שתף קטע נבחר

 

"המורשת הישראלית על סף אבדון"

כך אומרים היום חברי פורום חדש שהוקם להגן על תכולת הארכיונים הפועלים בארץ ונמצאים ברובם במצב ירוד. "זו לא רק בעיה של יוצרי קולנוע אלא של כל מי שחי פה. שימור החומרים האודיו-ויזואליים הוא חלק מהזיכרון הקולקטיבי שלנו"

עשרות ארכיונים ואוספים פרטיים של חומרים אודיו-ויזואליים פזורים בארץ, אך נמצאים במצב ירוד בשל היעדר תנאים נאותים לתחזוקתם. חומרים מצולמים מפוזרים היום בין אינספור גופים ללא מערך קטלוג מרוכז או פיקוח, בהם ארכיונים של תחנות שידור, ארכיונים לקולנוע, אוספים של מפיקים פרטיים ואזרחים, גנזך המדינה, ארכיון צה"ל, ארכיוני התיאטראות ותחנות הרדיו. שימור ארוך טווח של חומרים היסטוריים נמנע בשל מצוקת תקציב ובפועל רבים מהם עומדים היום בפני כליה.

 

לפני מספר חודשים התאגדה קבוצת אנשי מקצוע בהם מפיקי ובמאי טלוויזיה וקולנוע המבקשים להוביל מהלך מקיף לפתרון המצב. כצעד ראשון הודיעה השדולה על כינוס יסוד לשימור הזיכרון האודיו-ויזואלי הישראלי שיתקיים ביום שישי, 8 ביולי, במסגרת פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים.

 

"תמונות, סרטים, שירים וכתבות מצולמות הם חלק מהמורשת הישראלית, חלק מההיסטוריה שלנו וממי שאנחנו", אומר המפיק לירן עצמור, חבר בשדולה החדשה, "בכדי שהזיכרון לא יאבד, חייבים לעשות מהפך בכל נושא היחס לארכיונים ולשימור החומרים הארכיוניים. זו בעיה כלל עולמית שעומדת גם על סדר יומו של האו"ם, וישראל - בכל הנוגע למודעות לנושא חשיבותם של הארכיונים, שימור החומרים והיערכות לאמצעי השימור במאה ה-21 - נמצאת במקום נמוך מאוד ברשימה".

 

לדברי עצמור, בכוונת השדולה לפתוח בפעילות בכל החזיתות: "בשביל ליצור תשתית רחבה אנחנו מתכוונים לפעול גם ברמה הפרלמנטרית וגם ברמה הציבורית, תוך גיוס של כל הגופים הנוגעים בדבר. הרעיון הכללי הוא ליצור ארגון גג על בסיס מודלים קיימים בעולם ולאגד בתוכו מידע על כל החומרים הארכיונים הקיימים בכדי שזה יהיה נגיש לציבור, לחוקרים וליוצרים. אנחנו פונים גם לקהיליה העסקית שתתגייס לעניין מתוך אמונה בחשיבות הנושא, ובמסגרת הרצון להעלות את המודעות נפעל למיסוד תחרות שנתית קבועה ליצירות מקוריות שעושות שימוש יצירתי בחומרי ארכיון כפי שמקובל לאחרונה בפסטיבלים רבים בעולם".

 

חברי הפורום רואים בסינמטק ירושלים ובארכיון שלו שותפים טבעיים ומרכזיים למהלך, ומקווים שאכסניית הפסטיבל היוקרתי תתרום לתהודה ציבורית. במהלך הכנס הראשון בירושלים יוכרז על הצטרפותה של ישראל למיזם בינלאומי בנושא קריאה לשימור המורשת האודיו-ויזואלית, יוזמה של יו"ר ארגון ארכיוני הטלוויזיה הבינלאומי ומנכ"ל ארכיון INA בצרפת, עמנואל הוג. מטרת מיזם זה היא לגייס את קובעי המדיניות במדינות השונות לנקוט אמצעים מידיים להצלת המורשת התרבותית המצולמת והמוקלטת בארצם.

 

"אם לא תהיה התגייסות מקיר לקיר, אם לא יחוקק חוק ארכיונים חדש שיאכף, יאבדו לתמיד אוצרות היסטוריים שהולכים ונרקבים. אנחנו הרמנו את הכפפה ונמשיך לפעול עד שיקום גוף שיאפשר לנו לנוח. יש כל כך הרבה חומרים שכבר אבדו, כמו למשל תשדירי הבחירות של 'הגשש החיוור' למפלגת המערך בשנות ה-80 או כל השידורים הניסיוניים של ערוץ 2 עם נחמן שי או 'העולם הערב' של ארז טל ואברי גלעד, ואני לא מדבר על אלפיים סרטים בקירוב שהבריטים השאירו אחריהם עם קום המדינה. מה יקרה עם כל ה'זהו-זה' וה'קישקשתא' של הילדות שלנו? מה יהיה על הכתבות של חייל המילואים רון בן ישי ממלחמת יום כיפור ששוכבות ונרקבות בדו"צ. הכתבות האלה שייכות לכולנו, למשפחות השכולות, לאזרחי ישראל, לחוקרים והיסטוריונים ולכל מי שחי פה והן נמצאות בסכנת הכחדה פיזית. אנחנו היינו רוצים לראות בכנס את כל מי שאכפת לו, אנשי ציבור, אנשי עסקים, אנשי רוח, רגולטורים וקובעי מדיניות. אפשר לעשות פה מהפך".

 

לצדו של עצמור חברים בשדולה גם המפיקות ענת זלצר ויעל שביט, מנהלת ארכיון ערוץ 1 בילי סגל, יו"ר איגוד המפיקים אסף אמיר והמפיק דני מוג'ה. בהפקת הכנס ישתתפו פורום היוצרים הדוקומנטריים, איגוד המפיקים, הקונסוליה הבריטית, סינמטק ירושלים והקרן החדשה לקולנוע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים