תירוש: מורות חד-הוריות לא יפוטרו
מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, וסמנכ"ל כוח אדם נפגשו עם מנהלי המחוזות לגבש את רשימת 4,500 המורים שיקבלו לבתיהם מכתב פיטורים. בתום הדיון אמרה תירוש ל-ynet: "בכל בית ספר קיים לפחות מורה אחד שלא ראוי להמשיך ללמד"
מורות בהריון או אימהות חד-הוריות לא יפוטרו מעבודתן - כך אמרה הערב (יום א') מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, ל-ynet עם תום הדיון בפיטורי 4,500 המורים. לדבריה, "בכל בית ספר קיים לפחות מורה אחד שלא ראוי להמשיך ללמד, אז בממוצע מדובר בכ-4,500 מורים".
מאז שעות הבוקר נועדו תירוש וסמנכ"ל כוח אדם בהוראה, מנחם כהן, עם מנהלי המחוזות במשרד החינוך ועברו על הרשימות של המורים המיועדים לפיטורים. בתום הישיבה ביקשה ממנהלי המחוזות לקיים מספר בדיקות הקשורות למורים בודדים לפני הרכבת הרשימה הסופית.
תירוש אישרה את רוב שמות המורים המיועדים לפיטורים. משרד החינוך נערך לפטר את המורים "שתרומתם נמוכה למערכת". כעת מנסחים נוסח אחיד שיישלח למורים בימים הקרובים. על מנת למנוע אי-נעימות, המכתבים לא יישלחו במהלך החגים. לדברי תירוש "שעון החול של המורים אוזל. ב-31 בחודש אני צריכה לחתום על מכתבי הפיטורים. היום קראתי למנהלים ועברתי על הרשימות ובדקתי כל מורה ומורה, מהן הסיבות לפיטוריו. וידאנו שאכן מדובר במורים שאינם טובים ושמזיקים למערכת".
מלבד הקריטריונים שאותם קבע המשרד לפיטורי המורים נבחנו גם תלונות בתיקים האישיים של המורים, הערות מהמפקח על בית הספר ומכתבי הורים. עיקר המפוטרים יהיו מורים למקצועות לא נדרשים כמו ספּרות, אופנה, כלכלת בית, תזונה, חקלאות, ימאות ונגרות. לצידם יפוטרו גם מורים שהצטברו נגדם הערות משמעת ומורים חדשים שעובדים בחצי משרה.
הרבה מהביקורת שהופנתה נגד משרד החינוך היא מדוע הוא מנהל מלחמות מול ארגוני המורים ולא מול האוצר. על כך אומרת תירוש: "למה שנילחם מול האוצר? למה שהם יחזיקו מערכת שלא מראה נכונות לשינויים למרות שכולם אומרים שהיא זקוקה לשינוי? זה המינימום שנדרש. אמרתי למורים, גם אם יש בעיות בדו"ח דוברת, יש על מה לדבר. בואו תדונו איתנו, אבל הם לא באו. אז שלא יספרו סיפורים".
השרה לבנת עצמה פנתה למורים וביקשה "לחזור למו"מ ולהידבר במטרה להגיע להסכמות". המועד האחרון לשינוי הרשימות נקבע ל-7 בחודש.
בתגובה לדברי מנכ"לית משרד החינוך, לפיהם בראש רשימת המורים המיועדים לפיטורין ישנם מורים למקצועות "לא נדרשים" כמו: חקלאות, אופנה, כלכלת בית, נגרות וכו', אומר יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, כי "בחינוך העל-יסודי המקצועות הללו אינם קיימים כבר כעשר שנים ובארבע השנים האחרונות, בתקופת כהונתה של גב' לימור ליבנת כשרת החינוך, הקיצוצים התמידיים פגעו ופוגעים בכל המקצועות הנדרשים".
לדבריו "בימים אלה מתבצע הקיצוץ ה-16 במספר בארבע השנים האחרונות. פיטורי מורים הם פועל יוצא של קיצוץ השעות, והמשמעות, מעבר לפיטורי המורים, יתר צפיפות בכיתות והפחתת שעות לימוד לתלמידים. היות שהמקצועות עליהם מכריז משרד החינוך כ'לא נדרשים', אינם קיימים בחינוך העל-יסודי, ממילא אין מורים במקצועות אלה. לכן, ברור מאליו שהמורים שיפוטרו הם מורים במקצועות הקיימים כמו: ספרות, היסטוריה, גיאוגרפיה, כימיה וכו'. המסקנה היא ששוב משרד החינוך מנסה לזרות חול בעיני הציבור, במוסרו מידע לא נכון בדבר פיטורי המורים".
לטענת מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, הארגונים דווקא מעוניים לחדש את המו"מ. "הסתדרות המורים מעוניינת ברפורמה אמיתית ומוכנה לשבת ולדבר, בתנאי שהליך הפיטורים יופסק ויוחלף בתנאי פרישה מוקדמים ומשופרים מרצון", אמר וסרמן ל-ynet. "ידוע שהליך של פיטורים יאמלל משפחות רבות ויגרום לאנדרלמוסיה במערכת החינוך וכן ימנע המשך מו"מ. הסתדרות המורים תצטרך לעסוק בליווי המורים לוועדות פריטטיות ולשימועים", הוסיף.
"תרומה נמוכה למערכת"
כבר לפני כחודש שיגר הסמנכ"ל כהן מכתב למנהלי המחוזות, ובו הורה להם להיערך לפיטורי המורים "שתרומתם למערכת נמוכה" מיד לאחר חופשת הפסח. הצעד ננקט לאחר שמשרדי האוצר והחינוך הודיעו כי ארגוני המורים הפסיקו את המו"מ עמם בנוגע ליישום הרפורמה בהסכמה.
אז מיהם אותם מורים ש"תרומת למערכת נמוכה"? לכך קבע משרד החינוך מספר קריטריונים:
- מורים למקצועות לא נדרשים כגון: אופנה, תזונה, כלכלת בית, ספָּרות, חקלאות, ימאות ונגרות.
- מורים מקצועיים, שעבודתם אינה נדרשת.
- מורים שמשרתם קטנה משליש משרה.
- מורים קבועים במערכת, העובדים יותר משנתיים, שעבודתם אינה נדרשת ולא ניתן לשבצם.
- מורים שתרומתם לבית הספר נמוכה ביחס למורים אחרים.
חדרי המורים רחשו דיונים סוערים לפני היציאה לחופשת הפסח. בבתי-ספר רבים החלו "הימורים", מיהם המורים שלא ימשיכו את עבודתם בשנת הלימודים הבאה.
על האווירה הקשה בחדרי המורים סיפרה ל-ynet ליאת נח, מחנכת כיתה ו' בבית-הספר א.ד.גורדון בתל-אביב: "יש אווירה פשוט מגעילה, המורים מתעסקים בזה ומדברים על זה כי אנחנו מרגישים כמו בובה על חוט. מדי יום אנחנו נתקלים בכותרות בעיתונים שהולכים לפטר. להשתמש באיום כזה זה כמו ילדים קטנים - 'שוברים את הכלים ולא משחקים'. ככה החינוך שלנו נראה".
"הכל כבר נראה מצחיק לא רציני", ממשיכה נח, מורה זה שבע שנים. "משקיעים אנרגיות במקום הלא נכון. במקום לעסוק בפיטורי מורים תתעסקו בתלמידים. פיטורי מורים יעלו את רמת החינוך בישראל? ממש לא. אם לילדים, אחרי 30-40 שנה במערכת, צריכה ללכת הביתה בצורה מבישה כזאת?"