לבנת: נפטר רק 2,500 מורים - ובהסכמה
בעקבות הסערה שפרצה כשהתגלה ההסכם הסודי של השרה לבנת עם האוצר, והאולטימטום שהציבו לה המורים, מסבירה שרת החינוך בשיחה עם ynet: "לא סיפרנו על ההסכם כי כשיש משא ומתן, לא שמים את כל הקלפים על השולחן". עכשיו היא מצהירה שיפוטרו רק 2,500 מורים, "מרצון ולא בהליך של פיטורים. זה כמובן צריך להיעשות בהסכמה מול ארגוני המורים". כמובן. 500 מורים יוחזרו באופן מיידי
מספר המורים המפוטרים יהיה כ2,500 בלבד, כך אמרה הערב (ב') ל-ynet שרת החינוך, לימור לבנת. לדבריה, "בעקבות ההסכם עם האוצר אנו מעוניינים ש-2,500 מורים בלבד יפרשו מהמערכת - וזאת, מרצון ולא בהליך של פיטורים. במקום המורים השחוקים שיעזבו את המערכת נביא מורים חדשים. זה כמובן צריך להיעשות בהסכמה מול ארגוני המורים, ובתיווך הממונה על השכר באוצר".
אחר הצהריים יצאו ראשי ארגוני המורים בהצהרות חריפות, כי "נעשה היום מעשה חמור, של ניסיון לא לומר את האמת לציבור בישראל. צדקנו כשטענו שאין לפטר מורים ולאמלל מאות אלפי משפחות". מאוחר יותר הציבו ארגוני המורים אולטימטום בפני לבנת בו הם דרשו כי תבטל את כל מכתבי הפיטורים למורים תוך יממה. אם לא תעשה כן, לדבריהם, יחריפו את המאבק ויפנו להסרת חסינותה של השרה ולערכאות משפטיות.
השרה הוסיפה כי "בעקבות ההסכם והתוספת התקציבית עם האוצר יוחזרו כבר עכשיו 500 מורים שקיבלו מכתבי פיטורים חזרה למערכת החינוך". אותם
500 מורים אליהם מתייחסת השרה הם אלה שהמשרד הודיע, כי לא יפטרם משום שהם ממשפחות חד הוריות, מורות בהיריון, נכי צה"ל ומשפחות שכולות.
לבנת התייחסה גם לדברי ארגוני המורים לפיהם בכוונתם להסיר את חסינותה ולפנות לערכאות משפטיות, בעקבות ההסכם הכספי שאליו הגיעה מול האוצר על תוספת תקציבית של כ-300 מיליון שקלים. לדבריה, "אנחנו מנהלים זה חודשים מו"מ מול האוצר, ורק לפני 10 ימים נחתם ההסכם. אי אפשר היה לעצור את תהליך הפיטורים, מאחר וההסכם נחתם הרבה אחרי שליחת המכתבים וועדות השימוע".
"מכתבי המיועדים לפיטורים וועדות השימוע נקבעו והחלו לפני ההסכם על התוספת התקציבית מול האוצר", הוסיפה השרה. לדבריה, היא לא יצאה בהכרזה על ההסכם כחלק מ"חוקי ניהול משא ומתן" מול ארגוני המורים: "לא אמרנו בפומבי כי מטבע הדברים, כשיש משא ומתן, לא שמים את כל הקלפים על השולחן. אין סיבה להקפיא ועדות כאשר יש מו"מ מול ארגוני המורים וכאשר הממשלה הטילה עליי לקיים רפורמה במערכת החינוך כבר מהשנה הבאה".
השרה פירטה לראשונה את עיקרי ההסכם מול האוצר: 120 מיליון שקלים יקבל המשרד כתוספת במקרה של יישום הרפורמה במערכת החינוך בשנת הלימודים הקרובה באופן חד צדדי וחלקי. בנוסף, הסכים האוצר להקטין את גובה הקיצוץ ב-175 מיליון שקלים. הכסף שהקטין מיועד להפחתה של פיטורי כ-2,000 מורים, המהווים תוספת של 45 שעות שבועיות במערכת.
במקרה של אי הסכמה עם המורים, אמרה השרה: "אם לא יהיה הסכם עם המורים, לצערנו נפנה ליישום חלקי ולא מלא של הרפורמה רק בחלק מהישובים. רק בתנאי זה הסכים שר האוצר להקציב את 120 מיליון השקלים כתוספת מותנית".
השרה גם התייחסה לטענות כי מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש לא דיווחה על ההסכם בוועדת החינוך לפני שבוע בה אף פרצה בבכי. לדבריה "המנכ"לית פנתה בוועדת החינוך לארגוני המורים והציעה לבטל את פיטוריהם של 2,000 מורים על ידי הליכה ליישום דו"ח דוברת באופן חלקי בכמה רשויות, אולם הם לא הסכימו לשמוע".