סקירת העיתונות הערבית לסוף השבוע
תושבת נצרת דורשת מבית המשפט... להחזיר לה את הכליה שתרמה לצעירה בת 22 מהמשולש, או שיועבר לה הכסף שהובטח לה. תושבי שפרעם פתחו ב"אינתיפאדת האנטנות", ומשפחתו של סעיד בדארנה מעראבה משוכנעת שלא נרצח בגלל סיגריה אלא "בגלל שהוא ערבי". סקירת העיתונות הערבית לסוף השבוע
תביעה לא שגרתית: "החזירו לי את הכליה שמכרתי לכם או ששלמו לי את מה שסיכמנו", כך דורשת תושבת נצרת מבית משפט השלום בנתניה לאחר שתרמה כליה לצעירה, בת 22, מהמשולש ובכך הצילה את חייה.
סיפורה של האשה, בשנות החמישים לחייה, מתחיל בחודש מרס אשתקד אז הכירה את המשפחה מהמשולש. בשל מצוקה כלכלית קשה בה היתה נתונה נענתה להצעה למכור את כלייתה לבת המשפחה וזאת תמורת 30 אלף דולרים במזומן שיינתנו לה אחרי הניתוח – סיכום אליו הגיעו בעל פה.
אחרי שעברה את כל הבדיקות וניתוח, במהלכו הוצאה ממנה הכליה, הבטיחה לה המשפחה, ששילמה רק חלק מהסכום, כי היתרה - בסך 25 אלף דולרים, תינתן לה בהמשך אחרי שתוכנית חיסכון בבנק הרשומה על שם הצעירה תיפתח. למרות זאת, טוענת התובעת, המשפחה התחמקה בתואנות שונות מתשלום הסכום ואף איימה עליה כי מדובר בעסקה בלתי חוקית וכי אם תפנה לערכאות משפטיות תוכל למצוא עצמה מאחורי סורג ובריח.
"למרבה הצער הם לא עמדו בהתחייבויותיהם ולא מילאו את ההסכם בינינו. הצלתי את חיי בתם והתוצאה היתה שהם הוליכו אותי שולל ולא שילמו לי את כל הסכום. אני רוצה את מה שמגיע לי, ולא – שיחזירו לי את הכליה שלי", ביקשה האשה מבית המשפט שתובעת עתה את יתרת הסכום וכן פיצויים.
שפרעם מציגה – אינתיפאדת אנטנות סלולריות: יוזמה בה החל חבר עיריית שפרעם, אחמד חמדי, הולכת וצוברת תאוצה בחודשים האחרונים. חמדי הביא להקמת ועדת מעקב לבדיקת התפשטות האנטנות הסלולריות בעיר, ועד כה נמצאו 20 אנטנות, גילוי שהביא את תושבי העיר למחות נגד האנטנות שהם חוששים שגורמות למחלות הסרטן.
התושבים פתחו במאבק, אותו כינו "אינתיפאדת האנטנות" והסירו השבוע אנטנה סלולרית מרכזית באזור באב א-דיר הסמוך לעיר. בנוסף הסירו התושבים אנטנה שהוצבה מול בניין העירייה ואחת נוספת מול בניין הביטוח הלאומי. התושבים מקווים להמשיך במאבק ולהסיר את כל האנטנות הסלולריות.
פאטריארך חדש?: הסינוד הקדוש של הכנסיה היוונית אורתודוכסית בירושלים יתכנס ב-20 ביולי ויבחר בפאטריארך חדש במקומו של אירינאוס הראשון, כך חושף העיתון. זאת, למרות שדו"ח של ועדת החקירה הפלסטינית שהוקמה כדי לחקור את העניין זיכה למעשה את אירינאוס ממעורבות בפרשת מכירת קרקעות של הכנסייה בעיר העתיקה לגורמים יהודיים. לפי העיתון, המועמד המוביל לתפקיד הוא הבישוף אריסטרכוס.
כול אל-ערב
הדקירה בחוף הים: למשפחתו של סעיד בדארנה מעראבה אין ספק – הוא נרצח על חוף הים של תל אביב על רקע גזעני-לאומני, וזאת בשל היותו ערבי. "הסיגריה היתה רק תירוץ", הסבירו במשפחה את מותו של יקירם שהלך לנפוש בחוף הים אחרי שבוע מתיש של עבודה. "עוד בטרם עברו מספר שעות מאז שיצא את הבית התחלתי לחוש שלא בטוב, אולם לא הבנתי מה קרה", סיפרה אימו. "כאשר הודיעו לי שבני נדקר צרחתי מכאב. בכיתי כל הדרך לבית החולים".
"בני נפל קורבן לשנאה ולגזענות בשל היותו ערבי", הסביר אביו שקיבל את פני המנחמים. "הטיעון לפיו הוא נדקר בגלל סיגריה היה רק תירוץ. אם הוא היה יהודי האם אותו צעיר היה מעז להרוג אותו? הרי הרוצח אמר בבית המשפט שהוא איננו מצטער שהרג ערבי. האם בנינו הפכו לבני ערובה של כנופיות השנאה והפשע המתפשטות בערים היהודיות והמסיתות נגד ערבי רק בשל היותו ערבי?".
יוצא לחופשי: ועדת השליש של שירות בתי הסוהר שהתכנסה ביום שני השבוע בכלא דמון החליטה לנכות שליש מתקופת מאסרו של ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, ראאד סלאח, ולשחררו עד לתאריך ה-18 ביולי. זאת, אחרי למעלה משנתיים בבית הכלא.
בצעד מפתיע ביקשה הפרקליטות במהלך הישיבה למנוע מסלאח את הכניסה להר הבית במהלך ארבעת החודשים הקרובים, למעט בקבלת אישור אישי בחתימתו של מפקד המשטרת ירושלים. ועדת השליש, שקיבלה חומר מסווג העוסק בסכנה שבהתרת כניסתו של סלאח להר הבית, קיבלה את הבקשה. "ברור שהתנאי הזה בא כדי למנוע את כניסתי למסגד אל-אקצה", אמר סלאח בתגובה להחלטה. "דבר זה מאשר בפנינו שמסגד אל-אקצה בסכנה שהולכת וגדלה מידי יום. זוהי החלטה פסולה שנודף ממנה ריח של שנאה דתית".
סאות אל-חק ואל-חורייה
ועוד סביב השחרור: מטבע הדברים לא יכול היה עורך העיתון המזוהה עם התנועה, תאופיק מוחמד, להתעלם משחרורו הקרב של סלאח. "מלכתחילה היה ברור שמעצרו של השייח סלאח היה מעצר פוליטי בעל גוון של רדיפה דתית", כתב בטורו השבועי. השייח שהה שנתיים מאחורי הסורגים בשל עמדותיו המדיניות, לא פחות מכך".
"האיסור על כניסתו למסגד אל-אקצה למשך ארבעה חודשים נובע משנאה ורדיפה דתית והמשך לרדיפה הפוליטית בעלת האופי של השנאה הדתית שבלטה בליל מעצרו של השייח".
"מה שדרוש היום, אחרי שהפרקליטות והשב"כ הוכיחו שהוא נעצר בשל עמדותיו, עקרונותיו ופעילותו המבורכת במסגד אל-אקצה, הוא לחזק את הקשר עם מסגד אל-אקצה. אחר כך, בתגובה לאלה שמנסים להפריד בינינו לבין המסגד המבורך, יש להכפיל עשרות מונים את מספר המתפללים. במיוחד כשאנחנו שומעים היום על הסכנות האורבות למסגד אל-אקצה ותכנוניהם של הארגונים היהודיים השונים לבצע נגדו פיגוע טרור".
נהרגת בתאונה? שלם את הנזק: ג'והר סעיד, אב שכול מכפר כנא הופתע מאד מהמכתב שקיבל מחברת "ר.ס.ת.י. – ישראל". המכתב נשלח לבנו שנהרג בתאונת דרכים באזור נצרת ב-11 בינואר השנה, ובו התבקש הבן המנוח, סעיד, 24, לשלם 8,539 שקלים עבור הנזק שגרם לרמזור בו התנגש בתאונת הדרכים.
"התייחסו אלינו בלי שום רגש. פתחו לנו את כל הפצעים מחדש", אמר האב ששלח מכתב נזעם לחברה בו ביקש ממנה להתנצל מייד על הפניה. החברה שלחה מכתב התנצלות באמצעות הפקס בו ציינה כי לא ידעה שסעיד נהרג בתאונת הדרכים. באותו מכתב היא התנצלה על עוגמת הנפש שנגרמה למשפחה.
המתח בכפר קרע: משטרת עירון ממשיכה לחקור מי הניח ארון קבורה סמוך לביתו של סגן ראש מועצת כפר קרע, עו"ד ג'מאל אבו פני. הסיפור החל כשאבו פני צלצל למשטרה ודיווח להם ששמו מול ביתו ארון קבורה. העניין גרם לתגובות רבות ברחוב בכפר קרע, שממילא אינה יודעת שקט בתקופה האחרונה סביב המתיחויות בפוליטיקה המקומית וזאת לאחר שרק לאחרונה היו מעורבות שתי משפחות בתקרית, ובהן בני משפחתו של ח"כ לשעבר נוואף מסאלחה (העבודה).
מפקד משטרת עירון אלי קריספל, אמר כי המשטרה עצרה חשודים וכי הרקע למעשה הוא סכסוך סביב תפקידים בלשכתו של סגן ראש המועצה. סגן ראש המועצה, עו"ד פני, אמר כי איננו יודע מי עשה את המעשה. הוא הגדיר את המעשה כ"מעשה ברברי" והוסיף כי אין לו אוייבים אישיים וכי הוא אינו מרגיש מאויים. בכפר קרע נרשמו בשנה האחרונה דיווחים רבים על אירועים פליליים בהם על פי החשד היו מעורבים אישי ציבור ונבחרים בפוליטיקה המקומית.
זעם על תוכנית ויסקונסין: תושבי נצרת הביעו השבוע תסכול וייאוש וזאת לאחר תחילת יישומה של תוכנית ויסקונין להשבת מובטלים למעגל העבודה. אחת הסיבות לזעמם של האנשים היה נעוץ בכך שלדבריהם, הם התבקשו לבוא לפגישה עם נציגי חברת כוח אדם שאחראית על הכשרת והשמת המובטלים במוקמות העבודה. אותם אנשים טענו כי הם עמדו בתור בלי סוף תחת השמש הקופחת, ללא מים, מקומות ישיבה ואפשרות לנוח וזאת כשמדובר באנשים מבוגרים.
אחד המובטלים, יוסף רחאל, אמר לכתב העיתון: "המטרה של התוכנית, לדעתי, היא לפגוע במובטלים ולשלול מהם את דמי האבטלה ולזרוק אותם לרחוב". מובטל אחר, מוחמד סעיד קוידר, הוסיף: "אני אב למשפחה, וחלק מבני המשפחה הם נכים. נתבקשתי לבוא לפגישה עם אנשי החברה, אולם הדבר נקבע למועד שבו הייתי צריך לעשות בדיקות לבנותיי שהיו אמורות להתאשפז בבית החולים. ביקשתי שיידחו לי את הפגישה אך בקשתי נדחתה על הסף. אני מגנה את ההתנהגות וזה מעיד שהכוונה איננה לטובת המובטלים".
בסוף השבוע נפתחו שלושה מרכזים חדשים בנצרת ובנצרת עלית על ידי אנשי החברה וזאת כדי לסייע בקליטתם של המובטלים.
אוכלוסיה צעירה: מחקר שערכו עמותת הגליל הערבית למחקרים בשיתוף עם מרכז המחקרים "מדא", ושבדק את המצב החברתי-כלכלי של הציבור הערבי בישראל מגלה כי כשליש ממנו חי מקצבאות ממשלתיות וכי המצב בדרום הארץ הוא הגרוע ביותר. מהמחקר עולה כי הגיל הממוצע של האוכולוסיה הוא צעיר במיוחד. מהנתונים עולה כי 41% ממנה הם מתחת לגיל 14, החציון של הציבור הוא גיל 19 ובדרום הממוצע צעיר אף יותר – 12 שנים בלבד. הנתונים יוצגו בכנס שייערך בנצרת בשבת.
אשר למצב הכלכלי מתברר כי כוח העבודה של הציבור הערבי עומד על 43.6% לעומת 57.1% בקרב האוכלוסיה היהודית. שיעור השתתפותן של הנשים בכוח העבודה עומד על 23.4% בלבד. שיעור האבטלה עומד על 11.4%. שיעור שעולה ל-21.1% בדרום הארץ. אשר לרמת המחייה, מתברר כי 32.7% מהמשפחות הערביות מסתמכות על תשלומי קצבאות ממשלתיות כמקור הכנסה עיקרי.