שתף קטע נבחר

כל גבר עשירי ואישה רביעית בישראל סובלים מדיכאון

רובם אמנם יתאוששו, אך מקצתם ינסו לשים קץ לחייהם. החדשות הטובות: לא כל מצב רוח רע הוא דיכאון. החדשות הרעות: רוב הסובלים מדיכאון לא פונים לקבל טיפול. החדשות המפתיעות: רווקים מדוכאים יותר. היום השנתי למניעת דיכאון יצוין מחרתיים

כל גבר עשירי וכל אישה רביעית ילקו במהלך חייהם בדיכאון. הנתונים הקשים האלה יעמדו במרכזו של היום השנתי למניעת דיכאון שיצוין בישראל מחרתיים.

 

היום למניעת דיכאון מצוין זו השנה הרביעית בארץ ובעולם, ומטרתו להגביר את המודעות לנושא. במהלך היום ייערך בסמינר ברמת-אפעל יום עיון, שבמסגרתו יושמעו הרצאות, ויוקרנו סרטים על דיכאון ועל מניעתו. על פי נתוני משרד הבריאות וער"ן (עזרה ראשונה נפשית), 139 אלף ישראלים פנו בשנה האחרונה לקווי החירום של ער"ן והתלוננו על דיכאון. 61% מהפונים היו נשים, 60% בני 25 עד 50. 46% מהפונים היו מובטלים, 44% מועסקים, ו-10% היו תלמידים. 49% מהפונים היו רווקים לעומת 27% נשואים ו-20% גרושים.

 

3,500 מהפונים דיברו על מחשבות אובדניות, ו-1,100 מביניהם איימו לשים קץ לחייהם.

 

"הדיכאון הוא מחלה של העולם המודרני, וזה תופס אותנו יותר ויותר", מסביר דוד קורן, מנכ"ל ער"ן. "עם זאת, למרות המצב הכלכלי והביטחוני הקשה, הישראלים אינם יותר או פחות דיכאוניים מעמים אחרים במערב. אנחנו נמצאים במקום טוב באמצע".

 

על פי הנתונים, 80% מהלוקים בדיכאון ייצאו ממנו באמצעות טיפול מתאים. 15% ינסו לשים קץ לחייהם. הבעיה העיקרית היא ש-70% מהלוקים בדיכאון אינם פונים כלל לקבלת טיפול, מחוסר מודעות, מתוך אמונה שיצליחו להתגבר לבד או מחשש שתדבק בהם סטיגמה של לוקים במחלת נפש.

 

אז מהו בעצם דיכאון? מתברר שלא כל מצב רוח רע הוא דיכאון. "בניגוד לעליות ומורדות במצב הרוח שלנו, הדיכאון הוא דבר מתמשך וקבוע", מסביר קורן. "בעבר חששו לדבר על דיכאון כי הוא נתפס כמחלת נפש, אבל היום מדברים על כך בגלוי ומטפלים בזה".

 

אז איך תדעו האם אתם מדוכאים? עינת מזרחי, מנהלת סניף תל אביב של ער"ן, מסבירה: "הסימנים הם הרגשה דיכאונית רוב היום, כמעט מדי יום, אובדן ההנאה מפעילות יומיומית שהסבה הנאה קודם לכן, הפרעות בשינה, מחשבות אובדניות, תחושה של חוסר הנאה או של חוסר שקט רוב היום, תחושות של חוסר ערך או אשמה, חולשה כללית או חוסר אנרגיה, איבוד משקל משמעותי, חוסר ריכוז, ירידה בזיכרון וחוסר יכולת לקבל החלטות".

 

איך מטפלים בדיכאון? בדרך כלל הטיפול הוא תרופתי, וככל שיינתן מוקדם יותר, כך סיכויי ההחלמה טובים יותר. "אנחנו בער"ן נותנים לאנשים שפונים אלינו יכולת לזהות את הדיכאון ומגלים אמפתיה והבנה למצבם", מסבירים בער"ן. "אנחנו מקבלים אותם בלי לשפוט ובמקרה הצורך נותנים להם הפניה לטיפול תרופתי".


התאבדויות בעולם כתוצאה מדיכאון

התאבדויות בעולם כתוצאה מדיכאון
מקום מדינה מספר התאבדויות כתוצאה מדיכאון למאה אלף איש
1 בלארוס 60
2 קזחסטן 50
3 לטביה 48
7 פינלנד 32
10 צרפת 26
17 גרמניה 20
20 ארה"ב 17
33 בריטניה 11
35 ישראל 10
40 יון 5
51 מצרים 1
52 כוויית 1

נתונים: ארגון הבריאות העולמי

 

מוקד ער"ן לסיוע ותמיכה נפשית בטלפון 1201
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סידי בנק
70% חוששים שתדבק בהם סטיגמה. אילוסטרציה
צילום: סידי בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים