שתף קטע נבחר

 

שנדר: הציבור צודק, אכיפת החוק נכשלה

פרקליט המדינה מבין את הדאגה נוכח הפשיעה והשחיתות, ומונה את הסיבות לאוזלת היד בהתמודדות עמן: הקיצוצים, העיסוק בטרור, בתי-המשפט והיעדר תוכנית להגנה על עדים. הוא מבטיח "אפס סובלנות" מול גילויי אלימות בהתנתקות, אבל מבהיר שלא כל התבטאות היא הסתה: "אלה אנשים שהשמים נפלו על ביתם"

זה עולה שוב ושוב, בכל סקר ומחקר: הציבור מודאג בעיקר מהעלייה ברמת באלימות וברמת הפשיעה. אם תשאלו את פרקליט המדינה - הציבור צודק בהחלט. 

 

"תחושת הציבור, כי מערכת אכיפת החוק נכשלת במלחמה בעבירות הפוגעות באיכות החיים - אלימות, סמים ועוד, כמו גם בשחיתות הציבורית - יש לה על מה להסתמך", כך אמר היום (ב') הפרקליט, ערן שנדר בכנס לשכת עורכי הדין שנערך בבית הפרקליט בחיפה.

 

"מערכת אכיפת החוק ממלאת בעיני תפקיד חברתי ראשוני במעלה למען שמירה והבטחת איכות חייו של האזרח. פן אחד נוגע למלחמה נחושה ובלתי המתפשרת בעבירות שעניינן הון ושלטון. הפן השני והלא פחות חשוב נוגע בעבירות שיש להן השלכה ישירה על איכות החיים - עבירות מין, אלימות, רכוש וכדומה. לצערי הרב, התחושה ההולכת ופושטת בציבור היא כי מערכת אכיפת החוק מקבלת ציון נכשל במלחמתה בכל סוגי העבירות", אמר שנדר.

 

לדבריו, "הפשיעה גוברת בכל תחומי החיים, ניתן לראות זאת באלימות הגואה והפושה בקרב בני נוער ומבוגרים ודי אם נציין את מעשי הרצח במועדוני הבילויים, בהיקפי האוכלוסיה המשתמשת בסמים, בחקירות הרבות המתנהלות נגד אישי ציבור בגין עבירות מרמה והפרת אמונים, שוחד ובכלל. ברור לי שזו התחושה של מרבית הציבור היום וכראש מערכת שאמונה על אכיפת החוק ושלטון החוק, זה מצב שאין לקבלו ויש לעסוק בשינויו.

 

"אני יודע שהרווחנו את התחושה הזו ביושר ויש לה על מה לסמוך. המצב היום הוא שהציבור בישראל לא מרגיש בטוח מפני פשיעה ובתקופה שבה הפשיעה גוברת הוא מאבד מיום ליום את האמון בגורמים שאמונים על אכיפת החוק. אין ספק שאוזלת היד של גורמי האכיפה היא אחת הסיבות המרכזיות להתגברות הפשיעה בישראל. אוזלת יד זו נובעת בין השאר עם צמצום יכולות מערכת אכיפת החוק להתמודד עם העומסים".

 

רוזנשטיין יועבר לארה"ב, כי ישראל לא מסוגלת להגן על עדים

 

את הסיבות לכישלון תולה שנדר במספר גורמים: "קיצוצים נוכח הגידול במשימות, עיסוקה של המשטרה במלחמה בטרור, תוך הזנחה בלתי נמנעת של אכיפת החוק במובנה הקלאסי, בתי משפט שאינם ערוכים למלחמה בפשיעה חמורה". בקיצור, כל אותם דברים שראש הממשלה כבר אמר עליהם: "בלי בכי ובלי נהי".

 

לדבריו, גם הפרקליטות נאלצת להתמודד עם צמצומים בתקציב ובהיקף כוח האדם דווקא בתקופה שבה יש החמרה בהיקף הפשיעה ובתחכום. בתי המשפט יש חלק נכבד במצב הקשה משום שאינם ערוכים להתמודד עם תיקי ענק שמוגשים נגד ארגוני פשיעה. מכשול נוסף לדעתו במלחמה בפשיעה החמורה הוא היעדר תוכנית הגנה על עדים. לדבריו, מעצרו של זאב רוזנשטיין התאפשר רק בשל יכולתה של ארה"ב לספק הגנה הדרושה לעדים.

 

בהמשך קבע שנדר כי אחת הדרכים שבאמצעותה יכולה הפרקליטות להתמודד עם המצב היא קביעת סדרי עדיפויות וחשיבה היכן ראוי להשקיע מבחינת יעדים חברתיים. "ברור שבמסגרת כוח האדם הקיים בפרקליטות היום, אין לנו אפשרות להתמודד עם כל הפיגורים ולהגיש כתבי אישום בכל התיקים. בזמן הקצר שבו ראוי שהדבר ייעשה. לכן נשאלת השאלה מה סדר העדיפויות - עבירות אלימות, פשיעה מאורגנת, סמים, הון ושלטון.

 

"אמירות הטוענות כי ניתן בו זמנית להילחם בכל, מביאות אותנו לרמת הסיסמאות שאין מאחוריהן כיסוי מהותי. לא ניתן במשאבים העומדים לרשותנו להילחם בכל היבטי הפשיעה באותה אינטנסיביות ואין מנוס מקביעת סדרי עדיפויות".

 

בדברים שנשא בפני עורכי-דין בחיפה, התייחס פרקליט המדינה גם לתוכנית ההתנתקות, ולטענות על אוזלת יד מול גילויי ההסתה. "הרוב המוחלט בגוש קטיף ובשומרון הם אזרחים שומרי חוק, שהשמים נפלו עליהם ועל ביתם. אז בכל פעם שהם ימחו נצעק הסתה?", תהה. "יש קיצוניים שעושים את הכותרות, ובהם צריך לטפל".

 

שנדר הבטיח לנקוט מדיניות של "אפס סבלנות" נוכח תופעות של אלימות על רקע הנסיגה הצפויה. מנגד, בכל מה שנוגע להתבטאויות או חשד להסתה, הרי שיש להפעיל שיקול דעת, "כדי שהשכל לא יתגרש ממערכת המשפט".

 

פרקליט המדינה התייחס גם לסוגיית המעצרים המנהליים, שאתמול נראתה הסנונית הראשונה שלה. "אין חריגה מהמדיניות הקבועה בנושא", הבהיר. "המעצר שאישרתי אתמול אושר על סמך המידע בדבר מסוכנותו של החשוד, וכך יקרה גם בעתיד".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
לא הכל זה הסתה. שנדר בכנס
צילום: אחיה ראב"ד
אין שינוי במדיניות. נריה אופן שנשלח למעצר מנהלי
צילום: איי פי
"אפס סלבנות"
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
רוזנשטיין. הכשלון בהגנה על עדים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים