שתף קטע נבחר

הרצליה: מתקופת הברונזה עד תקופת הוויזה

האביזר השימושי ביותר בהרצליה של היום הוא כרטיס האשראי, אבל עוד הרבה הרבה לפני הקניונים, בתי-הקפה, המסעדות והפאבים היתה כאן עיר מסחרית הומה ותוססת. השרידים מדברים

132 מסעדות ופאבים יש באזור התעשייה של הרצליה, 750 יאכטות עוגנות במרינה המפוארת, ועל כולן ניתן להשקיף מקניון "ארנה" הגדול, שהוא כבר השני שנפתח בעיר, אחרי "שבעת הכוכבים". המספר הנוסף של הרצליה השנה הוא - 80 גילה של העיר שממשיכה את רצועת החוף של תל-אביב לכיוון צפון.

 

זה לא אומר שלפני יותר מ-80 שנה היה פה ריק. באזור מצאו כלים שונים

 ובהם כלי ציד שמעידים על נוכחות אנושית ב-5,000-7,000 לפני הספירה. נראה שהם ליקטו מזון באזור גבעות החול האדום ובשולי ה"באסה" - בצת הרצליה, שהיום דוהרים על שטחיה הרכבת ונתיבי אילון. בתקופת המקרא יש עדויות על ישובים קטנים ששכנו באזור הרצליה.

 

בימינו חוצה את העיר כביש החוף (מס' 2). אזור התעשייה, המרינה, הרצליה-פיתוח ונוף-ים נמצאים ממערב לכביש, בעוד שמרכז העיר ומרבית השכונות בחלק המזרחי. העיר, הקרויה על שם חוזה המדינה, מונה היום 95,000 תושבים, אבל היישוב התחיל עם שמונה משפחות בלבד, שהקימו ב-1924 את הצריף הראשון על קרקע שוממה. אבן הציון לכבודם ניצבת ברחוב ויצמן במרכז העיר: צבי ואירנה לנצט וילדיהם, ואחריהם שמעון זאב לוין, יהושע אבני, יוסף דוד בוהקוב, יצחק בינדר, יעקב גוטהרץ, נחמיה גינזבורג, משה כהני.

 

הרצליה החלה את דרכה כמושבה. חודשים ספורים אחרי הקמתה היו בה 500 תושבים, ובשנות ה-30 היא נחשבה למושבת הדרים משגשגת ובה 5,000 תושבים. בימי מלחמת העולם השנייה החל פיתוח של ענפי מלאכה נוספים. בעקבות גל העלייה שאחרי קום המדינה, הוקמו שכונות חדשות והרצליה נפרדה מהתואר מושבה חקלאית.

 

בינות למפעלי ההיי-טק, מועדוני הריקודים, הפאבים והקניונים, נותרו בעיר המתפתחת כמה פניני ארכיאולוגיה, היסטוריה נוף ואמנות.

 

אפולוניה: מרכזי מסחרי קדום

 

האתר ההיסטורי-ארכיאולוגי המרכזי באזור השרון נמצא בצפון-מערב שכונת נוף ים. בחפירות ארכיאולוגיות במקום התגלו שרידי יישובים רבים, שהעתיק שבהם הוא עיר פיניקית. שמה הראשון של אפולוניה היה ארשוף, על שם האל הפיניקי רשף. בתקופה הביזנטית ניהלו תושבי אפולוניה חיי שפע: במקום התגלו מרכזי מסחר ותעשייה ומרכז ימי ששירת את כל האזור הדרומי של השרון. את העיר הרס עד היסוד הסולטן הממלוכי ביברס, שכבש אותה מידי הצלבנים.

 

בגן אפולוניה עוברים שני מסלולי סיור לא ארוכים. האחד, שביל הים, נצמד

 לתוואי המצוק ומיועד למיטבי לכת. השני מיועד למתקשים בהליכה ושומר על קו גובה אחיד. סיור נינוח יימשך כשעה. 

 

כדאי לבקר בווילה הרומית מסוף המאה הראשונה לספירה ובמבצר הצלבני ששוכן במרומי מצוק הכורכר ומשקיף על הים.

 

הכניסה מצומת כפר שמריהו על כביש 2. אחר כך פונים בכיכר השנייה ימינה עד סוף הכביש, לפי השילוט. שעות פתיחה באפריל עד ספטמבר: 17:00-08:00. 18 שקל למבוגר, 8 לילד, 9 לגמלאי או תושב הרצליה. טל' 9550929 09. 

 

סידנא עלי: האבן לא משקרת

 

ליד הגן הלאומי אפולוניה שוכן מסגד סידנא עלי, שהוקם על-ידי הממלוכים באמצע המאה ה-13 וקרוי על שמו של לוחם ערבי, עלי בן-עוליים, שנפל בקרב עם הצלבנים ב-1081. רק לפני 15 שנה חזר המסגד לפעול. באתר אבן שחורה ששימשה כמכונת אמת: על הנבדק היה לעמוד 10 מטרים מן האבן כשעיניו מכוסות, ואז לצעוד לעברה כשאצבעו שלוחה לפנים. אם פגע הנבדק באבן עם אצבעו - סימן שהוא דובר אמת.

 

יש להגיע בלבוש צנוע ולסייר בהתאם להנחיית השומר במקום.

 

תל מיכל: עבר מפואר

 

מעל לקניון ארנה מתנשא תל מיכל, אתר קדום שהיה מיושב בתקופת הברונזה ושימש תחנת סחר ימי. מעריכים כי מדובר ביישוב פיניקי שננטש במאה ה-10 לפני הספירה. בתקופה ההלניסטית היו כאן מצודה ויישוב קטן ובימי החשמונאים הוקמה מצודת חוף גדולה - המצודה הרומית הגדולה שנחשפה עד כה בחופי ארץ ישראל.

 

הטיילת וחופי הים

 

להרצליה 7.5 קילומטרים של חוף ושבעה חופים מוכרזים: נוף-ים, השרון, זבולון, אכדיה צפון, אכדיה מרכז, אכדיה דרום, (הנכים), החוף הנפרד וחוף הסירות. הכניסה חינם, אבל עבור החנייה גובים תשלום. בחופים מתקני ספורט, מסעדות, בתי קפה ומועדוני ספורט ימי.

 

מעל רצועת החוף נמשכת הטיילת של הרצליה, המקשרת בין שמונת בתי המלון של העיר. בחודשי הקיץ מתקיימות פעילויות רבות בטיילת, במרינה ובחוף: הרקדות, יריד אמנים, מופעים, תחרויות ספורט. במרינה מגוון רב של מסעדות, פאבים ובתי קפה.

 

קצת אמנות

 

מוזיאון הרצליה לאמנות נחשב לאחד המובילים בתחומו בארץ. מוצגות בו

 תערוכות של אמנות בת זמננו מיצירות אמנים ישראלים ובינלאומיים. את המוזיאון מקיפה גינת פסלים מרשימה, מוצלת על ידי עצי זית. 

 

רחוב הבנים 4. כניסה 10 שקלים. פתוח א',ג', ה' 20:00-16:00, ב',ד', ו' ושבת 14:00-10:00. סיור מודרך בשבת (12:00) כלול בדמי הכניסה. טל' 9551011 09. 

 

קצת היסטוריה

 

"בית ראשונים" מציג את סיפור ימיה הראשונים של הרצליה ומכיל תצוגות המתארות באמצעי המחשה מגוונים את חיי היומיום של המתיישבים, על רקע התקופה שקדמה למדינה. המוזיאון מוקף גן מרהיב ופורח, ובו עצי פרי, צמחי ארץ-ישראל וארז הלבנון.

 

רח' הנדיב 8. פתוח א'-ה' (12:00-10:00) (ביום ב' גם 18:30-16:30). כניסה חופשית. טל' 9540270 09.

 

שדרות בן צבי

 

אחת הפינות הקסומות בעיר נמצאת קרוב לחוף הים - שדרות הנשיא יצחק בן צבי. ברחוב עצי פיקוס בעלי גזעים מדהימים ביופיים. לסקרנים: ברחוב הזה ממוקמות שגרירויות של מדינות רבות. מציצים לעבר הדגלים בכניסה ויודעים של מי הווילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
אפולוניה. תושביה הקדומים נהנו מחיי שפע
צילום: צביקה טישלר
צפונית לתל אביב. 7.5 קילומטרים של חוף
צילום: לע"מ
מרינה הרצליה. הפעלות בחודשי הקיץ
צילום: צביקה טישלר
מומלצים