שתף קטע נבחר

 

20 אלף צועדים לגוש: "ניאבק בשוטרים בתקיפות"

המשטרה ניסתה למנוע את צעדת ההמונים לגוש, אבל זו יצאה לדרך. ולרשטיין בעצרת בנתיבות: "אם יתייצבו מולנו שוטרים או חיילים נעמוד מולם בתקיפות, לא באלימות ובממלכתיות". ח"כ איוב קרא: "דרוזי לא מגרש יהודי". הרב אבינר על הניסיון לסכל את האירוע: "זו החסימה הגדולה בתולדות הציונות". ובינתיים מטח הפצמ"רים נמשך: עובד זר נפצע קל בגדיד

אלפי בני-אדם - 20 אלף לפי המשטרה, יותר מ-50 אלף לפי המפגינים - יצאו הערב (יום ב') ממקום הכינוס בנתיבות בדרכם לתחנה הבאה במסע לגוש קטיף - כפר מימון (ראו מפה בתחתית הכתבה). בראש הצועדים: חברי כנסת, רבנים וראשי מועצת יש"ע. הם נעצרו במחסום סמוך ליישוב ומנהלים מו"מ עם מפקד המחוז, ניצב אורי בר-לב, בניסיון להיכנס פנימה ולהעביר שם את הלילה.

 

בין נתיבות למעבר כיסופים פרסו הצבא והמשטרה לא פחות מ-5,000 אנשי ביטחון. עוד אלפים רבים מנסים להגיע מכל רחבי הארץ ולהצטרף לצועדים. מועצת יש"ע הגישה עתירה דחופה לבג"ץ נגד החלטת המשטרה שלא לאפשר לאוטובוסים להביא מפגינים נוספים לאזור, ולא לאפשר את קיום הצעדה אל תוך הגוש.   

 

 

 

 

השר לביטחון פנים הגיע עם צמרת המשטרה לכפר מימון שבנגב המערבי, לשם אמורים הצועדים להגיע ללינת לילה. "כאן תהיה הנקודה האחרונה של צעדת המתנחלים", אמר השר גדעון עזרא ל-ynet, "לא נאפשר להם להגיע קרוב יותר לרצועה". גורמים בכירים ביותר במשטרה הבהירו: "אין שום סיבה שבעולם שנאפשר את המשך הצעדה מערבה מכפר מימון. האזור כולו מוגדר כשטח צבאי סגור". 

 

בשיאה של העצרת במתחם קברו של הבבא סאלי בנתיבות, לפני הצעדה לכפר מימון, נורה מטח פצצות מרגמה לעבר ההתנחלות גדיד שבגוש קטיף. עובד זר נפצעה באורח קל. פצמ"רים נחתו גם בנווה דקלים, אך לא גרמו כל נזק.    

 

 


צילום: אי.פי

 

"נעמוד מול השוטרים בתקיפות"

 

בשעה 17:30, באיחור של שעה וחצי, נפתחה העצרת בנתיבות - אותה ניסתה המשטרה למנוע במשך כל היום. במקום הוקראו פרקי תהילים הפותחים באותיות של "גוש קטיף", וכן הושמעו תפילת מנחה ותקיעה בשופר. עם 15 אלף המפגינים שהצליחו להגיע למקום (או 40 אלף - לטענת המארגנים), נמנים גם ח"כים מהימין, יו"ר הכנסת לשעבר דב שילנסקי שנזכר בגטאות אירופה והרב מרדכי אליהו, שקרא "להתנתק מההתנתקות".

 

פנחס ולרשטיין, ראש המועצה האזורית בנימין, פנה לראש הממשלה מעל הבמה ואמר: "יש לך משטרה שיכולה למנוע מאיתנו להגיע, אבל תראה את הציבור הזה. המעשה הוא בושה וחרפה למדינת ישראל ובושה וחרפה לך אישית. עם ישראל יעמוד בזה, אנחנו נצא מפה בדרך לגוש קטיף ואם יתייצבו מולנו שוטרים או חיילים נעמוד בתקיפות, לא באלימות ובממלכתיות, ממלכתיות שלך אין. נוכיח לעם ישראל מהי דרך המאבק, אנו נמשיך ונתחזק".

 

הרב שלמה אבינר, רבן של בית-אל וישיבת עטרת כהנים, נאם "בשם כל אלה שבאו ובשם כל אלה שחסמו אותם בדרך אבל בליבם ורוחם הם כאן". הוא תקף בחריפות את ניסיון המשטרה לסכל את העצרת והצעדה: "זו החסימה הכי גדולה בתולדות המדינה והציונות, חסימת חופש הדיבור. אין לנו מאבק עם המשטרה והצבא, הם אנחנו, בשר מבשרנו. המאבק הוא נגד ראש ממשלתנו".

 

חבר הכנסת איוב קרא (ליכוד) אמר מעל הבמה: "דרוזי לא מגרש יהודי ועל אחת כמה וכמה יהודי לא מגרש יהודי. במלחמת של"ג בגין נתן אפשרות להפגין יום יום, שעה שעה, ופה אין חופש הפגנה ואין חופש ביטוי. אם זה היה קורה באירופה, היו מוציאים את אותה מדינה מהאיחוד".

 


צילום: אי.פי

  

"מי ברכב, מי ברגל"

 

בצמרת המשטרה היום הוחלט בצעד חריג לאסור על הצעדה לכיסופים, וגם על הגעת עשרות האוטובוסים לאזור נתיבות. בכך הפכה למעשה העצרת כולה לבלתי חוקית. "במסגרת מצעד ההתחברות של מועצת יש"ע ובעקבות הערכת מצב שנערכה והצפי הרב להגעתם של רבים לנתיבות, המחוזות השונים ברחבי הארץ נערכים למנוע יציאות אוטובוסים לכיוון", נמסר מן המשטרה. עוד נאמר כי כוחות הביטחון נערכים גם לחסימות צירים ברחבי הארץ. 

 

במועצת יש"ע נדהמו מההחלטה, וקראו להגיע "מי ברכב, מי ברגל ומי ברכבת". יו"ר המועצה, בנצי ליברמן, גילה הערב ל-ynet כי רק אמש, בשיחה שקיים עמו, הסכים המפכ"ל משה קראדי לאפשר את הצעדה מנתיבות לכפר מימון. אך בשלב מסוים חזר בו רב-ניצב קראדי, והודיע כי הצעדה לא תתאפשר. לדברי ליברמן, המפכ"ל אמר שאין לו כוח אדם, ולכן ביקש לבטל את הצעדה. אולם הנהגת המתנחלים הודיעה כי תמשיך בתוכנית, "כחלק מצעד דמוקרטי ולגיטימי".

 

המפכ"ל דחה את הטענות שנשמעו בימין, ולפיהן ההחלטה למנוע את ההפגנה והצעדה אינה בסמכות המשטרה. "מדובר בכוונה לפעולה בלתי חוקית בשטח צבאי סגור", הבהיר, וציין כי ההחלטה לאסור את ההפגנה התקבלה בצמרת המשטרה בלבד, ללא מעורבות של הדרג המדיני - בהתאם לסעיף 3 בפקודת המשטרה. קראדי הוסיף כי מארגני ההפגנה ביקשו לנצלה כפלטפורמה לכניסה לגוש במטרה למנוע את הליך הפינוי.

 

במשטרה חששו מניסיון של המתנחלים להקים מאחזים בשטח, ולהישאר במקום עד להתנתקות עצמה. בתדרוך כתבים, שכינס במטה בעין השלושה, הבהיר המפכ"ל כי "בכל מקרה בו תופעל אלימות כלפי השוטרים - הם יפעילו את מלוא הכוח המותר להם ויפעלו בנחישות ... בכל מקום בו נצטרך לאכוף את החוק, נאכוף אותו על פי החוק במדינת ישראל".  

 

 


 

 

כאמור, המצעד דרומה מקיף את כל רחבי הארץ. כבר בקריית-שמונה עצרה המשטרה בצהריים אוטובוסים ועיכבה לחקירה את נהגיהם, שאמורים היו להסיע מפגינים לנתיבות. כמה מאות בני-אדם יצאו לדרך מגינות סחרוב שבכניסה לירושלים, ובראשם בצעדה - הרב אברהם שפירא. גם הסטודנטים מ"תא כתום" שמים פעמיהם דרומה. לאחר שהאוטובוסים להם המתינו בוששו להגיע לאוניברסיטאות תל-אביב ובר-אילן, הם החלו לצעוד רגלית ואחרים עלו על הרכבת, בניסיון להגיע לעצרת בנתיבות. 


פורסם לראשונה 18/07/2005 16:41

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נגד הגזירה
צילום: רויטרס
צילום: אביהו שפירא
מי ברכב מי ברגל: צועדים בכתום
צילום: אביהו שפירא
צילום: איי פי
מפגינים בפה חתום
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
תפילה וזעקה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
"נוכיח מהי דרך המאבק"
צילום: איי פי
צילום: אחיה ראב"ד
האוטובוסים עוכבו כבר בקריית שמונה
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים