טיול במתנה לבת-מצווה: 900 ק"מ ברגל
תומר מילוא מנס-ציונה בחרה מתנה יוצאת-דופן ליום הולדתה ה-12: מסע של 51 יום עם אביה בשביל ישראל, מצפון הארץ ועד דרומה. בית-ספר היא הפסידה אבל הרוויחה חוויה בלתי נשכחת: "זה טיול של פעם בחיים"
הרעיון לטיול החל להתגבש לפני כשנה וחצי, כשתמר סיירה עם אביה אודי – ארכיאולוג, מדריך טיולים ומוזיקאי – בקטע משביל ישראל
בצפון. במהלך הסיור פגשו באקראי כמה סטודנטים, שסיפרו כי בכוונתם לצעוד לאורך כל השביל מדן ועד אילת, והילדה נדלקה על הרעיון. "זה מה שאני רוצה למתנת הבת-מצווה שלי", אמרה לאב בהתלהבות.
רוב ההורים היו מתעלמים כנראה מהבקשה, במיוחד בהתחשב בכך שמדובר בטיול שיכול לקחת שבועות ארוכים, אבל אודי מילוא החליט ללכת עד הסוף. יחד עם בתו החל לאסוף מידע על שביל ישראל ולהרכיב את מסלול ההליכה, בעזרתם האדיבה של אורי דביר ודני גספר, מרכזי הוועדה לסימון שבילי ישראל של החברה להגנת הטבע.
הצועדת הכי צעירה
לפני כחודשיים, אחרי שמילוא עבד שעות נוספות וצבר מספיק ימי חופשה, יצאו האב והבת לדרך. 51 יום הם צעדו כמעט ללא הפסקה עם תרמיל על הגב, מימייה, מפות, משקפת וטלפון נייד ממרכז הארץ לדרומה ואחר-כך מהצפון למרכז. את רוב הלילות עשו תחת כיפת השמיים באוהל ובשקי שינה. לפעמים לנו באתרי תיירות על אם הדרך או בבתי חברים וקרובי משפחה בקרבת שביל ישראל.
"טיילנו בגשם ובקור וגם בתקופת האביב והפריחה הנפלאה", סיפרה תומר עם שובה מהמסע לפני כשבוע וחצי, עדיין נתונה תחת הרשמים העזים. "עקבנו במשקפת אחרי משפחות של יעלים בטבע, ראיתי שועלים, זאב בר, זיקיות במגוון צבעים, שלדגים ועגורים. אני אוהבת את הטבע וסופגת את ארץ ישראל בבית מאז שנולדתי, אבל את החוויה של שהות ארוכה בשטח רק מי שעובר יכול להבין".
אחד הרגעים המרגשים עבורה ועבור אביה היה בנחל גלד, באזור מצפה-רמון. "נכנסנו לצעידה אל תוך הלילה", היא מספרת, "ואז הופיע הירח במלוא הדרו, גדול, כמו נורה ענקית. זה נראה ממש כמו אור יום". בהמשך המסלול, בחניון הלילה, חיכו לה בני המשפחה, ויחד הם הדליקו מדורה וערכו פיקניק לאור ירח. במשך כל תקופת הטיול נעדרה תומר מספסל הלימודים, אבל מה שבטוח זה שהיא הרוויחה חוויה לימודית מרתקת. "הנושא הזה
רגיש אצלנו", אומר האב בחיוך, "אבל כל חומר לימודי שהיא החסירה השלמנו ואפילו יותר מזה". אגב, בזכות המסע יש לה כבר תואר אחד מכובד: הילדה הצעירה ביותר שצעדה לאורך כל שביל ישראל.
בין ערימות הספרים, אחרי שכבר הספיקה לחזור לשגרה, ניסתה תומר לסכם את מה שעברה: "זה טיול של פעם בחיים. לפעמים, בקטעים של המסע הרגלי, דווקא לאבא שלי המנוסה היה יותר קשה ממני. אבל השהות ביחד איתו, רק שנינו בתוך הטבע, יצרה בינינו קרבה מיוחדת. זו שותפות לחוויה ולדברים שהאחים שלי לא יכירו".
ולחברים שלה, שחולמים על קניות בשדרה החמישית, יש לה מסר קטן: "אני לא מבינה למה ילדים רוצים לטוס לחו"ל כשיש לנו כזאת ארץ יפה".
שביל ישראל: כל נופי הארץ
אורכו של השביל, על כל מסלוליו, הוא כ-900 ק"מ, והוא כולל מגוון אדיר של נופים. קצהו הצפוני בבית אוסישקין ליד תל-דן בגליל, וקצהו הדרומי נמצא בסמוך למעבר טאבה מדרום לאילת. המסלולים מסומנים בצבעי כתום-כחול-לבן ומאפשרים התמצאות נוחה. רוב המטיילים בוחרים לטייל בשביל במקוטע, אך יש כאלה הנענים לאתגר הגדול וגומאים אותו במלואו. קהל היעד שלו הוא הולכי רגל, אבל בקטעים ממנו ניתן לעבור גם ברכב שטח.
בשנים האחרונות התרבו הצועדים בשביל. מאות כבר צעדו לכל אורכו, ועשרות-אלפים טיילו בקטעים נבחרים שלו. הוגה הרעיון הוא אברהם תמיר, עיתונאי ואיש טבע, ומי שהוציא אותו אל הפועל הוא אורי דביר, יו"ר הוועדה לשבילי ישראל של החברה להגנת הטבע. עבודות התכנון של תוואי השטח וסימונו החלו בתחילת שנות ה-80, והוא נחנך ב-1995.