שתף קטע נבחר
 

"מי שירצה בי בהתנתקות - אהיה זמין"

"אני עוד לא יודע היכן אהיה כשתוכנית ההתנתקות תצא לפועל", מודה הרמטכ"ל היוצא, רב אלוף משה (בוגי) יעלון בראיון ל-ynet. ליעלון קשה להסתיר את האכזבה מכך שאת המהלך המורכב ביותר בשנים האחרונות שהוא פיקח על תכנונו - יוביל מחליפו, דן חלוץ. אבל הוא מפטיר: "אהיה זמין, אם יצטרכו אותי". לגבי הצהרתו של שר הביטחון מופז על דחיפות קיצור השירות לחיילי החובה, יעלון לא נשמע נלהב: "קודם כל חיילי המילואים, אבות לפני בנים"

אל תגידו מרירות. זהו הראיון האחרון ליום העצמאות שמעניק רב אלוף משה (בוגי) יעלון כרמטכ"ל. בתוך כמה חודשים הוא ייאלץ לצפות בתוכנית ההתנתקות מניעה את גלגליה קדימה - בלעדיו, ועם הרמטכ"ל הבא חלוץ אוחז בהגה. ולמרות הכעס העצור שיש בו על האופן שבו הסתיים תפקידו, הוא אומר בראיון ל-ynet: "מי שירצה להתייעץ בי - אהיה זמין".

 

יעלון מדבר על העתיד שאחרי הפינוי. הוא מתקשה להבטיח עתיד טוב יותר נוכח הסכנות, אבל דוחה את ההגדרה "הימור" למהלך ההתנתקות. צה"ל, הוא

 טוען, כבר הכין את כל התסריטים האפשריים והוא ערוך לכל התפתחות. גם כזו שאומרת שהפסקת האש השבירה מול ארגוני הטרור תקרוס בדם ואש, וגם זו המאיימת בעימות בין יהודים ליהודים על רקע הפינוי.

 

הרמטכ"ל, בעוד כשלושה חודשים ייכנסו שוטרים וחיילים לבית בנווה דקלים. הם ימצאו את אם המשפחה אוחזת בתינוקה הבוכה, האב וילדיו הקשורים לכיסאות יאחזו בספרי תנ"ך ויבקשו שלא יפריעו להם להתפלל. באותו זמן ישגרו הפלסטינים מטח פצצות מרגמה מחאן יונס. צה"ל ערוך לתרחיש כזה?

 

"גם לתרחיש הזה אנחנו מוכנים, מתכוננים כבר תקופה ארוכה למעשה, מאז החלטת הדרג המדיני, יש כוחות שתפקידם יהיה לטפל באירועי המרגמות, יש כוחות שתפקידם יהיה לממש את פינוי התושבים".

 

ירי של אדם שמתנגד לפינוי שיפגע באיש כוחות הביטחון, עשוי לשבש את כל המבצע?

 

"אני מקווה שזה לא יקרה ואני מעריך שברוב המכריע של המקרים, זה אכן לא יקרה. אני מקווה שזה לא יקרה בכלל, אבל אנחנו נערכים גם לאפשרות הזאת ונדע להשתלט על המצב".

 

מה יקרה במידה והפלסטינים יפתחו באש מאסיבית הזמן בפינוי, מעבר למטען בודד או אש צלפים? יהיה אפשר להמשיך במהלך?

 

"במידה וזה יקרה, יש כוחות שמיועדים אך ורק כדי לתת לזה מענה, והם יפעלו".

 

והפינוי עשוי להיעצר לזמן מה?

 

"הכל תלוי בהערכת מצב, אבל יהיו כוחות שיפעלו אך ורק כדי לנטרל איום מהסוג הזה".

 

לאחר השלמת הפינוי, אתה מציע לתושבי יישובי עוטף עזה להיכנס לכוננות ספיגה?

 

"קשה לנבא מה יקרה. כמובן צריך לעשות את הכל כדי שסביב היציאה יהיה שקט מוחלט. אבל אין לדעת, ולכן אנו כצבא נערכים לכל האפשרויות, כולל האפשרות שעדיין בעזה יופעל טרור נגדנו, בין אם מפקדות שיפעלו משם ויפעילו חוליות במקומות אחרים, ובין ירי ישיר מתוך הרצועה, פעילות מתוך הרצועה לסביבת עוטף עזה".

 

בחודשים האחרונים, בכל פעם ששר הביטחון שאול מופז נשאל כיצד תראה ישראל בעוד שנה, לאחר השלמת ההתנתקות, הוא מביע אופטימיות ביטחונית, כלכלית, אפילו חברתית. הרמטכ"ל היוצא קצת פחות נלהב.

 

בעצם כל המהלך הזה הוא מעין 'הימור' מבחינתך?

 

"ודאי לא נכון להגדיר את זה כהימור, זה לא סוג המילים שנכון להשתמש. יש פה החלטה שברור לחלוטין שיש בה גם סיכונים וגם סיכויים, כך אנו מסתכלים על זה לאורך כל הדרך. תפקידנו לעשות הכל כדי להגביר הסיכויים, אבל לא יכולים להבטיח מה יהיה".

 

איפה אתה באופן אישי תהיה בזמן ביצוע התכנית?

 

"עוד לא החלטתי".

 

אתה רואה עצמך מרים טלפון לרמטכ"ל חלוץ, נותן עצה?

 

"מי שירצה להתייעץ בי, אני אהיה זמין, אבל עוד לא החלטתי איפה אני אהיה".

 

תהיה בארץ?

 

"לא יודע עדיין".

 

אנחנו נמצאים כיום בהפסקת אש מאוד עדינה. עד כמה המצב רגיש ואנו עשויים לחזור לאותו מצב בו היינו עד לפני מספר חודשים, לחזור לעימות המזוין?

 

"זה תלוי מאוד בצד הפלסטיני. בעיקר בגורמי הטרור בצד הפלסטיני. הרשות התחייבה לממש רשות אחת, חוק נשק אחד ועדיין רחוקה מאוד מזה. הרשות שבינתיים מאפשרת לחמאס להיות חמוש, לג'יהאד האיסאלמי להיות חמוש. זה קיים, זה מאוד רגיש ותלוי בעיקר בגורמי הטרור. גורמי הטרור, כל אחד מהם מתייחס לזה באופן שונה, החמאס מחויב מאוד לרגיעה, הג'יהאד האיסלאמי עושה פיגועים פה ושם, אמנם פחות מאשר בעבר אבל אין לו מחויבות כמו של החמאס. פעילי פתח, יש כאלה שקיבלו על עצמם את הרגיעה ויש כאלה שלו, מופעלים על ידי חיזבאללה וכך גם פעילי ההתנגדות העממית ויש פה עוד פלגים קטנים. ככלל, יש פה הבדל משמעותי בין המצב של היום לבין המצב שלפני ארבעה-חמישה חודשים, ללא ספק אבל עדיין זה לא שקט מוחלט".

 

הרמטכ"ל זוקף את השקט היחסי לפעילות צה"ל בשנים האחרונות, אבל בהחלט לא פוסל אפשרות שהלוחמים שמצאו באחרונה קצת זמן להתרעננות ולאימונים, ישבו לחזית. "ההישג הזה של הרגיעה הוא קודם כל פועל יוצא של הלחימה, שיצר גם מידה רבה של הרתעה, ודילמה של האם נכון להפעיל טרור", אומר יעלון, "זה גם הביא אפילו את החמאס לקבל החלטה שטוב כרגע מבחינתו לשמור על שקט, נכון שהשקט הזה מנוצל גם על ידם כדי להתעצם, זה צריך להדאיג אותנו, ולכן כל עוד הרשות לא פועלת לנטרל את האיום הזה ולממש את התחייבותה, אנחנו צריכים לעקוב אחרי ההתפתחויות בדאגה, להיות ערוכים גם לאפשרות של הסלמה בנקודת זמן מסוימת".

 

שר הביטחון מופז הודיע השבוע כי בכוונתו לקצר את שירות חיילי החובה בצה"ל כבר בתוך שנה, כך שהחיילים יישרתו בין חמישה לשבעה חודשים פחות. הרמטכ"ל יעלון נשמע קצת פחות נלהב מהרעיון. "הכל", הוא מסביר, "כפוף ותלוי במצב הביטחוני כשהעדיפות היא אבות לפני בנים, כלומר קודם כל הורדת הנטל ממערך המילואים. בשנת 2004 מלמעלה ממחצית ממערך המילואים הקרבי עדיין השתתף בלחימה נגד הטרור וביצע פעילות מבצעית. בשנת 2005 כל מערך המילואים יבצע פעילות מבצעית נוכח הצורך בשל תכנית ההתנתקות. קודם נוריד את הנטל ממערך המילואים ואם המצב הביטחוני יאפשר אז בוודאי נכון לשקול את קיצור השירות".

 

כבר בתוך שנה?

 

"תלוי מה יהיה בעוד שנה".

 

וביום העצמאות הבא נראה ישראל בטוחה יותר, פורחת יותר?

 

"אם אני מסתכל על 57 שנות עצמאות, אז אני חושב שמצבנו האסטרטגי הביטחוני בסך הכל השתפר. וזה לא מודדים בקבועי זמן של שנה לכאן או שנה לכאן, אנחנו מסתכלים על הסך הכל. אני חושב שהאתגר שלנו לשנת העצמאות ה-58, הוא כמובן למלא את הכוס במובן של לשפר עוד יותר את המצב הביטחוני, אבל לנבא קצת קשה, בעיקר לעתיד".

 

צילום וידאו: שי רוזנצוויג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
ראיון עצמאות אחרון. הרמטכ"ל
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: שאול גולן
עם מופז. קודם כל המילואימניקים
צילום: שאול גולן
צילום: דובר צה"ל
בוגי בשטח. לא יודע היכן אהיה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים