ברק: "חופש ההפגנה אינו חופש לעצור את המדינה"
בית המשפט העליון האריך היום עד תום ההליכים את מעצרם של מארגני חסימות הכבישים - ותקף בחריפות את פעולותיהם: "שום מדינה דמוקרטית אינה צריכה להסכים לכך"
"חופש הביטוי אינו היתר להתפרעות... במעשים המיוחסים להם הנאשמים מציתים אש ליד חביות של דלק. המעשים המיוחסים להם הדליקו את האש עצמה... חופש הביטוי אינו מגן על החופש למנוע מיולדת להגיע לבית החולים, חופש הביטוי אינו מגן של החופש למנוע ממכבי האש להגיע למקום שריפה, חופש הביטוי אינו מגן על החופש לשתק את המנגנונים לאכיפת החוק ולהביא לקריסתם, חופש ההפגנה אינו מגן על החופש לעצור את המדינה ולסכן את ביטחונם של הפרט והכלל".
במילים חריפות אלה נימק היום (ה') נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, את הארכת מעצרם עד תום ההליכים של ראשי "הבית הלאומי", שי מלכה ואריאל ונגובר. בכך קיבל העליון, שדן בנושא בהרכב מורחב של חמישה שופטים, את ערעור המדינה על החלטת בית המשפט המחוזי לעצור את השניים רק עד לתום חודש אוגוסט.
ונגובר ומלכה נאשמים בעבירות של המרדה, התפרעות ואישומים נוספים לאחר שארגנו את חסימות הכבישים ההמוניות שזכו לשם "ניסוי כלים".
בפסק הדין שכתב הנשיא אהרון ברק, הוא תקף בחריפות את מעשיהם של ונגובר ומלכה, וקבע כי אם ייצאו לחופשי - הם מסוכנים: "סיכון זה קיים ועומד כל ההתנתקות לא מומשה", כותב הנשיא ברק.
ברק דחה את טענתם של השניים לפיה מעשיהם מהווים חלק מהגשמת זכותם הדמוקרטית לחופש הביטוי וההפגנה.
בסיום פסק הדין כתב ברק: "ברצוננו לציין, כי אנו רואים את התנהגותם של הנאשמים בחומרה יתרה. קיימת מחלוקת קשה בציבור הישראלי בשאלת ההתנתקות.
"מחלוקת זו יש לנהל בסבלנות ובהבנה. יש לאפשר חופש ביטוי לכל דעה וכל עמדה... עם זאת את המחלוקת הציבורית יש לקיים במסגרת הכלים הקיימים. לכאורה, פעולתם של הנאשמים שוברת את הכלים כולם. רטוריקה של דמוקרטיה וזכויות אדם בפיהם - אך פעולות של אנרכיה ופגיעה בזכויות אדם במעשיהם. לכך שום מדינה דמוקרטית אינה צריכה להסכים".