכם שמטרתם למנוע חשיפה למרכיבים הידועים כגורמי סרטן, כולל קרינה מייננת (קרינה שנפלטת ממקור רדיואקטיבי או גרעיני או ממכשיר רנטגן).
- פנו לרופא אם שמתם לב לדברים הבאים: גוש, פצע שאינו נרפא כולל פצע בפה, שומה שמשנה את צורתה, את גודלה או את צבעה, דימום חריג, בעיה שמתמידה כגון שיעול, צרידות, צרבת וקשיים בבליעה, שינוי בלתי מוסבר כמו שינוי בהרגלי יציאות, דימום בשתן או איבוד משקל.
- חיסון נגד צהבת: התייעצו עם רופא המשפחה והתחסנו נגד צהבת מסוג B (שזה: Hepatitis B). כמו כן יש להתייעץ עם הרופא בנושא בדיקה לגילוי צהבת מסוג C. מחלות אלה עלולות לגרום להתפתחות של סרטן הכבד.
- גשו לבדיקות מקדימות: אצל נשים מדובר בממוגרפיה ומשטח צוואר הרחם. בדיקות לאיתור סרטן הערמונית (PSA) – בגברים מעל גיל 50. דם סמוי בצואה – לנשים ולגברים.
מומלצים