שתף קטע נבחר

מורשת קרב: טיולים בעקבות בר כוכבא

איפה אפשר לפגוש את רבי עקיבא, למה בעצם חוגגים הערב, לאן נעלם שמעון בר כוסבא ואיך רבי שמעון בר יוחאי קשור לכל זה - טלי חרותי סובר נותנת בהם סימנים ומציעה לכם מסלולים

עוד לא הספקנו לומר "קרטושק'ס" והנה שוב צונח עלינו ל"ג בעומר, על קומזיציו, כאבי הבטן וההילולה המסורתית בהר מירון. מקורו של החג האניגמטי אינו ברור והוא עמוס שמות, מנהגים תמוהים, מיתוסים וגם היסטוריה. איך מתקשרים בר כוכבא ורבי עקיבא לשמעון בר יוחאי, ומה בין שפלת יהודה לפקיעין והר מירון – הכל בסיור הבא.

 

מערות חזן: פה חי בר כוכבא 

 

למי שעוד לא ביקר במקום חסרה ברזומה חוויה חביבה ביותר שמורידה את המבקרים על ברכיהם ומחזירה אותם כ-1,800 שנים אחורה.

 

השנה 132 לספירה. איזור שפלת יהודה נשלט ביד חזקה על ידי הרומאים בראשם אדריאנוס המגלומן, שעסוק בהקמת מבני ענק ומקדשים להאדרת שמו. העם החי בציון חושש כי תוכניתו הגדולה של הקיסר תביא להרס מוחלט של ירושלים, לטובת הקמת עיר הנושאת את שמו. פחד זה, והעובדה כי

אדריאנוס אסר זה מכבר על קיום מצוות ברית המילה, הם גורמי התסיסה הגדולה שהובילה למרד.

 

בראש העם (מאוחד הפעם) עומד איש כריזמטי בשם שמעון בר כוסבא. רבי עקיבא, מנהיג רוחני חשוב, נפעם ונרעש מיכולותיו הארגוניות והצבאיות של הגנרל החדש הודיע אז ברבים: "דרך כוכב מיעקב וקם שבט מישראל " – משיח חדש הגיע ונקרא מעתה בר כוכבא. כדי להיות פוליטיקלי קורקט מנכס לעצמו הכוכב החדש את התואר "נשיא ישראל".

 

בזמן ההכנות למרד, ובעיקר במהלכו, חיים אנשי בר כוכבא במערות מסתור שנחפרו באיזור שפלת יהודה (איזור קריית גת של היום). שפלת יהודה נחשב אזור קרוב דיו לירושלים, אך גם מספיק רחוק כדי להסתתר מפני הרודפים.

 

הסלע המרכיב את האיזור הוא הקירטון, גיר רך וקל לחציבה. אנשי בר כוכבא ניצלו מערות קיימות שנחפרו בעבר, הרחיבו אותן והפכו אותן לקומפלקס גדול בתוכו התקיימו חיים שלמים.

 

קומפלקס שכזה הוא "מערות חזן" הממוקמות ליד מושב אמציה. במערת המסתור רחבת הידיים הזו נתגלו כ-35 חדרים תת קרקעיים, ששימשו כחדרי מגורים, מחסנים, מתקנים חקלאיים כמו בית בד, מקומות ציבוריים כגון מקווה טהרה, וכללו אפילו בורות ומערכות מים משוכללות במיוחד.

 

בתוך המערה וסביבה התגלו ממצאים רבים המוכיחים כי המקום שקק חיים בתקופת המרד ושימש היטב את יושביו. הסיור המודרך במערות חזן של היום מפגיש את המבקרים עם חיי המורדים דרך ביקור בחדרים השונים של המערכת המפותלת. לחלקם נכנסים בגו זקוף, לאחרים תוך התכופפות ולעתים ממש בזחילה. חוויה מומלצת מאוד לילדים ולמבוגרים.

 

והנה נקודה למחשבה: מחילות המסתור הן אחד מסימניו המובהקים של המרד. לולא היה משתרש במחוזותינו הקומזיץ, זכר להדלקת המשואות שהודיעו על פתיחתו של המרד הגדול, יתכן כי היינו יורדים לרגל וזוחלים במערות, לציון החג.

 

בימים אלה נעשות במקום עבודות נקיון וגידור. אנשי מושב אמציה המתחזקים את המקום, מתכננים להקים במקום מספר אטרקציות כמו מבוך תבלינים שיותאם גם למבקרים הסובלים מכבדות ראייה, פארק משחקים עתיקים, פארק "יחפים" שיעסוק בהכרת חפצים על פי תחושה ועוד.

 

  • איך מגיעים: פונים בצומת פלוגות מזרחה. חולפים על פני קרית גת, פונים דרומה בצומת לכיש, ונוסעים בהתאם לשילוט.
  • הביקור בקבוצות (20 איש ומעלה) ובתיאום מראש בלבד. מחיר: 11-25 ₪ למבקר ( כולל כניסה והדרכה).
  • לפרטים נוספים: 08-6818654

 

קיסריה: פה מת רבי עקיבא 

 

בתחילתו של המרד זכו בר כוכבא וחייליו בהצלחה לא מבוטלת, כשהבריחו את חיל המצב הרומי הקטן ששהה באזור קיסריה. אלא שהשמחה התבררה כמוקדמת.

 

נוסף לתגבורות רומיות שזרמו כל העת החלו תלמידיו הרבים של אביו הרוחני של המרד, רבי עקיבא, למות האחד אחרי השני. המסורת טוענת

כי 24 אלף מתלמידיו מתו במגיפה כיוון שלא נהגו כבוד איש ברעהו. התמותה הפתאומית נפסקה, כך המקורות, בדיוק ביום ל"ג בעומר. אבל השמחה הגדולה, זו שנחגגת עד היום, לא סייעה למורדים.

 

עד שנת 135 לספירה מוגר מרד בר כוכבא עד תום. המנהיג נהרג ואיתו אלפים מחייליו. גזרות קשות במיוחד הונחתו על העם המוכה: איסור מוחלט על לימוד תורה, רדיפת ההנהגה היהודית, ביטול השם ירושלים (שנקראה מעתה "איליאה קפיטולינה"), ביטול השם ארץ יהודה (במקומו ניתן השם "פלשתינה") ועוד. 

 

רבי עקיבא, נאמן לעקרונותיו, לא שעה לדרישת השלטונות ולא הפסיק ללמד תורה. הוא נתפס ונכלא בקיסריה. רגע לפני שנכלא, הספיק לדחוק בחמשת תלמידיו, אחד מהם היה רבי שמעון בר יוחאי, לברוח ולהסתתר. הם הצליחו להימלט ורבם, שבשרו נסרק במסרקות ברזל, מת על קידוש השם.

 

היום אפשר "לפגוש" את רבי עקיבא בגודל מלא במיצג "כוכבי קיסריה" הפועל מזה מספר חודשים בנמל. המיצג, שהוכן בעזרת טכנולוגיה מתקדמת, כולל דמויות רבות מעברה של קיסריה, החוזרות לחיים בעזרת שחקנים על גבי מסך בגובה מלא. הדמות "מספרת" את סיפורה, ואחר כך ניתן לשאול אותה שאלות בעזרת צג המחשב ולקבל את התשובות היישר מפיה באחת מחמש שפות שונות.

 

  • איך מגיעים: פונים במחלף קיסריה שעל הכביש החוף לכיוון מערב, ונוסעים כחמישה קילומטרים על פי השילוט עד לנמל.
  • ימים ושעות פעילות: א',ב', ד',ה', ו' - 09:00-18:00, ג', שבת - 09:00-20:00. מחירים: 40 ש"ח למבוגר, 33 לילד מעל גיל 5.
  • לפרטים נוספים: 04-6174444 

 

פקיעין: פה חי רבי שמעון בר יוחאי

 

כאמור, הצליח תלמידו של רבי עקיבא, רבי שמעון בר יוחאי, להימלט מפני רודפיו והגיע, בלווית בנו, למערה קטנה שלמרגלותיה זרם נחל ובפתחה עמד עץ חרוב מניב. על פי המסורת חיו השניים 13 שנים במערה שבכפר הגלילי פקיעין.

 

הסיור בפקיעין מתחיל בביקור במערה (הירידה מן הכביש המגיע לפקיעין מכיוון בית ג'אן) וישיבה בצל החרוב (עץ זכר, אגב, כך שפירות קשה לו לתת). משם

אפשר לרדת רגלית בשביל מוסדר דרך הבתים עד למעיין החתום בבריכה, עין אל באלד ("מעיין הכפר"), ממנו נהג הרב הגדול לרוות מים.

 

בהמשך כדאי לבקר בבית הכנסת המקומי עליו שומרת זה מאות שנים משפחת זינאתי ולסיים בפיתה עם לבנה אצל רעיה או אצל אחד המתחרים. חובבי הקוסמטיקה הטבעית לא יפסחו על ביקור בחנותה-מפעלה של סבתא ג'מילה המפורסמת.

 

  • איך מגיעים: הכפר פקיעין נמצא על כביש 864 בין מעלות-תרשיחא לכביש עכו צפת. כדאי מאוד לעלות דרך הכפר רמה בדרך נוף יפהפיה, לעבור ליד הכניסה למצפה חרשים ולבית ג'אן, ולהגיע לפקיעין.

  

הר מירון: פה נקבר רבי שמעון בר יוחאי

 

ביום ל"ג בעומר של שנת 160 לספירה, מספרת המסורת, 35 שנים לאחר המרד הכושל ושנים רבות מאז יצא רבי שמעון בר יוחאי מן המערה בפקיעין, נפטר האיש ונקבר בהר מירון. לפני שנפטר גילה רבי שמעון בר יוחאי

לתלמידיו כמה מסודותיה הכמוסים של הקבלה ואלה נכתבו בספר "הזוהר". לבקשתו הפך יום פטירתו ליום שמחה, ומאז נחגגת ליד קברו ההילולה המפורסמת.

 

חובבי האנתרופולוגיה יבקרו בהילולה וייהנו משמחה עממית, רבת משתתפים. המבקשים לטייל ישימו פעמיהם למסלול הרגלי היפהפה, "שביל הפיסגה", המקיף את פסגתו של ההר הגבוה בגליל (1,260 מ') הוא הר מירון.

 

במהלך השעתיים הנינוחות ייהנה המטייל ממפגש אינטנסיבי עם החורש הים תיכוני הסבוך ועם נוף נפלא הכולל נקודות תצפית רבות.

 

  • איך מגיעים: לקבר רבי שמעון בר יוחאי ניתן להגיע דרך צומת מירון (כביש 89) , צפונית למושב אמירים,על פי השילוט. ממשיכים על אותו כביש צפונה ומערבה, עוברים את קיבוץ סאסא ופונים דרומה להר מירון. נוסעים עד למגרש חנייה ומתחילים במסלול ההיקפי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי מהלאל
מדורת חג. מסורת נעימה יותר מזחילה במערות
צילום: שי מהלאל
מומלצים