שתף קטע נבחר
 

"ארה"ב תדרוש פיטורי יחיאל חורב ועמוס ירון"

ארבעה מהאנשים החזקים ביותר במערכת הביטחון הישראלית נמצאים על הכוונת של ארה"ב, והאמריקנים רוצים שהם ישלמו בכסאם עקב פרשת עסקאות הנשק עם סין - כך נודע ל-ynet. הארבעה הם מנכ"ל משרד הביטחון ירון, הממונה על הביטחון במערכת הביטחון יחיאל חורב, ראש סיב"ט יוסי בן חנן וראש משלחת הרכש בניו יורק, קותי מור. זעמה של ארה"ב התעורר לאחר שישראל שידרגה עבור סין מזל"טים מסוג "הארפי". במשרד הביטחון מכחישים שקיימת דרישה אמריקנית לנקוט צעדים אישיים

המתיחות סביב עסקאות הנשק עם סין מחמירה. ארה"ב תדרוש שבכירים במערכת הביטחון הישראלית ישלמו בכסאם על פרשת עסקאות הנשק עם סין. כך רמזו הבוקר (יום א') מקורות בכירים בוושינגטון. ל-ynet נודע כי ארבעת הבכירים המדוברים הם עמוס ירון, מנכ"ל משרד הביטחון, קותי מור, ראש משלחת הרכש של מערכת הביטחון בניו-יורק, יוסי בן-חנן, ראש האגף לסיוע ויצוא ביטחוני במשרד הביטחון (סיב"ט), ויחיאל חורב, הממונה על ביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב).

 

לדברי המקורות, לא מדובר בחלק מהפתרון האמריקני הרשמי למשבר החמור בין שתי מערכות הביטחון, אך עם הבכירים המכהנים כיום תסרב ארה"ב לשתף פעולה. המשבר הנוכחי נוצר בעקבות השדרוג שביצעה התעשייה האווירית למטוסים ללא טייס "הארפי" עבור סין.

 

גורמים ישראלים קיוו שהפרשה תגיע לסיומה במזכר הבנה שייחתם בחודש אוגוסט, שבו יוגבר התיאום בין שתי המדינות לגבי מכירת ציוד צבאי, אבל האמריקנים רוצים לראות גם הסקת מסקנות אישיות בישראל, לפני פתיחת דף חדש בין מערכות הביטחון.

 

הרצל בודינגר, מפקד חיל האוויר לשעבר, פועל כנציגו האישי של שר הביטחון שאול מופז בוושינגטון בניסיון לפתור את משבר האמון הנוכחי עם ארה"ב. בניסיון לצמצם נזקים מינה מופז את צבי שטאובר, לשעבר השגריר בבריטניה, לעמוד בראש מאמץ "לסתום חורים" בפיקוח על היצוא הביטחוני הישראלי לסין ולמדינות אחרות, תוך שימוש גם של טכנולוגיות שארה"ב העבירה לישראל.

 

בינתיים, ממשיכים האמריקנים להחרים את מנכ"ל משרד הבטחון עמוס ירון והבכירים האחרים המעורבים לטענת האמריקנים בפרשה, והקפיאו שורה ארוכה של פעילויות הקשורות לסיוע אמריקני ביטחוני לישראל.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי: "הנאמר בנושא אינו תואם את המציאות. בימים אלה מתנהל דיאלוג ענייני וקונסטרוקטיבי עם הממשל האמריקאי. בשיחות אלה עולה בבירור הרצון של שני הצדדים להביא בהקדם לסיומה של פרשה זו". עוד נמסר כי "לא ידוע על דרישה כלשהי לנקוט צעדים אישיים נגד עובדיו הבכירים של המשרד. שר הביטחון גיבה וממשיך לגבות את מנכ"ל המשרד ואת עובדיו הבכירים".

 

המלמ"ב: "ידו בכל"

  

ירון, חורב ובן-חנן ביקרו בסין בשנה שעברה, על מנת לפתור את המשבר מול סין סביב מטוסי הביון "פלקון", שישראל לא סיפקה בניגוד לחוזה, בעקבות לחץ של הנשיא לשעבר ביל קלינטון על ראש הממשלה דאז, אהוד ברק.

 

יחיאל חורב, האחראי על הביטחון במערכת הביטחון, הוא אדם שמרכז בידיו כוח רב, "ידו בכל ויד כל בו", אך לא ברור עדיין טיבה המדויק של מעורבותו בפרשת עסקאות הנשק עם סין.

 

חורב הוא האחראי על האבטחה הפיזית של המתקנים הביטחוניים בארץ, על איתור הפרצות שמהן עלול לזלוג מידע, על חקירת חשדות לדליפות ביטחוניות, על השגת טכנולוגיות רגישות למדינת ישראל, על שמירת העמימות המקודשת בנושא הגרעיני ועל בדיקת המהימנות וסיווגם הביטחוני של העובדים במערכת הביטחון, בשיתוף עם השב"כ.

 

הטענות האמריקניות כלפי ירון אינן חדשות, אך עד עתה מייד לאחר התפוצצות פרשת העסקאות, הכחישו בלשכת שר הביטחון כי ישנה דרישה אמריקנית לפיטוריו. עם זאת, בלשכה אישרו כי קיימת מחלוקת בעקבות העסקה הסינית. בהודעה שפרסם המשרד נאמר: "לפני מספר חודשים התעוררו שאלות על ידי ארצות-הברית בנושא הייצוא הביטחוני של ישראל לסין. הנושא נמצא בתהליך של ברור הדדי בין ישראל לאמריקנים, והוא נעשה ברוח טובה".

 

 

בתגובה לכתבה נמסר ממשרד הביטחון כי "בימים אלה מתנהל דיאלוג ענייני וקונסטרוקטיבי עם הממשל האמריקני. בשיחות אלה עולה בבירור הרצון של שני הצדדים להביא בהקדם לסיומה של פרשה זו ולסכם בתיאום את הצעדים הנחוצים ודרכי העבודה בנושאים הקשורים לפיקוח על הייצוא הביטחוני".

 

משרד הביטחון מוסיף ואומר "שאין שום שחר לכך שישראל ממתינה לחלופי אישים בפנטגון; וכמו כן לא ידוע על דרישה כלשהיא לנקוט בצעדים אישיים נגד עובדיו הבכירים של המשרד. שר הביטחון גיבה וממשיך לגבות את מנכ"ל המשרד ועובדיו הבכירים".

 

עסקת המל"טים: "שדרוג" או "תחזוקה"?

 

בראשית השנה הכחישו בישראל את הדיווחים, לפיהם ישראל השעתה את העסקה לשדרוג מזל"טים מסוג "הארפי", שמכרה לסין בשנות ה-90, והחזירה את חלקי המזל"ט לסין. גורמים ביטחוניים אמרו אז ל-ynet שהעסקה לא בוטלה ו"נמשכת ההידברות מול וושינגטון ליישוב המשבר".

  

במשרד הביטחון אמרו אז כי אין כל שינוי בסטטוס בנושא המערכת שנמכרה לסין. "הסעיף המקורי בחוזה דיבר על תחזוקת המערכת. אכן הגיעו לארץ חלקים מאותה מערכת, ובעקבות דין ודברים שנוצר עם האמריקנים, החלקים עדיין נמצאים בארץ, לא הועברו בחזרה לסין וזאת עד ליישוב הדברים בהידברות מול האמריקנים". במשרד הביטחון הכחישו כי העסקה מול הסינים בוטלה, "אין כל שינוי בסטטוס קוו בנושא זה, לפי שעה ולכן כל אותם פרסומים אינם נכונים".

 

עסקת השדרוג גררה לחץ אמריקני כבד. בישראל טענו כי המערכת הוחזרה ארצה מסין "לצורך תיקון ותחזוקה", בפנטגון גרסו כי מדובר במעשה רמייה

 - שכן המערכת הגיעה לישראל לצורך שדרוג. במשרד ההגנה האמריקני זעמו על מנכ"ל משרד הביטחון, שעמד בקשר בנושא מול הפנטגון.

  

גורם ביטחוני ישראלי רשמי מסר לסוכנות איי.פי שישראל החליטה להשעות את העסקה לשדרוג המזל"טים שמכרה לסין בשנות ה-90, בעקבות לחץ של הממשל האמריקני. הפנטגון הביע דאגה מכך שהמזל"טים עלולים לאיים על טיוואן.

 

חלקי המזל"ט התוקף, "הארפי", נמכרו לסין בשנות ה-90 והוחזרו לישראל לצורכי שדרוג בשנה שעברה. המזל"טים הללו מסוגלים להתביית על מתקני מכ"ם, או על סוללות נגד-מטוסים ולתקוף אותם.


פורסם לראשונה 12/06/2005 09:02

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
יחיאל חורב. "ידו בכל"
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: יותם פרום
עמוס ירון. טענות ישנות
צילום: יותם פרום
צילום: עמית מגל
יוסי בן חנן. נסיעה לסין
צילום: עמית מגל
צילום באדיבות התעשייה האווירית
ה"הארפי". שדרוג או תחזוקה?
צילום באדיבות התעשייה האווירית
מומלצים