"תוכנית ויסקונסין" יוצאת היום לדרך
ב-4 מרכזים ברחבי הארץ יקבלו מובטלים עזרה במציאת תעסוקה. ועד עובדי ביטוח לאומי: לא נשתף פעולה. האבסורד: אלפי מוגבלים הוזמנו גם הם למצוא עבודה
אחרי שנים של הבטחות, ויכוחים, תכנונים והשקעה של עשרות מיליוני שקלים - מחר זה מגיע: 14 אלף מובטלים יחויבו להגיע החל ממחר אל ארבעת מרכזי "תוכנית ויסקונסין" ברחבי הארץ וישתתפו בתהליך הכשרה, שבסופו הם אמורים לצאת ממעגל האבטלה ולהשתלב בשוק העבודה.
אלא שלא הכול ורוד. גורמים בכירים בשירות התעסוקה טוענים כי למרות ההשקעה הגדולה ספק אם בסופו של דבר רבים ימצאו עבודה: "אם אין מספיק מקומות עבודה במשק הם ימשיכו להיות מובטלים", אומרים הגורמים.
נוסף על כך, ועד עובדי הביטוח הלאומי מאיים לשבש את פעילות המרכזים בשל דרישה לקבל תוספות כוח אדם ושכר.
במסגרת "תוכנית ויסקונסין" אמורים מובטלים הנמצאים במצב זה זמן רב לקבל הכשרה וסיוע במציאת עבודה במשך כמה חודשים במרכזים שהוקמו בנצרת, בירושלים, בחדרה ובאשקלון. מי שיסרב להשתלב בפרויקט - תישלל ממנו קצבת הבטחת ההכנסה.
עם השקתו כבר זוכה הפרויקט לביקורת. בשירות התעסוקה הודיעו רשמית כי הם משתפים פעולה עם הפרויקט, אך בכירים בשירות מותחים עליו ביקורת. "נציגים של החברות הפרטיות המפעילות את המרכזים מסתובבים בשטח ונפגשו עם מעסיקים כדי למצוא מקומות עבודה. היו מקרים שבהם היו איומים על מעסיקים לא לשתף פעולה עם שירות התעסוקה אלא עם הפרויקט", אמרו אתמול גורמים בכירים בשירותה תעסוקה.
בעמותת "ידיד", המפעילה מרכזים רבים ברחבי הארץ למען נזקקים, טוענים כי רבים ממקבלי קצבאות הבטחת הכנסה שחויבו להשתתף בפרויקט הם בני 45 ומעלה. "מי יהיה מוכן לקבל במצב של היום מובטל בן 45 ומעלה לעבודה", אומר המשנה למנכ"ל העמותה, רן מלמד.
כצעד ראשון בפרויקט קיבלו באחרונה אלפי מוגבלים, נכים ומשתמשים בסמים הודעות המחייבות אותם להתייצב במרכזי ההכשרה. מדובר באנשים המקבלים קצבאות הבטחת הכנסה באופן אוטומטי, מכיוון שהם אינם יכולים לעבוד. אלא שלפני שנתיים החליטה הממשלה לבטל את הזכאות של קבוצה זו בטענה שרבים ממקבלי הקצבאות מתחזים ויכולים לעבוד.
"זה פשוט אבסורד. מדובר באנשים מוגבלים, אשר אין סיכוי שהם יוכלו לעבוד", אומרת מנכ"ל עמותת "ידיד", שרי ריבקין. "האנשים נכנסו ללחץ. הם חיים מהקצבה הזעומה, והם חוששים שאם הם לא יתייצבו, ישללו מהם את מעט הכסף שהם מקבלים", הוסיפה ריבקין.
המנהלת הארצית של הפרויקט מטעם משרד התעסוקה המסחר והתעשייה, ד"ר דורית נובק, אמרה בתגובה כי בכל אזור שבו פועל מרכז השמה הוזמנו כ-3,500 ראשי משפחות בלבד. "הוזמנו כל אלה אשר מחויבים לבצע מבחן תעסוקה הקובע אם הם יכולים לעבוד, וזאת על פי הקריטריונים של המוסד לביטוח לאומי. אם יהיו מקרים של אנשים שאינם מסוגלים, הדבר יתברר במהלך פעילות המרכזים", אמרה אתמול ד"ר נובק.
גם ועד עובדי המוסד לביטוח לאומי מאיים לא לשתף פעולה עם הפרויקט ולא לשלוח את נציגיו לארבעת המרכזים. הוועד טוען כי יש צורך בכוח אדם נוסף ובתוספות שכר לעובדי המוסד שיעבדו במסגרת הפרויקט.
"כיום אנחנו מקבלים קהל שלוש פעמים בשבוע למשך ארבע שעות וחצי. במסגרת הפרויקט מבקשים מאיתנו לקבל קהל חמש פעמים בשבוע במשך שמונה שעות בכל פעם. זה מחייב תוספת כוח אדם ומחייב תוספות שכר לאנשים שעובדים יותר", אומר אלי סנדק, יו"ר ועד עובדי הביטוח הלאומי.
מהמוסד לביטוח לאומי נמסר כי בין הצדדים מתקיים משא ומתן במטרה להביא לפתרון הבעיה.
מנסים להפחית ההאבטלה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים