לילדים: ניסויים לחג השבועות
איך מכינים חמאה ביתית, כיצד תכינו בעצמכם גבינה טעימה, ואיך הופכים חמאה לשמנת מתוקה? כך תוכלו לעשות זאת בעצמכם
כשהייתי קטנה, נהגתי ללכת מדי ערב לָרֶפֶת במושב השכן ולקנות חלב טרי. כשהגעתי הביתה, אמי הרתיחה את החלב ואספה את שכבת השומן שצפה לה על גבי החלב המורתח.
כשאספה אמא כמות מספיקה של שומן, קראה לי לבוא ולראות את הפלא... בתוך צלוחית קטנה, היא שמה את קְרוּם הֶחָלָב, ובעזרת כפית ערבבנו. לאחר ערבוב של מספר דקות (לא להתייאש) הִתְגַּבֵּשׁ הַחֵלֶק הַשּׁומָּנִי והפך לְחֶמְאָה ואילו המים נפרדו ממנו. שפכנו את המים, ואת החֶמְאָה שנוצרה מָרַחְנוּ עַל טוֹסְטִים, אותם קישטנו בצורת פרצופים (הזיתים שימשו כעיניים ורצועות עגבנייה שימשו כַּפֶּה).
היום, כשכבר לא קונים חלב מהרֶפֶת, ניתן להכין בבית חֶמְאָה מִשַּׁמֶּנֶת מְתוּקָה. על מנת לְזָרֵז את תהליך הַחֲבִיצָה (הכנת החֶמְאָה) כדאי לבחור שַׁמֶּנֶת מְתוּקָה עם אחוזי שומן גבוהים ככל האפשר.
ציוד וחומרים:
שלב א'
שַׁמֶּנֶת מְתוּקָה
כוס
כפית
מלח
שלב ב'
טוסטר
לחם פרוס
סכין מריחה
זיתים
רצועות עגבנייה
אופן ההכנה:
מִזְגוּ חלק מהשַׁמֶּנֶת המְתוּקָה לתוך כוס. בעזרת כפית עַרְבְּבוּ את השַׁמֶּנֶת המְתוּקָה. המשיכו לערבב ולערבב... כאשר תבחינו בכך שהשמנת נפרדת למוצקים ולנוזלים, שפכו את הנוזלים.
והרי לפניכם – חֶמְאָה!
המשך פעילות: ניתן להכין טוסטים, למרוח מעליהם את החֶמְאָה, לטבל מעט ולקשט.
הכנת גבינה
ציוד וחומרים:
חלב
לימון
מסחטת לימון
סיר
מלח
חיתול בד (או בד מתאים)
מסננת קערה
אופן ההכנה:
- מִזְגוּ חלב לתוך הסיר.
- טַפְטְפוּ מספר טיפות לימון לתוך חלב, והרתיחו. תוך כדי רתיחה תבחינו בכך שהחלב נפרד למוצקים ולנוזלים.
- הניחו את חיתול הבד על המסננת.
- את המסננת הניחו על גבי הקערה.
- מִזְגוּ את החלב שֶׁהִרְתַּחְתֶּם לתוך המסננת, בתוך הבד שעל המסננת נשארים המוצקים - זו הגבינה.
- המתינו עד שהגבינה תתקרר.
- סחטו את הבד כשבתוכו הגבינה.
- תַּבְּלוּ במעט מלח והגישו.
בתיאבון!
הכנת שמנת מתוקה
זוכרים שחֶמְאָה מכינים מהחלק השומני שבחלב? האם ניתן לבצע תהליך הפוך? תהליך שבמהלכו הופכים חֶמְאָה לשמנת? מה דעתכם?
ציוד וחומרים:
1 חבילה חֶמְאָה של 100 גרם
1 כוס חלב
מיקרוגל
בְּלֶנְדֶּר
מִקְצֶפֶת יָד
אופן ההכנה:
- מיזגו חלב לתוך כוס וְחַמְּמוּ בַּמִּיקְרוֹגַל.
- מיזגו את החלב שחומם לתוך בְּלֶנְדֶּר.
- הכניסו את החֶמְאָה לבְּלֶנְדֶּר.
- כסו את הבְּלֶנְדֶּר במכסה, והפעילו אותו.
- מיזגו את הַבְּלִילָה שנוצרה לקערה, והכניסו למקרר.
- למחרת למחרת הוציאו את הַבְּלִילָה, הוסיפו שתי כפות סוכר והקציפו במִקְצֶפֶת יָד.
בתיאבון!