"שבוע הספר חזר לימיו הטובים"
כך מסכמות הוצאות הספרים בישראל את ירידי 2005. ב"ידיעות אחרונות" רשמו עליה של 60% במכירות, ובהוצאת "אחוזת בית" אזלו העותקים של "ניקולאס ניקלבי". חגיגה
אירועי שבוע הספר שננעלו אמש הוכתרו על ידי המו"לים, קטנים כגדולים, כהצלחה גורפת. לדברי מנכ"ל התאחדות הספרים בישראל, אמנון בן שמואל, כמיליון איש פקדו את הירידים ב-12 הערים הגדולות ובעשרות היישובים ברחבי הארץ. "יש עליה משמעותית של כ-15% במספר המבקרים בירידים לעומת השנה שעברה", סיכם בן שמואל את האירוע, "זה היה היריד הגדול מעודו, הן מבחינת כמות הדוכנים והמבקרים והן מבחינת היקף האירועים הנלווים. פשוט חגיגה".
גם בהוצאות הספרים עצמן מדווחים על חזרה לימים הטובים שקדמו לפרוץ מאורעות האינתיפאדה השנייה. דב איכנולד, מנכ"ל הוצאת "ידיעות אחרונות", מדבר על שיאי מכירה הגבוהים ב-60% מאלה שרשמה ההוצאה באירועי שבוע הספר אשתקד.
"זו היתה השנה הטובה ביותר שידענו מאז שנת 2000", אומר איכנולד ומסביר, "השקט הביטחוני, הארגון המופתי של הירידים - הודות לראשי התאחדות המו"לים שהיו במיטבם - ועבודת פרסום מעולה, הביאה אנשים לדוכנים. אפילו מזג האוויר היה לטובתנו. ספרה של רינה פרנק-מיטרני, 'כל בית צריך מרפסת', שמכר יותר מ-19 אלף עותקים בעשרת הימים החולפים, היה הצלחה היסטרית. הספרים נחטפו מהמדפים ונדרשנו להדפיס מדי יום אלפי ספרים נוספים בשביל לעמוד בקצב. 'אל תשלח ידך אל הנער' של הרב לאו הפתיע את כולנו והצליח לחצות גבולות של חילונים ודתיים, שמאלנים וימנים עם מכירות של 35 אלף עותקים עד היום. הצלחה רבה נרשמה גם לספרי המתח של הרלן קובן ('הנעלמים', 'ההזדמנות האחרונה' ו'דיו חיוור') וג'וזף פיינדר ('פרנויה') וגם לספרו החדש של פאולו קואלו 'הזאהיר'. במסגרת הישראלים נמכר יפה ספרו של יאיר לפיד, 'עומדים בטור'. בקיצור, חזרנו לימים הטובים".
גם שרי גוטמן, המו"לית והעורכת הראשית של הוצאת "אחוזת בית", מרוצה. "זו השנה הראשונה שאנחנו משתתפים באירוע וזו היתה פשוט הצלחה. ביום חמישי אזלו כל העותקים של 'ניקולאס ניקלבי' מאת דיקנס, וגם 'הירושימה' של ג'ון הרסי ו'חיים עם ספרים' של מיכל יפת נמכרו יפה. אנשים קנו, ומה ששימח במיוחד היה שהם הגיעו ליריד וחיפשו אותנו, את הספרים שלנו ואת חוברות 'הו!'. היתה תחושה חזקה של נוכחות והתעניינות מצד הקהל וגם הקולגות פרגנו. הייתי צריכה להזכיר לעצמי שאנחנו בשטח רק מחודש ספטמבר.
בסך הכל זו תחושה נפלאה להצטרף לעולם הספרים הישראלי ולמסורת מו"לית כל כך חזקה ותחרותית כמו שיש לנו בארץ, מסורת פעילה וחיה. מטרת שבוע הספר הוא למכור ספרים, ואנחנו מוכרים ספרים בכדי להוציא לאור עוד ועוד ספרים. אם בשבוע הספר הראשון שלנו רשמנו נוכחות שכזו, זה בהחלט משמח".
ניצחון הבקליסט
ירון סדן, מנכ"ל הוצאת "עם עובד", מרוצה גם כן: "רשמנו גידול מרשים מול שנה שעברה, והתחושה הכללית היתה שזה עבד. בתל-אביב, ירושלים, ובאר-שבע הירידים היו טובים מאוד, למרות יריד האוכל, שהתקיים במקביל בעמק רפאים סחב אליו רבים מהבאים הפוטנציאלים אל הדוכנים. גם בחיפה היה גידול מול השנה שעברה, אבל המיקום של היריד לא טוב והמכירות בו נמוכות באופן יחסי גם מול ערים קטנות בהרבה כמו כפר-סבא וראשון-לציון. העוצמה של 'עם עובד' היא ללא ספק בבקליסט, וראינו את זה משמעותית השנה עם מכירות יפות מאוד לספרים כמו 'היום איננו כלה' של צ´ינגיס אייטמאטוב, 'עפיפונים' של רומן גארי וסופרי מקור לדורותיהם. מרבי המכר האחרונים בלטו במיוחד 'ליל האוב' של פול אוסטר, 'יונים בטרפלגר' של סמי מיכאל, 'יסמין' של אלי אמיר, 'מכתב לשופט' של ז'ורז' סימנון, 'על האופנים' של חנוך מרמרי וחלק ב' של הביוגרפיה 'היטלר' מאת איאן קרשו.
"העלייה המשמעותית של מכירות מהבקליסט מסמנת בעיני את התחייה האמיתית של הקריאה. בכלל, יש תחושה של תכונה מסוימת סביב ספרים. אולי זה קשור בתזה שדרושה עדיין הוכחה מדעית ולפיה הנוער, שראשו טמון באינטרנט, מפתח הרגלי קריאה שהנוער שהיה טמון בטלוויזיה איבד קצת".
יפתח דקל, מנכ"ל הוצאת הספרים "כתר", אומר: "הספרים הנמכרים ביותר היו '1967' של תום שגב, 'בומרנג' של עופר שלח ורביב דרוקר, 'ההיסטוריה הסודית' של דונה טארט, 'וכי נחש ממית' של ישראל סגל, 'פרפרים בגשם' של מירה מגן, 'לבי הפצוע' של מרטין פרי, 'שעות מתות' של אורי אדלמן, 'ובאתי על החתום' של אורית שחר-גובר, 'חלוקת הארץ' של ארי שביט ו'עולם הסוף' של אופיר טושה-גפלה.
"בשנה שעברה היתה לנו שנה מאוד חזקה, כי היו לנו הרבה מאוד רבי מכר, כך שהמספרים גבוהים מעט יותר, אבל מול שנת 2003 מדובר בגידול של כ-31%. ספרי הנוער נמכרו גם הם יפה מאוד, ונראה לנו שהנוער בכלל חזר לקנות. היתה לנו גם תופעה של הבקליסט, כלומר, נמכרו לא רק רבי-המכר אלא מגוון גדול יותר של כותרים. בסך הכל מדובר בשבוע ספר מאוד מוצלח. זה אירוע של הרחבת הדעת תוך כדי חגיגה".