נשיא איראן החדש: נגד בקהאם, בעד הגרעין
מחמוד אחמדינג'אד, שניצח במפתיע בבחירות לנשיאות איראן, הוא דמות אלמונית למדי בעיני העולם. איש משמרות המהפכה לשעבר, שהבטיח להחזיר את איראן לערכי מהפכת 1979, אסר כראש עיר על עובדיו ללבוש בגדים קצרים והוריד שלטי פרסומת מערביים. פרשנים מעריכים שהמו"מ הגרעיני עם איראן יהיה מעתה קשה יותר; הרפורמיסטים חוששים מהקצנה
הנשיא הנבחר החדש של איראן, מחמוד אחמדינג'אד, אמר בצהריים (שבת) כי יפעל למען הפיכתה של איראן למדינה "מודרנית, מתקדמת ואיסלמית", שתשמש מודל לחיקוי לעולם כולו.
"היום הוא יום בו אנו צריכים להניח בצד את כל היריבויות ולהופכן לידידות. אנו אומה אחת ומשפחה גדולה אחת. אנו צריכים לעזור זה לזה להקים חברה נשגבת", אמר אחמדינג'אד בנאום ברדיו.
מדובר בהתבטאות ראשונה של אחמדינג'אד מאז שהוכרז כמנצח הגדול והמפתיע של הסיבוב השני בבחירות לנשיאות אתמול. על פי הנתונים הרשמיים זכה אחמדינג'אד, ראש עיריית טהרן, ב-61.6 אחוזים מקולות הבוחרים והנחיל תבוסה למי שהיה המועמד לניצחון, איש הדת המתון עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, שזכה ל-35.7 אחוזים מהקולות בלבד.
כשייכנס לתפקידו באוגוסט יהיה אחמדינג'אד הנשיא הראשון של איראן מזה 24 שנים שאינו איש דת. עם זאת, נצחונו יאפשר למנגנון הדתי השמרני, שאינו עומד לבחירת הציבור, שליטה רבה אף יותר במדיניות ותהליכי קבלת ההחלטות במדינה. בחירתו מעמיקה את השליטה של השמרנים בממשל האיראני שכן השמרנים שולטים כעת גם על הנשיאות וגם על הפרלמנט, שם איבדו הרפורמיסטים את הרוב בבחירות אשתקד.
בחירתו מהווה גם מכה קשה לרפורמיסטים באיראן, שקיוו להכניס מועמד מטעמם לסיבוב השני בבחירות ולאחר שכשלו בכך, - ייחלו לניצחון של רפסנג'ני בסיבוב השני מתוך הכרה שהוא הרע במיעוטו מבחינתם.
אחמדינג'אד הבטיח בקמפיין הבחירות שלו להחזיר את את איראן לערכי המהפכה האיסלמית ב-1979. הוא אמר בעבר: "לא הייתה לנו מהפכה כדי שתהיה לנו דמוקרטיה". בהזדמנות אחרת אמר: "אנשים חושבים שחזרה לעקרונות המהפכה מסתכמת בלבישת כיסוי ראש".
הרפורמיסטים חוששים שכעת יישחקו כל ההישגים שצברו ויבוטלו כל ההקלות שהצליחו לקבל מאז המהפכה, כגון הגמשת חוקי הלבוש הנוקשים, הקלות על עירוב בין המינים במקומות ציבוריים ופתיחות כלפי המערב.
הערכה: המו"מ על הגרעין יהיה קשה יותר
בוושינגטון הביעו מורת רוח מתוצאות הבחירות באיראן אך דוברת מטעם מחלקת המדינה אמרה כי הנשיא החדש יישפט על פי צעדיו. "לאור הדרך בה בוצעו הבחירות, אנו ספקנים לגבי התעניינותו של המשטר האיראני ברצונותיהם של אזרחי המדינה או אלו של הקהילה הבינלאומית", אמרה הדוברת.
ההערכה היא שאחמדינג'אד, איש משמרות המהפכה לשעבר המקורב למנגנון הדתי הקיצוני, יקשיח את עמדותיה של איראן במשא ומתן שהיא מנהלת עם האיחוד האירופי בנושא המשך העשרת האורניום והפיתוח הגרעיני בתחומה.
אחמדינג'אד מתח לאחרונה ביקורת גלויה על הנושאים ונותנים האיראנים בטענה כי הם גמישים מדי בעמדותיהם ומסכימים לוויתורים גדולים מדי. מעריכים גם שהוא שיפקיד את תוכנית הפיתוח הגרעינית בידיהם של אנשי דת שמרנים קיצונים, המתנגדים לפתיחות כלפי המערב. "ארה"ב ואירופה לא יאפשרו לנו להתקדם בקלות, אך אסור לנו להיכנע לרצונם", אמר לאחרונה בהקשר הגרעיני. "רכישת טכנולוגיה גרעינית למטרות שלום היא רצונה של האומה האיראנית כולה ועל המנהיגים, כשליחי הציבור, לעשות הכל כדי להגשים זאת".
בן הנפח הוריד את בקהאם מהשלטים
אחמדינג'אד הפתיע לא רק בנצחונו הגדול. בשונה מרפסנג'ני, נשיא איראן בשנים 1989-1997 ואחד מהמדינאים המוכרים ביותר של איראן, אחמדינג'אד הוא דמות אלמונית למדי עבור העולם כולו.
הוא נולד ב-1956 בעיר גארמסאר שליד טהרן, לאב שהיה פועל בתעשיית הברזל. במסע הבחירות שלו הוא הרבה להשען על היותו "אדם פשוט" שאינו איש האליטות, ומי שמבין את רחשי האיש שברחוב, ובמיוחד אנשי השכבות החלשות והעניות שהפרנסה והבריאות בראש מעייניהם.
הוא מחזיק בתואר דוקטור לתחבורה מאוניברסיטת טהרן למדעים וטכנולוגיה וגם הועסק במוסד כמרצה. על פי אתר האיטרנט שלו, אחמדינג'אד הצטרף למשמרות המהפכה בהתנדבות, זאת לאחר שסייע בהקמתו של ארגון הסטודנטים שהשתלט ב-1979 על שגרירות ארה"ב במדינה. חלק מהדיווחים אודותיו טוענים כי הוא לקח חלק במבצעים חשאיים בעיראק.
כשמונה לראשות עיריית טהרן הוא ביטל חלק מן הרפורמות שהנהיגו קודמיו המתונים בתפקיד. הוא סגר מסעדות של מזון מהיר ודרש מכל הגברים שהועסקו בעירייה לגדל זקנים וללבוש חולצות עם שרוולים ארוכים. הוא גם הורה על הורדת שלטי פרסום בהם הופיע שחקן הכדורגל הבריטי, דיוויד בקהאם. מדובר היה בפרסומת הראשונה למוצר איראני בהשתתפות כוכב מערבי מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.
צעדים אלו גרמו לו לעימותים עם המנהיגים הרפורמיסטים ובראשם הנשיא היוצא של איראן, מוחמד חתאמי. חאתמי, בצעד חריג, אסר על אחמדינג'אד להשתתף בישיבות קבינט, זכות השמורה בדרך כלל לראשי הבירה האיראנית.
אחמדינג'אד נתמך, בין היתר, על ידי קבוצה של צעירים, בני הדור השני של מחוללי המהפכה האיסלאמית, שמכונים "אבדגאראן" (המפתחים) והם בעלי עוצמה משמעותית בפרלמנט האיראני. השמועות מספרות שהוא לא הוציא כסף על הקמפיין שלו, ופיצה על כך בתמיכתם של המנהיגים השמרנים באיראן, שעשו שימוש ברשת המסגדים הרחבה של הזרם השמרני כדי להניע את הקמפיין שלו.
אולם סוד ההצלחה שלו הוא כנראה הפופולריות שלו בקרב פשוטי העם. את אתר האינטרנט שלו כינה אחמדינג'אד "ידיד העם", והוא ידוע באורח החיים הפשוט שהוא מנהל ובמלחמתו בשחיתות השלטונית.
אם לשפוט על פי התבטאויות קודמות שלו, לא נראה שהנשיא הבא של איראן נלהב במיוחד מהאפשרות של חידוש היחסים הדיפלומטיים עם ארה"ב, שנותקו ב-1979. "החלטתה החד צדדית של ארה"ב לנתק את היחסים עם איראן נועדה לפגוע במהפכה האיסלאמית", הוא אמר בעבר. "זכותה של אמריקה לנתק את היחסים, אך איראן תחליט האם היא מעוניינת לחדש אותם". בהזדמנות אחרת אמר: "היחסים עם ארצות הברית אינם התרופה למחלותינו".