זיכרון בינלאומי: מוזיאוני שואה ברחבי העולם
"כשאומרים 'שואה' אנחנו, הישראלים, חושבים על גורל היהודים. אבל יש מקומות שבהם ההתייחסות היא גם לקורבנות האחרים של הנאצים. מעניין לראות איך מתמודדים עם הנושא בארצות שונות". שיחה עם פרופ' דן מיכמן על הנצחת השואה בשנות האלפיים
פרופ' דן מיכמן, ההיסטוריון הראשי של "יד ושם", עוצר לרגע את השיחה, חושב לשניה, ואז אומר: "רק מהזיכרון, בשליפה מהשרוול הקצר, אני סופר עכשיו 26 מוזיאונים מחוץ לישראל, שמוקדשים לשואה בצורה זו או אחרת".
ככל שמאורעות השואה מתרחקים מאתנו, ואולי דווקא בגלל זה, הולך ומתפתח העיסוק בתיעוד, זיכרון והנצחת מעשי הנאצים, הקורבנות והאירועים. "בעשרים השנה האחרונות יש עניין הולך וגובר בשואה", אומר פרופ' מיכמן ומסביר כי כחלק מתופעה זו מוקמים מוזיאונים חדשים והישנים מתחדשים "גם בגלל בלאי טבעי וגם בגלל שיש כיום אמצעי תצוגה חדישים".
יש מוזיאונים שהוקמו באתרי ההתרחשות עצמם - מחנות השמדה או מקומות
מהם שולחו יהודים, ויש מוזיאונים שהוקמו במקומות "נייטרלים" באופיים או במרכזים קהילתיים יהודיים. "מי שמבקר במקומות עצמם", מסביר פרופ' מיכמן, "מגיע עם סוג של 'מידע מקדים' שמעניק לביקור עוצמה ייחודית, גם אם המוצגים אינם אותנטיים, כמו למשל בטרבלינקה, ששם לא נותר כלום וכל מה שנמצא שם הוא שחזור. במקומות אחרים יש צורך ביותר 'פעלולים' כדי לתת תחושה יותר חזקה".
במילאנו, מספר פרופ' מיכמן, מוקם עכשיו מוזיאון במקום ממנו גורשו יהודי האזור: אולם ענקי בקטקומבות שמתחת לתחנת הרכבת של העיר, אליו 'שפכו' את היהודים שהובאו למקום במשאיות, בדרכם לרכבות. "תחנת הרכבת עדיין פועלת, כמובן, ורעש הרכבות יתגלגל מעל ראשיהם של מי שיבקרו במוזיאון החדש". מוזיאונים חדשים נוספים מוקמים באוטאווה שבקנדה (הוא ייחנך בשבוע הבא) וגם בדנייפטרובסק שבאוקראינה.
"חשוב לזכור", אומר פרופ' מיכמן, "כשאומרים 'שואה' אנחנו, הישראלים, חושבים על גורל היהודים. אבל יש מקומות שבהם ההתיחסות היא גם לקורבנות האחרים של הנאצים, למרות שגם במסגרות האלה היהודים תופסים בדרך כלל מקום מאוד מרכזי. לפעמים מאוד מעניין לראות איך מתמודדים עם הנושא בארצות אחרות".
לונדון
במוזיאון המלחמה (Imperial war museum) ייחדו אגף לשואה, בתוך המוזיאון הקיים. "אנגליה לא נכבשה על ידי הנאצים, ולכן לא ממש עסקו שם ב'שואה', וזה משתלב במוזיאון שעוסק לא רק במלחמת העולם השניה אלא בכל המלחמות הקולוניאליסטיות של הבריטים. התערוכה נחשבת למרשימה ועשויה היטב, והיא עוקבת אחרי עליית הנאצים לשלטון ואחרי מעשיהם".
- Imperial War Museum, Lambeth Road, London SE1 6HZ.
- כניסה ללא תשלום.
אמסטרדם
פרופ' מיכמן מבקש להפנות את תשומת הלב לאתר נוסף, מפורסם הרבה פחות מבית אנה פראנק שכבר לא זקוק ליחסי ציבור: מול המקום בו נמצא כעת בית
האופרה של אמסטרדם, ממש במרכז העיר, עמד בזמנו בית יתומים יהודי. הבית התרוקן כשכל הילדים גורשו אל המחנות בשנת 1942, והוא נהרס כשהקימו את האופרה והרחבה שמולה. אבל, לבנים מיוחדות בתוך המדרכה משרטטות את קווי המתאר של בית היתומים, ועליהן מופיע כיתוב המספר על הבית והילדים שגורשו על ידי הכובש הנאצי. "אם לא מסתכלים לא רואים", אומר פרופ' מיכמן.
הוהנאמס, אוסטריה
גם כאן בוחר פרופ' מיכמן לספר על מוזיאון לא ידוע. במערב אוסטריה, על גבול שוויץ, נמצא יישוב בשם Hohenems. "מרבית הקהילה היהודית גורשה ממנו בימי המלחמה, ובמשך שנים התעלמו שם מכך, עד שראש העירייה לקח על עצמו לפני כעשר שנים לטפל בנושא. הוא הפך בית משפחה גדול למוזיאון קטן שמוקדש לתולדות הקהילה ולשואה. כדי לא להתחרות בגדולים מהם, כי ברור שהם יפסידו, הם בחרו זווית ייחודית ומתמקדים בחַזָּנוּת. יש שם קומה שלמה עם תקליטים, חלקם תקליטי שעווה ישנים מאוד, של גדולי החזנים עוד מתקופת טרום השואה. ההאזנה היא באמצעות אוזניות".
- Jewish Museum Hohenems, Heimann-Rosenthal Villa, Schweizer Strasse 5, A-6845 Hohenems
- כניסה: 5 יורו.
מכלן, בלגיה
"התערוכה במקום די דלה, ולא מאוד מעניינת. הסיבה להגיע למוזיאון היא מיקומו - במקום שבו רוכזו היהודים לפני שגורשו מבלגיה. זה קסרקטין אוסטרי שהוקם במאה ה-18 והוא מאוד מאוד מדכא. בשנים האחרונות שיחזרו אותו, ועשו עבודה טובה".
- The Mechelen Museum of Deportation and the Resistance, Goswin de Stassartstraat 153, B-2800, Mechelen
- כניסה ללא תשלום.
בודפשט
המוזיאון החדש נפתח רק לפני שנה, במעמד נשיא המדינה משה קצב ונשיא
הונגריה. "הוא נמצא בבית כנסת שאינו במרכז העיר, ודי קשה להגיע אליו", מצטער פרופ' מיכמן. "התערוכה עדיין דלה, ומבוססת בעיקרה על חומרים שיש גם ב'יד ושם'. בכל זאת הוא מוזיאון מעניין כיוון שהוא מתייחס גם לגורל הצוענים. מה שחסר בו, זה החלק העצום שהיה להונגרים עצמם בגירוש ורצח היהודים".
- Budapest Holocaust Memorial Center, Páva u. 39, 1094 Budapest.
- הכניסה ללא תשלום .
סידני ומלבורן
ניצולי השואה שהגרו לאוסטרליה הרחוקה אחרי תום המלחמה, אחראים לכך שגם בקצה השני של העולם יש מוזיאונים המוקדשים לשואה. "במלבורן יש מוזיאון קטן, שהוא יוזמה של תושבים עם רקע פולני. לעומת זאת, בסידני המוזיאון מאוד התפתח בשנים האחרונות, והוא חלק מהמוזיאון היהודי המקומי".
פרופ' מיכמן אומר שהמוזיאון בסידני הוא דוגמה טובה להקשרים המקומיים השונים שרואים סביב נושא זה: "באוסטרליה יש מודעות לנושא של אפליה בגלל האבורג'ינים, ומעניין לראות איך זה מופיע שם. מעניין גם לראות את הדרך שעשו יהודים שלא באו לישראל אחרי השואה - ויש במוזיאון גם התייחסות לתולדות הקהילה היהודית באוסטרליה". למרות האמור לעיל, מרגיע פרופ' מיכמן, 80 אחוז מהמוזיאון עוסק בשואה וההדרכה במקום נעשית על ידי ניצולי שואה שמספרים את סיפורם האישי.
- Sydney Jewish Museum, Maccabean Hall, 148 Darlinghurst Road, Darlinghurst, NSW 2010
- כניסה: מבוגר - 10 דולר, ילד - 6 דולר.
- Jewish Holocaust Museum,
13 Selwyn St., Elsternwick
וושינגטון
המוזיאון הזה, שהוקם בשנת 1992, נמצא ב"מול", המקום שנחשב, מבחינה סמלית, המרכז של ארצות הברית. "המוזיאון נמצא ליד כל האנדרטאות
והמוזיאונים האמריקניים, ולמרות שלארה"ב לא היה קשר ישיר לשואה - המוזיאון, והמיקום שלו, הופכים אותה למשהו שנמצא בלב האמריקניות".
"הגישה האמריקנית היא מאוד רגשנית, ורוצה לגרום לבכי וזעזוע", אומר פרופ' מיכמן ומדגים: מבנה המוזיאון עוצב באופן שמזכיר מחנה השמדה, ובכניסה מקבל כל מבקר מעין תעודת זהות של מישהו שנספה בשואה, והוא מלווה אותו לאורך כל הביקור, ולאורך כל השלבים והאירועים בשואה. "יש אווירה מאוד חזקה במקום, ויש דגש חזק על החיים של הקורבנות".
- US Holocaust Memorial Museum, 100 Raoul Wallenberg Place, SW, Washington, DC 20024
- הכניסה ללא תשלום, אבל כרוכה בהזמנת מקום מראש. עבור הזמנת המקום יש לשלם עמלה בסך 1.75 דולר.
מוזיאונים נוספים:
מוזיאון המורשת היהודית, ניו יורק
המרכז לסובלנות של שמעון ויזנטל, לוס אנג'לס
מוזיאון השואה, לוס אנג'לס
מוזיאון השואה, יוסטון, טקסס
מוזיאון השואה, פלורידה
בית שלום, נוטינגשייר, בריטניה
למידע נוסף על מחנות הריכוז באירופה לחצו כאן.