שתף קטע נבחר

 

60 שנה אחרי: צלו של היטלר מרחף על גרמניה

לאחר ששלח מיליוני יהודים למחנות ההשמדה, ורגע לפני שהסובייטים פרצו פנימה, נכנס הצורר הנאצי לחדר פרטי בבונקר בברלין והתאבד בירייה. ששים שנים אחרי צלו עדיין מרחף מעל אזרחי גרמניה, שממשיכים ללמוד על השואה ולהתעסק בזוועות מלחמת העולם השנייה. למה? כי "ידע הוא האנטי-היטלר הטוב ביותר"

רוחוס מיש בן ה-88 עדיין זוכר את הרגע ההוא כאילו זה היה אתמול. בדיוק לפני 60 שנה הוא הביט מבעד לדלת הבונקר, תחת הריסותיה של ברלין, וראה כי הצורר הנאצי אדולף היטלר, ואשתו אווה בראון, התאבדו. מיש הוא העד החי האחרון שזכה לראות במו עיניו את גופותיהם של השניים.

 

ב-30 באפריל 1945 היה הצבא הנאצי מובס, והכוחות הסובייטים נמצאו במרחק 300 מטרים בלבד ממקום מחבואו של היטלר. הפיהרר נפרד לשלום מעוזריו ונכנס עם בראון לאחד מחדריו הפרטיים. שם, לאחר ששלח מיליונים אל מותם בתאי הגזים והמשרפות והביא למלחמת עולם, הרעיל את אשתו, ככל הנראה בהסכמתה, וירה לעצמו בראש. שמונה ימים אחר כך נכנעו הכוחות הגרמנים ומלחמת העולם השנייה באה לקיצה.

 

"אני לא יודע כמה זמן זה לקח", סיפר מיש, שהיה בזמנו מהנדס טלפונים צעיר בבונקר של הצורר. "אולי שעה ואולי שעתיים. לא שמעתי את הירייה בעצמי, אבל שמעתי מישהו צועק 'לינג, לינג (הכוונה להיינץ לינג - משרתו האישי של היטלר), ואז אני חושב שזה קרה'".

 

הוא סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי "המתנו כ-20 דקות, ופתחנו את הדלת למשרדו ולאחר מכן לחדר המגורים. היטלר היה ישוב ליד שולחנו כשהוא שעון קדימה, ואווה בראון הייתה שרועה לצידו. לא היינו מופתעים, כל המפקדים רצו להבריח את היטלר אל מחוץ לעיר אבל הוא סירב, והתעקש להישאר".

 

ימיו האחרונים של היטלר הוצגו בהרחבה בשובר הקופות הגרמני "הנפילה" שיצא לאקרנים בשנה שעברה. בתי הקולנוע בגרמניה היו מלאים עד אפס מקום והסרט גרף כ-40 מיליון דולר במדינה. מפיציו אף טוענים שהוא צפוי להפוך לסרט הגרמני הרווחי ביותר בכל הזמנים.

 

למרות ששיתף פעולה עם יוצרי הסרט, מיש טוען כי הוא מלא באי-דיוקים: "זו הייתה אופרטה דרמטית ותו לא. כך רצו האמריקנים שייראה מותו של היטלר". אחת הטעויות הגדולות לדבריו, הייתה הצגת הבונקר של היטלר כמבנה ענק ומרובה חדרים. "אנשים מבלבלים בין הבונקר של הפיהרר לבונקר העליון, או לזה של נציגות הרייך", הבהיר.

 

הצל עדיין מרחף

 

60 שנים עברו מאז אותו יום גורלי. אם תסיירו כיום בערי גרמניה כבר לא תוכלו למצוא אף רחוב שנקרא "היטלר", שמותיהם של הרחובות והכיכרות הוחלפו מיד עם נפילת הרייך השלישי. גם לשם הפרטי אדולף, שהיה פעם נפוץ מאוד, כמעט ולא נשאר זכר. כי הרי מי רוצה לקרוא לבנו בשם המקושר אולי יותר מכל לשואתם של מיליונים?

 

אך גם היום, צילו של הפיהרר עדיין מרחף מעל גרמניה. למרות שצעירים גרמנים רבים כבר עייפים מלשמוע על מעללי הנאצים במלחמת העולם השנייה, תקופה זו בהיסטוריה הגרמנית עדיין מרתקת רבים.

 

פניו של היטלר מעטרים בקביעות את שערי השבועונים הנמכרים ביותר בגרמניה, ומאמרים וביקורות על מעלליו מסייעים להגדלת המכירות. "יש התמקדות על תקופה בת 12 שנים בהיסטוריה הגרמנית, שלעולם לא תיפסק", אמר היינריך אוגוסט ווינקלר, היסטוריון בכיר באוניברסיטת ברלין.

 

בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס הסביר ווינקלר כי "זה היה האסון של גרמניה, והוא השאיר חותם על ההיסטוריה. מדובר באירוע כה חריג, שלעולם לא יעבור נורמליזציה. האחריות לעלייתם של הנאצים לשלטון ולשואת היהודים הפכה לחלק מהזהות הגרמנית".

 

"הידע הוא תרופת אנטי-היטלר"

 

רובם המכריע של אזרחי גרמניה נולדו לאחר 1945, אך גדלו על ה"מורשת" שהשאיר היטלר אחריו. זוועות הנאצים נלמדות לעומק בכל מערכות החינוך ובכל הגילאים. רשת הטלוויזיה הציבורית זד.די.אף זכתה לשיעורי צפייה גבוהים כששידרה בשנים האחרונות סדרת סרטי תעודה על היטלר ועוזריו. 

 

היסטוריונים שהפיקו את הסרטים דחו מכל וכל את הטענה שהגרמנים אובססיביים לגבי היטלר. "הם לא אובססיביים אלא מתעניינים", אמר גואידו קנופ, הבמאי עטור הפרסים של אחד הסרטים. "המאה ה-20 הייתה נראית אחרת לחלוטין ללא היטלר. הוא היה הצורר האחרון בהיסטוריה, וידע עליו הוא תרופת האנטי-היטלר הטובה ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התאבד בבונקר. היטלר
צילום: איי פי
הבונקר בברלין
צילום: איי פי
מומלצים