חרם אקדמי בבריטניה על אונ' חיפה ובר-אילן
ארגון אקדמי מוביל בבריטניה החליט להחרים את שתי האוניברסיטאות במחאה על תמיכתן במדיניות ישראל ועל הפעלת שלוחות בשטחים. אחת מיוזמות ההצעה: "אני גאה בהחלטה להגן על זכויות אדם, אנו מתכוונים להמשיך במאבק". סגן שגריר ישראל בבריטניה: "הפעם האחרונה בה הוחרמו יהודים באוניברסיטאות היתה בגרמניה של שנות ה-30". הצעה להחרים גם את האוניברסיטה העברית הושעתה לפי שעה
חרם באקדמיה: "איגוד מרצי האוניברסיטאות", הנחשב לארגון אקדמי מוביל בבריטניה ומייצג כ-48 אלף מרצים, החליט אמש (יום ו') להחרים את אוניברסיטת חיפה ואת אוניברסיטת בר-אילן. לטענת חברי האיגוד, שתי האוניברסיטאות מצדדות בפעולות ישראל בשטחי הרשות. נמסר כי נשקלת האפשרות להחרים אוניברסיטה נוספת, כנראה
האוניברסיטה העברית בירושלים.
האיגוד טוען כי אוניברסיטת חיפה מגבילה את החופש האקדמי כשמדובר במחקרים המותחים ביקורת על מדיניות ישראל. באשר לאוניברסיטת בר-אילן נטען כי יש להחרימה כיוון שהיא מפעילה שלוחה באריאל.
סו בקוואל, מרצה בכירה באוניברסיטת בירמינגהאם ואחת מיוזמות ההצעה הביעה שביעות רצון מההחלטה. "כעת יש לנו חרם נגד רבע מהאוניברסיטאות בישראל ואנו מתכוונים להמשיך במאבק", אמרה, "אני גאה להיות חברה באיגוד שמוכן להגן על זכויות אדם ברחבי העולם".
גורמים ברשות הפלסטינית בירכו אף הם על הצעד והביעו תקווה ש"יותר ויותר קבוצות בינלאומיות יפעילו לחץ על ישראל". עומאר ברגותי, יוזם הקמפיין הפלסטיני לחרם אקדמי ותרבותי על ישראל, אמר: "הטאבו התנפץ סוף-סוף. מעתה ואילך יהיה מקובל להשוות את האפרטהייד הישראלי לזה שהיה נהוג בדרום אפריקה".
סגן השגריר: הם באמת קוראים לחרם על יהודים?
גורמים בכירים בקהילה היהודית אמרו שמדובר בהחלטה "עיוורת, חסרת-אחריות ומסוכנת". סגן שגריר ישראל בלונדון, צבי רבנר, אמר ל"גרדיאן" כי הוא מופתע ומוטרד מההחלטה. "האם הם באמת מתכוונים להחרים את הפלסטינים והערבים-ישראלים שלומדים ועובדים במוסדות הללו, או שהם באמת קוראים לחרם על יהודים?", שאל. "הפעם האחרונה בה הוחרמו יהודים באוניברסיטאות היתה בגרמניה של שנות ה-30".
גם הליגה נגד השמצה גינתה בתקיפות את החרם. "זוהי מתקפה ישירה על החופש האקדמי", אמר מנהל הליגה, אברהם פוקסמן. "אנו מגנים את החרם המטעה והבלתי ראוי על מוסדות אקדמיים במדינה היחידה במזרח התיכון שמאפשרת לאוניברסיטאות עצמאות פוליטית. זה אירוני במיוחד שהבריטים מוותרים על דיאלוג בעוד הישראלים והפלסטינים מפתחים מסגרת של דיאלוג לשלום".
סוגיית החרם נגד ישראל שיזמו המוסדות הבריטים משכה תשומת לב בינלאומית בשבועות האחרונים. דני סטון, מאגודת הסטודנטים היהודים, קרא לממשלת בריטניה לפתוח בחקירה בקרב הסטודנטים והסגל בדבר הקיצוניות בקמפוסים.
לפני כשלושה שבועות, כאשר נודע על היוזמה, אמרה אוניברסיטת חיפה בתגובה כי היא דוחה את האשמות איגוד המרצים, לפיהן היא מצנזרת מחקרים אקדמאים שמחבריהם מביעים ביקורת על ישראל. מהאוניברסיטה נמסר כי היא "תומכת ללא השגות בזכות לחופש אקדמאי".