ירידה של 95% במספר חולי צהבת A בישראל
מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה דרמטית של 95% במספר החולים בדלקת כבד A. הסיבה: הכללת החיסון בשגרת חיסוני הילדים. שר הבריאות הורה להוסיף למערך חיסוני הילדים גם חיסון לשעלת, וחיסון נגד שפעת
בשורות טובות על בריאות האומה: נתוני משרד הבריאות מגלים כי קיימת ירידה דרמטית בתחלואה מדלקת כבד נגיפית מסוג A, בזכות חיסון פעוטות בגילאי 18 ו-24 חודשים. בעקבות החיסון קטנה המחלה בכל הגילאים. הנתונים המעודדים התפרסמו אתמול (ג') בכתב העת של איגוד הרופאים האמריקני - JAMA.
בעשר השנים האחרונות דווח על אלפי ישראלים שנדבקו בדלקת כבד נגיפית מסוג A. המדובר במחלה זיהומית נגיפית המועברת באמצעות צואה, מזון או שתיה המזוהמים במי ביוב. המחלה גורמת לעייפות, ירידה במשקל, היעדרות ממושכת מעבודה ופעילויות אחרות, וקשורה באישפוזים רבים. חלק מהחולים נזקק להשתלת כבד וחלק קטן אף נפטר כתוצאה ממחלה זו. ההחלמה מהמחלה איטית ומלווה בעייפות וחולשה עם אובדן ימי עבודה ונזק כלכלי.
עד שנת 1999, שיעור התחלואה בישראל נע בין פי 5 ועד פי 10 בהשוואה לארצות המפותחות במערב אירופה ובצפון אמריקה. באוכלוסיה הלא יהודית בישראל, שיעור התחלואה היה פי 1.5 בהשוואה לאוכלוסיה היהודית.
צוות היועצים ושירותי בריאות הצבור בישראל הבינו שעיקר הפצת הנגיף הוא על ידי פעוטות, בעיקר בגילאי שנה עד 4 שנים, שאצלם הזיהום נפוץ, אך בניגוד לילדים מבוגרים יותר ובוגרים, הזיהום איננו מלווה בד"כ בסמני מחלה ולכן לא ניתן לזהות את הילדים המפיצים את הנגיף.
בעקבות התחלואה הגבוהה בישראל ומתוך הנחה שפעוטות וילדים הינם מפיצי המחלה העיקריים, הוחלט שישראל תהיה המדינה הראשונה בעולם שתשתמש בחיסון לביעור המחלה בתינוקות בקנה מידה לאומי. המלצת צוות ההיגוי התבססה על ההנחה שעל ידי צמצום מעבירי המחלה בתינוקות - שהם מעבירי המחלה העיקריים, ניתן יהיה לצמצם באופן משמעותי את שיעורי התחלואה גם בגילאים אחרים כולל במבוגרים. המדובר בחיסון חדש שאושר לשימוש בעשור האחרון. הוחלט שהחיסון יינתן לפעוטות ב-2 מנות: הראשונה בגיל 18 חודשים ומנה שנייה בגיל 24 חודשים.
התכנית שנתקבלה ע"י ראש שירותי בריאות הציבור ובתמיכת ועדת ההיגוי לאפידמיולוגיה של משרד הבריאות, החלה ביולי 1999 ונכנסת כבר לשנתה השישית, כאשר למעלה מ- 90 אחוז מכלל הפעוטות במדינת ישראל קיבלו את החיסון מידי שנה. בעקבות זאת, ירדה רמת התחלואה ביותר ב- 95 אחוז לא רק במקבלי החיסון אלא גם בכל שאר קבוצות הגיל, עד גיל 65 ומעלה.
בשנים 2004-2002 דווח למשרד הבריאות על פחות מ-150 מקרים בשנה בהשוואה לאלפי מקרים עד שנת 1999. לא נצפו מקרי מוות מדלקת נגיפית A ואף מחוסן לא נזקק להשתלת כבד. עם זאת, נצפו מעט מקרי דלקת נגיפית A, מתברר כי אותם מקרים לא קיבלו את 2 המנות המומלצות, רק 9 קיבלו מנה אחת והרוב הדגול לא קיבל חיסון כלל.
"הירידה בתחלואה היא הצלחה גדולה של מערכת הבריאות בישראל" אמר שר הבריאות דני נוה, "החלטתי להרחיב עוד יותר את מערך החיסונים והחל משנת הלימודים הקרובה יינתן חיסון נוסף נגד שעלת לילדי כיתות א' וקופות החולים הונחו על ידי להרחיב את מערך החסונים נגד שפעת לתינוקות עד גיל שנתיים".