"השופט האמיתי בפרשה הוא פוטין"
בין התגובות לגזר דינו של חודורקובסקי: משקיעים זרים הביעו חשש, פוליטיקאים ברוסיה המליצו לעורכי דינו לפנות לבית המשפט לזכויות אדם
משרד יחסי הציבור המייצג את ליאוניד נבזלין, שותפו של חודורקובסקי ובעלי יוקוס הנוכחי, הוציא הודעה בעקבות גזר הדין, בה נאמר: "9 שנים נגזרו היום על איל ההון הרוסי מיכאל חודורקובסקי עם סיומו של משפט הראווה הפוליטי המתנהל נגדו ברוסיה. כפי שתוכנן מראש על-ידי פוטין ואנשיו, גזר הדין נועד לחסל את אחד ממתנגדיו הפוליטיים הבולטים של פוטין, וזאת במסווה של הרשעה בעבירות מס. ביהמ"ש הרוסי שגזר את הדין הוא רק הזרוע המבצעת של ההחלטה שהתקבלה מראש ע"י "השופט" האמיתי בפרשה - פוטין!"
בהודעה נאמר עוד, כי "עיתונאים, ארגוני זכויות אדם, אנשי אקדמיה ושורה ארוכה של נציגי ממשל בארה"ב ובאיחוד האירופי יצאו במהלך השנה וחצי האחרונות נגד הרדיפה שעורך נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין אחר יוקוס ובעלי מניותיה, בראשם חודורקובסקי - רק בשל היותם גורם דמוקרטי המאיים על שלטונו של פוטין".
נבזלין ימסור תגובה רשמית על פסק הדין במסיבת עיתונאים שתתקיים היום (ג') בשעה 18:00.
משקיעים זרים חוששים
משקיעים זרים הביעו חשש מתוצאות המשפט. מזכיר הסחר האמריקני קרלוס גוטיירז אמר לנציגי עסקים אמריקנים ורוסים במוסקבה היום "זה גורם לאנשים לחשש ולחשדנות כלפי סביבה שהם לא מבינים. בכל פעם שהקהילה העסקית רואה משהו שמשפיע על העסקים ולא מצליחה להבין את סיבותיו, זה מהווה עיכוב, מכיוון שאז העסקים לא רוצים להשקיע".
פוליטיקאים ליברלים ברוסיה אמרו כי תוצאות המשפט מראות שברוסיה אין בית משפט עצמאי, אלא רק תובע כללי רב עוצמה. חבר הפרלמנט ולדימין ריזהקוב אף הציע לעורכי דינו של חודורקובסקי להגיש ערעור בבית המשפט האירופי לזכויות אדם, "שיקבל את החלטותיו על בסיס של הגיון בריא וחוק".
דובר יוקוס אלכסנדר שהאדרין מסר בתגובה: "פסק הדין הוא דוגמא טראגית של רשויות שמפנות את המערכת המשפטית כנגד אדם פרטי למטרות פוליטיות".
בארה"ב נשמעו גם קריאות לסלק את רוסיה מקבוצת ה-G-8. סנטורים בארה"ב, ביניהם הסנטור הדמוקרטי ג'ו ליברמן מקונטיקט והסנטור הרפובליקני ג'ון מקקיין מאריזונה, הגישו כבר בפברואר הצעת חוק לקונגרס להשעיית רוסיה מחברות ב-G-8.
לא מריח טוב, אך לא יותר מתהליך ההפרטה
יעקב (יאשה) קדמי, לשעבר ראש ארגון "נתיב" ברוסיה, אמר בתגובה: "אני לא מקבל את הטענה שהסיבה לכך היא סיבה פוליטית". לדבריו, חודורקובסקי לא היה אישיות בולטת בסביבה הפוליטית, ופעילותו הפוליטית לא איימה על פוטין בשום דרך.
"מצד שני", אמר קדמי, "הן במהלך המשפט והן במהלך ההשתלטות על חברת יוקוס התעוררו שאלות ותהיות". לדבריו, "ברור ששלטון כוחני השתלט על החברה. לא ברור האם מדובר בפעולה חד פעמית או שלב בסדרת פעולות שעתידות לבוא. בכל מקרה קיימת אי התאמה בין הצעדים של השלטונות והעבירה על החוק של יוקוס וראשי החברה, אם היו בכלל... לא ברור האם אלה המשפטים האחרונים או רק ההתחלה של תקופת דמדומים לגבי חברות ואוליגרכים אחרים".
"בכל מקרה", אמר קדמי, "כל העניין אינו מריח טוב, לא יותר מתהליך ההפרטה שכתוצאה ממנו האוליגרכים השתלטו על אוצרות המדינה".