הכביסה המלוכלכלת של "שינוי": "כך אי אפשר להמשיך"
התקפה חזיתית של נשיא מועצת שינוי, פרופ' אוריאל רייכמן על מנהיגי המפלגה לפיד ופורז: "הרצון לשלוט באופן ריכוזי במפלגה מגיע לממדים המסכנים את מהותה של שינוי כמפלגה דמוקרטית". לדבריו, בין חברי המועצה יש "נציגויות משפחתיות". הוא קורא לחברי שינוי "ללמוד דווקא מהתנהלות המפלגה שהם נוהגים להשתלח בה - הליכוד"
ביקורת חריפה מבית: נשיא מועצת שינוי, פרופ' אוריאל רייכמן, יוצא בהתקפה חסרת תקדים על הנהגת המפלגה בראשות הח"כים יוסף (טומי) לפיד ואברהם פורז.
רייכמן שיגר אתמול (ד') מכתב לאנשי מועצת שינוי, שראה אור גם בפורום הפנימי של המפלגה, בו הוא טוען בין היתר שבית הדין של התנועה מתפקד באורח לא תקין, ומוסיף: "אם העניינים יימשכו כמו שהם, אי אפשר יהיה להמשיך".
בין היתר כותב רייכמן, במכתב שהגיע לידי ynet, כי: "הרצון לשלוט באופן ריכוזי במפלגה מגיע לממדים המסכנים את מהותה של שינוי כמפלגה דמוקרטית. בבחירות האחרונות לכנסת הצביעו כ-370,000 אזרחים עבור המפלגה. חבריה הרשומים של המפלגה הם כ-3,000 במספר בלבד, דהיינו פחות מאחוז אחד מכלל מצביעיה. לכאורה היה מקום לעודד הצטרפותם של כוחות חדשים אך נעשה הכל כדי להקשות על המצטרפים.
"כדי שחבר חדש יהיה רשאי להצטרף הוא חייב לעבור ועדת קבלה ולאחר מכן הוא חייב בתקופת הכשרה של שנתיים כדי שיהיה ראוי לבחור ולהיבחר. עיתון המפלגה אינו פתוח בפני חברי מועצה מסוימים, בין חברי המועצה יש 'נציגויות משפחתיות', המיעוט אינו זכאי לחייב הצבעה חשאית במועצה, חברי ועדת הביקורת אין להם זכות לצלם את ספרי החשבונות של המפלגה, ונעשה ניסיון לשלוט על החלטות נשיאות המועצה על ידי הפעלת בית דין פוליטי. הסגירות הזו לא תועיל לשינוי לטווח הארוך שכן היא תמנע זרימת כישרונות ורעיונות חדשים לתוך התנועה".
"דרושה הפרדת רשויות בתנועה"
הוא הוסיף: "במסגרת פוליטית מתקיים תדיר מאבק על שליטה. לשם כך מתארגנות קואליציות וקבוצות. תופעה זו, ככל שאינה מרנינה בעיני רבים קיימת גם בשינוי ולא ניתן לטעון שאינה לגיטימית. היכולת לקיים מסגרת מפלגתית מאוחדת, למרות מאבקי שליטה, מותנית בשמירה על כללי המשחק הדמוקרטיים. בית הדין, המופקד על שמירת כללים אלו, חייב לכן להיות, באופן הברור ביותר, לחלוטין מחוץ למאבקי השליטה.
"לא רק שדרושה הפרדת רשויות במובן שחבר מועצה, השייך בדרך כלל להתארגנות פוליטית מסוימת, לא ישמש בו זמנית כחבר בית דין, אלא שיש להרחיק מבית הדין אנשים קשורים משמעותית באופן פוליטי, כלכלי או תעסוקתי למקבלי ההחלטות המרכזיים בתנועה".
ריכמן מבקש גם ללמוד דווקא מממפלגה יריבה. "קיימת מפלגה שאנשי שינוי מרבים להשתלח בה, לראות אותה כנשלטת על ידי גורמים עבריינים ושדרכיה נלוזות. והנה תנועת הליכוד לא רק שקבעה בתקנונה כי מי שממונה לבית הדין של התנועה חל עליו איסור לשרת בכל תפקיד אחר במפלגה (סעיף 120 (ה) לחוקת הליכוד), אלא שאותה תנועה בחרה כאב בית הדין שלה את השופטת אבנור ז"ל, ששורשיה היו נטועים במפ"ם, ובחרה בשופט אורי שטרוזמן (יבדל"א) להכריע בסוגיות של תקינות בחירות".
לדבריו, "אינני רואה אפשרות לקבל את המשך התנהלותה של שינוי באופן הנוכחי. אני קורא לחברי מועצת שינוי לפעול באומץ לשינוי התקנון על מנת:
1. להביא להפרדת רשויות מלאה בתנועה לרבות בית דין בלתי תלוי בראשות שופט בדימוס.
2. לפתוח את שורות המפלגה ולאפשר לחברים חדשים לבחור ולהיבחר עם הצטרפותם.
3. לפתוח את כלי התקשורת של שינוי בפני כל חברי המפלגה ובמיוחד בפני כל חברי המיעוט במועצה".
הוא מזהיר כי "אם לא יבוצעו התיקונים האמורים במהלך ששת החודשים הבאים בכוונתי לפנות ישירות לכלל חברי שינוי, לדווח להם על מצב הדברים ולתבוע בחירות מחודשות למועצת התנועה".
שלב בהתמודדות של רייכמן?
אין זו הפעם הראשונה שרייכמן יוצא נגד לפיד ופורז ומבטא עמדות מנוגדות להם. רק לפני חודשים ספורים, כאשר איימה שינוי להצביע נגד תקציב המדינה ולהפיל את הממשלה, אמר רייכמן בניגוד מוחלט לעמדתם הרשמית של פורז ולפיד כי שינוי אינה צריכה לשחק משחקים פוליטיים כשעתיד ההתנתקות על המאזניים.
רייכמן אף כינה את המהלכים של ראשי שינוי "משחקים פוליטיים קטנים" והמליץ לראשי שינוי להודיע בפומבי כי שינוי תתמוך בתקציב בלי כל תנאי.
במפלגה מעריכים כי המכתב שכתב הפעם רייכמן הוא עוד שלב בניסיון שלו להתמודד על ראשות המפלגה בעתיד. בינתיים, בכל הזדמנות כשנשאל על כוונותיו הפוליטיות אומר רייכמן כי כל כולו בעשייה האקדמית ואולם ההערכות הן כי בסופו של דבר ישוב לתוך הזירה הפוליטית במשרה מלאה.