שתף קטע נבחר

 

נמצא שרטוט של "פצצת האטום הנאצית"

מסמכים חדשים שראו אור בימים האחרונים, חושפים כי הנאצים היו קרובים יותר מכפי שהוערך עד כה לפיתוחה של פצצה גרעינית

היסטוריונים העובדים בגרמניה ובארה"ב טוענים כי מצאו שרטוט בן 60 שנה, המראה את "פצצת האטום הנאצית". זהו הציור הידוע היחיד של "פצצת גרעין" מתקופת הנאציזם, והוא הופיע בדוח שנמצא בארכיון פרטי. השרטוט פורסם בידי קארלש ומארק ווקר, פרופסור להסטוריה ביוניון קולג' בשנקטידי, ארה"ב במגזין "עולם הפיזיקה".

 

החוקרים שחשפו את השרטוט, אומרים כי מדובר בסכימה כללית ואינו מעיד על כך שהנאצים בנו או היו קרובים לבניית פצצה אטומית. ואולם, דו"ח מפורט שפורסם לאחרונה, רומז על כך שמדענים נאציים היו קרובים למטרה יותר מאשר הוערך עד כה.

 

בדו"ח שבו הופיע השרטוט לא נכתב תאריך, אך החוקרים טוענים כי העדויות מראות כי הוא נוצר מיד לאחר תום המלחמה באירופה. הוא דן בעבודות של מדעני גרעין גרמניים במהלך המלחמה. עמוד השער חסר, כך שאין עדויות מי חיבר אותו.

 

אחד מההיסטוריונים שגילו את הדוח, ריניר קארלש, גרם לסערה של ויכוחים מוקדם יותר השנה כאשר טען כי בידיו הוכחות לכך שהנאצים ניסו בהצלחה מכשירים גרעיניים פרימיטיביים בימים האחרונים של מלחמת העולם השניה. לעומתו, היסטוריונים אחרים דחו את הטענה.

 

מיני פצצה גרעינית

 

המסמך שנחשף כעת התגלה לאחר הפרסום של ספרו של קארלש "פצצת האטום של היטלר", בו הוא טען את טענת הניסוי הגרעיני. "הנאצים היו רחוקים מפצצת האטום במובנה הקלאסי, אך הם קיוו לשלב 'מיני' פצצת איטום בתוך טיל", אמר ד"ר קארלש לאחר הגילוי החדש.

 

"הצבא האמין כי נדרשים כששה חודשים להביא את הנשק החדש לפעולה", אמר, "אך המדענים יודעים היטב את הקשיים בהעשרת כמות האורניום הדרושה".

 

מנהל תוכנית האנרגיה הגרעינית של הנאצים היה הפיזיקאי ורנר הייזנברג. אף כי הוא היה בעל השגים בתחומים אחרים של הפיזיקה, נכשל הייזנברג בהבנת היבטים חשובים של שרשרת התגובה של הביקוע הגרעיני.

 

נתון מפתיע

 

כמה חוקרים אומרים כי הדבר גרם לו להעריך הערכת יתר את הכמות של החומר הבקיע – האורניום – הדרושה לבניית פצצת אטום. ואולם מהדו"ח הגרמני שנתגלה, עולה הערכה לפיה נדרשים כחמישה קילוגרמים של חומר בקיע, כדי להגיע למסה קריטית של פצצת פלוטוניום. הדבר קרוב לכמות האמיתית הדרושה לפצצה זו, ועשוי היה לרמוז על כך שהמדענים הנאצים ידעו טוב יותר על הביקוע הגרעיני מאשר האיש שעמד בראש התוכנית.

 

פרופ' פול לורנס רוז, שכתב בשנת 1998 ספר אודות תוכנית האורניום הגרמנית, אומר כי אין לו סיבה לחשוב שהדו"ח אינו אמיתי, אך הוסיף כי הוא חולק על המשמעות של נתוני המסה הקריטית. "אכן זה מפליא למצוא את הנתון של 5 קילוגרמים כתוב על מסמך, צריך עדיין למצוא את המניע לכך. גם אם זה נכון שהמדענים הבינו את זה, הקבוצה של הייזנברג לא היתה מקבלת ומאשרת את זה", אמר רוז.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כור גרעיני. הנאצים היו יותר קרובים ממה שחשבו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חמישה קילוגרמים של חומר בקיע (צילום אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
מומלצים