דאגה בצה"ל: הבנות ממעטות להתגייס
יותר מ-40% מהבנות במחזור 2005 לא התגייסו, חלק נכבד מהן - מטעמי דת. ראש אכ"א: "ישנה קלות בלתי נסבלת בכל הקשור להגשת תצהירים הקשורים לבקשת פטור מטעמי דת". במחזור הגיוס הנוכחי נרשמה ירידה קלה מאוד במוטיבציה של החיילים - "אולי בגלל אווירת הרגיעה מול הפלסטינים". לדברי האלוף שטרן, מחזורי הגיוס קטנים והדבר יקשה על קיצור השירות
דתן אומנותן. דאגה בצה"ל בעקבות העלייה בשיעור צעירות שאינן מתגייסות לשירות צבאי. ראש אגף כוח אדם, האלוף אלעזר שטרן, אמר היום (א') בתדרוך כתבים לקראת גיוס אוגוסט 2005, כי בשנה הנוכחית גדל שיעור הצעירות שמגישות תצהירים על אורח חיים דתי ב-2.2% בהשוואה לשנה שעברה.
אחוז הצעירות שאינן מתגייסות לצה"ל בכלל מסיבות שונות עלה בשנים האחרונות בצורה ניכרת: בשנת 1991 עמד השיעור על 32.6%, ואילו ב-2005 עומד השיעור על 42.3%, חלק נכבד מהן -32.1% - מטעמי דת.
"לבנות האלה יש מספיק תפקידים בצה"ל, ישנה קלות בלתי נסבלת בכל הקשור בהגשת התצהירים הקשורים לבקשת פטור מטעמי דת. יש לתת על כך את הדעת", אמר האלוף שטרן.
עוד הציג ראש אכ"א מגמה, לפיה ישנה ירידה קלה במוטיבציה של החיילים לשרת ביחידות השדה. לדבריו מדובר אמנם בירידה שולית - 63.9% באוגוסט 2005 לעומת 64.3% באוגוסט 2004 - אולם ראש אכ"א הבהיר כי האווירה של רגיעה מול הפלסטינים היא שעשויה להסביר את הפגיעה במוטיבציה: "גם מגמת הבנות ששיעורן הולך ופוחת בצה"ל משפיע על הבנים, שכן הם באים מאותה סביבה, גרים ביחד, נמצאים ביחד, והדבר קשור אחד בשני. נושא המוטיבציה אינו מובן מאליו ואסור לחשוב שהדבר ימשיך במגמת עלייה כל העת", הזהיר האלוף.
ראש אכ"א ציין גם כי במחזור אוגוסט 2005, המתחיל בימים אלו, ניתן לראות ניצנים ראשונים לצמצום פוטנציאל הצבא הסדיר - קרי מחזור גיוס קטן
יותר - והדבר נובע משינויים דמוגרפיים: ירידה בהיקף העלייה מברה"מ לשעבר וממדינות אחרות, וכן עלייה בשיעור הפטורים למיניהם. בנושא זה התייחס ראש אכ"א למודל המילואים החדש שאמור להפחית את מספר חיילי המילואים כמו גם לנושא צמצום אנשי קבע בצה"ל.
ראש אכ"א אמר כי במצב זה, יהיה קושי להפחית את משך השירות של חיילי החובה בצה"ל, וסירב לומר מה המליץ לוועדה שמינה שר הביטחון בנושא.
בקשר לנושא הסרבנות בצה"ל, בעיקר בקרב ישיבות הסדר, כפי שפורסם כבר בעבר ב-ynet, בצה"ל הוחלט כי חיילים מישיבות ההסדר שיסרבו פקודה ישרתו שלוש שנים מלאות, וגם יודחו ממסלול משימה.
ראש אכ"א הדגיש כי אין כוונה לחסל את ישיבות ההסדר, אולם "אנו זוכרים את הישיבות שקוראות לסרבנות, ואם יהיו כאלו נדאג לטפל בהן לאחר ההתנתקות, אנחנו לא פותחים או סוגרים ישיבות, אין לנו סמכות לכך, אך בהחלט לא נשלח לשם תלמידים".