"מי אנחנו שנאמר למיקרוסופט מה לעשות?"
האם החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, היא בבחינת "מעט מדי, מאוחר מדי", האם מיקרוסופט ישראל תצליח להדוף את המהלך ואם לא, האם הצרכנים בכלל יחושו בהבדל? מבחר תגובות והערכות
תגובות בעניין החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, לפעול להכרזה על מיקרוסופט מונופול בישראל.
הערכת גרטנר
ברוך גינדין, מנכ"ל חברת המחקר "גרטנר" המזרח התיכון, העדיף להתייחס לכוונה לחייב את מיקרוסופט להפיץ גירסה "רזה" של Windows גם בישראל. להערכתו, מיקרוסופט ישראל תצליח להתגונן באמצעים משפטיים נגד החלטה זו. "הרי ממתי ניתן להכריח חברות עם מי לסחור בארץ, מה למכור והיכן להשקיע?", הוא תוהה, "כלומר, ממתי הממונה על ההגבלים העסקיים בישראל יכול לחייב חברה לעשות את חשבון ההשקעות שלה".
"האם כאשר חברת מרצדס תרצה לשווק רק מכונית יוקרה ולא מכונית מסוג טנדר, מישהו יכול להכריח אותה לייצר גם את הטנדר? הכוונה להכריז על החברה מונופול מובנת, אך לא ישימה מבחינה פרקטית. החברה השקיעה רבות בהתאמת התוכנות שלה לעברית והקימה צוות שתומך בפיתוח גירסאות ההמשך. בארץ כזו קטנה אי אפשר להכריח את מיקרוסופט להחליט היכן להשקיע".
"נוסף לכך, מיקרוסופט הגיעה לאן שהגיעה רק משום שאנשים החליטו בעצמם מה לקנות. רובם בחרו במוצרים של מיקרוסופט. במילים אחרות, לא ניתן לשנות את מצב השוק כאשר אנשים בחרו לרכוש את מוצרי החברה מרצונם. האם ניתן להכריח את אינטל למכור מעבדים חלשים?
"גם אם באירופה הצליחו לחייב את החברה להפיץ גירסה רזה של Windows - הרי שאזרחי האיחוד האירופי מקיפים 40 אחוז מסך הלקוחות של החברה, ולכן הם הצליחו לכופף אותה אך ספק אם אנחנו בשלולית הישראלית (מיליון או שני מיליון משתמשים) יכולים להשפיע על מיקרוסופט, שתוצרתה היא כשליש מהתוצר של מדינת ישראל. אנחנו פשוט מאבדים את הפרופורציות בחשיבה שלנו".
תגובת IDC ישראל
גדעון לופז, מנהל המחקר בחברת IDC ישראל, מגיב אף הוא בנושא הגירסה הרזה: "החלטת הממונה אינה מהותית. השימוש במדיה דיגיטלית (קטעי וידאו, תמונות) מרובת פורמטים גדל, ומחייב את הגולשים להשתמש בנגני מדיה שונים, הניתנים להורדה מהרשת. אנו לא צופים כי הצרכנים או המתחרים של מיקרוסופט ייהנו מהחלטה זו".
תגובת "פורום החופש", שהגיש את הבג"ץ נגד הממונה בעניין אי ההכרזה על מיקרוסופט מונופול ופועל בשנים האחרונות בנושא זה
"הפורום לחופש מברך על החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים אשר הגיע למסקנה הידועה כבר ברוב מדינות העולם – מיקרוסופט היא מונופול. על הממונה לוודא כי משרדי הממשלה השונים ובראשם החשב הכללי ומשרד האוצר לוקחים בחשבון בכל התקשרות עם מיקרוסופט כי מדובר במונופול על כל המשתמע מכך. הפורום ימשיך לעקוב אחר התנהלותה של חברת מיקרוסופט בישראל תוך הפקת לקחים מאורח התנהלותה כפי שעולה מסדרת פסקי הדין הארוכה ברחבי העולם בהם מככבת חברה זו".
החברות סאן ישראל ואורקל ישראל סרבו להגיב.
תגובות נבחרות של גולשים
- "במקום להכריח את מיקרוסופט להוציא גירסה רזה, שיכריח את המתחרים להוציא גירסאות בעברית! נראה אותך שטרום"
גולש אנונימי
- "'כתוצאה מכך, המשתמשים אינם נהנים מהחופש לבחור בין תוכנות מתחרות' - אולי בגלל שהתוכנות הללו היו כל כך גרועות בהשוואה לאלה של מיקרוסופט, שפשוט לא הייתה להן זכות קיום. מוצר טוב תמיד קיים, את QTEXT לא הרגו, הוא פשוט היה מעפן".
שחר
- "הם יודעים, שאם הם יפתחו גרסאות אופיס, למק וללינוקס בעברית, אזי נגמר המונופול. אופיס הפכה לסטנדרט בעסקים, לכן הגיע הזמן שתעבוד על כל המערכות הפעלה, ללא אפליה!"
MacUser
- "אתה בעצם אומר שמיקרוסופט יתקנו פאשלות של מק? שמק יתמוך בעברית בעצמו, למה שמיקרוסופט תעזור לו? TOYOTA עוזרת ל-SAAB עם מערכת הדלק החדשה שלה? לא! ככה זה בשוק, חברה רוצה להרוויח כסף ולא לעזור לחברה אחרת להרוויח כסף".
nv
-
לא סולח למיקרוסופט מאז ששלחו אלי מכתב איום שטוען שידוע להם שיש אצלי בעסק תוכנות לא חוקיות ואוי לי אם לא אשלם להם. לטעמי זו סחיטה באיומים מאחר ואין לנו שום דבר שלהם - הכל תוכנות קוד פתוח".
בעל עסק קטן
-
"לאלו מכם שגם שילמו על החלונות וחושבים שהם מקבלים משהו כמו IE או Media Player בחינם - אתם משלמים עליו בצ'ק דחוי, ליום שבו מיקרוסופט תצליח למחוק את המתחרים. שמתם לב שמחיר 'חלונות' עולה בלי פרופורציה לשום מדד/דולר לאורך השנים?"
א.ב., כדור הארץ -
"וכשהיה את כל מעבדי-התמלילים השונים לא היה אפשר להעביר קבצים לסטנדרנט אחיד יש את החסרונות שלו, אבל כמובן שיש לו גם יתרונות. היום אני יכול לשלוח קבצי XLS, DOC או אפילו PPT ולדעת שזה יקרא על-ידי הנמען. לקרוא קובץ של קיו-טקסט ע"י א-ב או איינשטיין?.. חה.. הצחקתם. זה היה אפשר רק בלי התוספות (כטקסט נקי) או עם תוכנות המרה מיוחדות שלוקחות זמן מיותר".
גולש אנונימי -
"ואפשר לחשוב איזה שוק יש להם פה. תגידו, מה נהיה איתכם שם למעלה? כל התאמה לעברית עולה מליוני דולרים, והדבר חוזר על עצמו כמעט בכל גרסה של כל מוצר של מיקרוסופט, גם ככה חצי מהמדינה גונבת את המוצרים שלהם והשלטונות לא ממש עושים עם זה כלום. השורה התחתונה היא עלות מול תועלת והרי השוק הישראלי גם ככה קטנטן.
אז מה קורה לכם? משועממים? מה מחזיק את מיקרוסופט פה ? למה שהיא תשקיע מליונים על פיתוחים בעברית אם סתם, אבל סתם נכנסים בה?
גולש אנומימי -
"מה אני הייתי עושה אם הייתי ביל גייטס? הייתי מוציא עליכם את מה שאני לא יכול להוציא על האירופים. הייתי סוגר את הבסטה בשוק התל אביבי, מפסיק את הפיתוח של מוצרים חדשים עבור השוק הזה, מגביל את התמיכה רק למוצרים קיימים, הייתי מאמץ את הגישה של חברות אחרות (כגון ADOBE) שדורשים מחיר כפול ומפולפל עבור הגירסאות ה"מזרח תיכוניות" שלהם, הייתי מלמד אתכם פרק בנימוסים והליכות, מהו היחס הראוי עבור חברת תוכנה בינלאומית היחידה בעולם שהשקיעה אלפי שנות אדם כדי להיענות לצרכים המיוחדים שלכם".
צבי -
"ממתי בישראל לוקחים מחירים בלתי הוגנים? כל חנויות המחשבים מוכרות את התוכנות האלה במחירים מגוחכים. רק אתמול ראיתי חלונות ב-440 שקל. זה 80 דולר! יותר זול מאמריקה. תעשו לי טובה, תבדקו למה אני צריך לשלם מאתיים שקל בשביל דבר בסיסי כמו אנטי וירוס! זה כמו שאימובילייזר לאוטו היה עולה 50,000 שקל".
פלאש המאירי , פלזנטוויל
-
תראו את כל צדיקים האלה. תראו איך במדינה בה 90 אחוז משקי הבית משתמשים בתוכנות גנובות מגלגלים עיניהם לשמיים ומשמיצים את החברה שב-15 השנים האחרונות שינתה את העולם, למה שלא יתנו לה קצת להרוויח"
אהוד , רמת השרון
ומה אתם חושבים? האם החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, היא בבחינת "מעט מדי, מאוחר מדי", האם מיקרוסופט ישראל תצליח להדוף את המהלך ואם לא, האם הצרכנים בכלל יחושו בהבדל? שתפו אותנו בתגובות.