"למרות הבטחת הממשלה נמשכים מעשי האונס בדרפור"
על פי דו"ח של האו"ם ממשלת סודן לא עמדה בהבטחתה מהשנה שעברה וכמעט ולא העמידה לדין עברייני מין. מהדו"ח עולה כי השוטרים והחיילים בחבל דרפור ממשיכים לאנוס נשים חסרות ישע ולאיים עליהן כדי שלא יתלוננו. כ-180 אלף בני אדם נהרגו במשבר העקוב מדם בחבל הארץ. נציבת זכויות האדם באו"ם: ייתכן שהממשלה אינה מסוגלת לטפל במצב
דו"ח של האו"ם שפורסם אמש (שבת) חושף כי חיילים ושוטרים בחבל דרפור בסודן ממשיכים לאנוס אזרחים חסרי ישע. זאת למרות הבטחת הממשלה לעצור את התופעה ולהעמיד לדין את האחראים לה.
על פי הדו"ח, נשים שאוזרות אומץ ומתלוננות על אונס מוצאות עצמן תחת איומים ובמקרים מסוימים אף ניצבות בפני תיקים כוזבים שנפתחים נגדן במשטרה. הרשויות גם מאיימות על ארגונים הומניטריים המנסים לחקור את טענות הקורבנות.
"נשים רבות לא מדווחות על התקריות מחשש לפעולות תגמול", נכתב בדו"ח, "חלק מתחנות המשטרה מסרבות לרשום ולחקור תלונות הקשורות באלימות מינית".
הדו"ח הוכן לבקשתה של נציבת האו"ם לענייני זכויות אדם, לואיז ארבור, במטרה להעריך את מידת התקדמותה של המדינה בקיום הבטחתה משנה שעברה להעניש את מבצעי עבירות מין כנגד אזרחים בדרפור.
בדו"ח צוין כי הממשלה נקטה בצעדים מסוימים כגון הקמת ועדה לאלימות על רקע מיני, אבל העמידה עבריינים לדין רק לעיתים רחוקות מאוד.
"בעיקרון אנו עדים לתוצאות מאוד עלובות של חקירה והעמדה לדין של מבצעי עבירות מין חמורות", אמרה ארבור במסיבת עיתונאים, "אונס ואונס קבוצתי עדיין מאוד נפוצים וניתן לספור על כף היד את מספר המקרים בהם נרשמה העמדה לדין ומתן עונש למבצע", אומרת ארבור
לדבריה, בין מבצעי העבירות אנשי מערכת אכיפת החוק, כוחות הביטחון וכן אנשי מליציות פרו-ממשלתיות. "הנשים", אומרת ארבור, "הם טרף בידיהם של השוטרים, החיילים ואנשי המליציות. אנשים שהממשלה צריכה להשתלט עליהם".
אלימות מינית הינה בעיה מרכזית בסכסוך העקוב מדם בחבל דרפור. המשבר הנוכחי באזור החל כאשר הממשלה החלה לתמוך במליציות הערביות ("הג'אנאוויד") הפועלות נגד המורדים שהחלו להתקומם במדינה בפברואר 2003.
יותר מ-180 אלף בני אדם נהרגו עד היום בעימותים האלימים בחבל הארץ, שכללו שריפת כפרים, מקרי רצח ואונס, הרס יבולים ובתים. רבים מהקורבנות מתו כתוצאה מרעב ומחלות.
הדו"ח קורא לממשלת סודן להביא לקיצו את המצב בו עבריינים פטורים מעונש. ארבור הוסיפה כי ממשלת סודן מסרבת להכיר במימדי התופעה, "הממשלה חייבת להבין שלא מדובר בהמצאה של ארגוני הסיוע".
ארבור גם אמרה במהלך דיון של מועצת הביטחון של האו"ם כי ייתכן שממשלת סודן אינה רוצה להעמיד לדין את האנסים וייתכן כי היא פשוט אינה מסוגלת לעשות זאת.
בתחילת החודש ביקרה מזכירת המדינה האמריקנית, קונודליזיה רייס, באזור וקבעה כי בחבל דרפור מתרחש רצח עם.
הנשים מפחדות להתלונן
צילום: רויטרס
כפרים נשרפו
צילום: אבלין הוקשטיין, פולאריס
רבים מתו מרעב ומחלות
צילום: איי אף פי
מומלצים