החרם: נשיא אוניברסיטת חיפה עונה לבריטים
נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' אהרון בן-זאב, מנסה מאז סוף השבוע למזער את הנזקים בעקבות החרם שהטילו המרצים הבריטים על אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת בר-אילן. "אני קורא למרצים בבריטניה לא לתת ידם להריסת החופש האקדמי בגלל השקפות פוליטיות קיצוניות"
"כל חרם ביסודו מנוגד למהות של חופש אקדמי ושל בדיקה מדעית אמיתית. אני קורא למרצים בבריטניה ובכל העולם לקרוא ראשית את העובדות ולא לתת ידם להריסת החופש האקדמי בגלל אינטרסים פוליטיים או השקפות פוליטיות קיצוניות. החופש האקדמי חשוב מדי מכדי לשמש ככלי משחק במאבקים פוליטיים".
כך אומר ל-ynet נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' אהרון בן-זאב, בתגובה לחרם של אנשי האקדמיה מבריטניה. מאז שנודע לו דבר החרם ביום שישי בצהריים, עושה פרופ' בן-זאב מאמצים רבים בכדי לפנות לעמיתיו הבריטים שישנו את דעתם באשר לחרם שהטילו.
משמעות החרם של האוניברסיטאות בבריטניה תהיה:
- הפסקת שיתופי פעולה מחקריים.
- מרצים שיוזמנו לארץ מבריטניה לא יבואו, ומרצים מאוניברסיטת בר-אילן ומאוניברסיטת חיפה לא יוזמנו לבריטניה.
- הבריטים עלולים למנוע מענקי מחקר מבוגרי האוניברסיטאות הללו, וכן למנוע מדוקטורנטים לבצע בבריטניה את ה"פוסט-דוקטורט".
ראשית הסיפור בסטודנט בשם טדי כץ שטען בעבודת ה-MA שלו שלוחמי אלכסנדרוני ביצעו טבח בטנטורה במלחמת השחרור. לוחמי אלכסנדרוני תבעו אותו תביעת דיבה וכמו כן בהודעתו בבית המשפט הודה כי בדה חלק מהעובדות. לאור קביעת בית המשפט הקימה האוניברסיטה ועדת בדיקה אקדמית, שבה היו חברים ארבעה פרופסורים בהם מרצה ערבי שבדקה את הפרשה.
לאחר קביעת בית המשפט, חזר בו הסטודנט מהודאתו. המרצה שלימד את הסטודנט היה ד"ר אילן פפה, שיצא נגד ועדת הבדיקה, בטענה שממצאיה שקריים. ד"ר פפה טוען שננקטו נגדו צעדים משמעתיים, אך באוניברסיטה מכחישים זאת בתוקף. פפה כתב לעמיתיו בחו"ל וסיפר להם על המקרה. הוא אף פרסם מאמר ב"גרדיאן" הבריטי שבו קרא להטיל את החרם על האוניברסיטה.
בעקבות מכתבו התכנסו ביום שישי המרצים בבריטניה והחליטו להחרים את אוניברסיטת חיפה ובר-אילן. נשיא האוניברסיטה מתקשה להבין את הצעד שבו נקטו הבריטים: "מדהים אותי לראות כיצד גוף של מרצים אינטלקטואלים, האמורים לבדוק את העובדות לא עשה זאת ולא נתן לנו להציג את עמדתנו. ההחלטה עצמה מוזרה ומעוותת ביותר מאחר והיא מבוססת על שקרים".
האוניברסיטה קוראת ל"ר פפה להתפטר
לדברי נשיא האוניברסיטה, "מעולם לא היה תהליך משמעתי לפיטוריו של ד"ר פפה, להיפך, היתה תלונה של מרצה כנגד ד"ר פפה על התנהגות בלתי אתית ועל פגיעה של פפה בחופש האקדמי בכך שקרא לעמיתיו בחו"ל לפגוע בכמה מרצים באוניברסיטה, זאת למרות שאותם מרצים קבעו לאחר בדיקה יסודית שיש פער משמעותי בין מה שכתב תלמידו בעבודתו לבין מה שאמרו מרואייניו.
"קביעה זו נתמכה קודם לכן על-ידי בית משפט, לאור הודאתו של התלמיד עצמו. צר לי שהשקפות פוליטיות של אנשים שונים בבריטניה וישראל מאיימות על החופש האקדמי בישראל. אוניברסיטת חיפה נחשבת כאוניברסיטה המקדמת פעולות רבות לדו-קיום והיא תמשיך בפעולות למען קידום מטרה זו".
לגבי עתידו של ד"ר פפה באוניברסיטת חיפה בעקבות מעשיו אומר בן זאב: "מי שקורא לחרם צריך להתפטר בעצמו מהאוניברסיטה. אנחנו שומרים על חופש אקדמי ולא ננקוט פעולות משמעתיות כנגדו. אבל מבחינה מוסרית, אם כל כך רע לו והוא חושב שאוניברסיטת חיפה כל כך גרועה למה שלא יילך לאוניברסיטה אחרת, ובעיקר אם הוא קורא קריאה להטלת חרם, הרי שקריאה זו מחייבת גם ביצוע אישי. אתה לא יכול לקרוא לחרם כשאתה נהנה מאותו מוסד, מן ההגינות שגם הוא יטיל חרם".