שתף קטע נבחר

זכרון יעקב: חצר אהרנסון מצדיעה לעבר

בכניסה למדרחוב המטופח של זכרון יעקב מצויה חצר משפחת אהרנסון אפופת המיתוס והזכרונות. במקום גם מוזיאון לתולדות מחתרת ניל"י. לפני שמתיישבים באחת המסעדות הסמוכות, כדאי לבקר בחצר ההיסטורית

המושבה זכרון יעקב הפכה זה מכבר לבון-טון. המדרחוב על מסעדותיו, חנויות הבוטיק ואפילו בניין בית הפועלים שנראה כמו בית איכרים בדרום צרפת, מושכים אליהם מבקרים רבים, גם בימים חמים אלה.

 

זכרון יעקב, אחת המושבות הראשונות שהוקמו בימי העלייה השנייה (1882), הפכה בעקבות תמיכת הברון רוטשילד, ליישוב עם סוג של נופך צרפתי. גידולי הגפנים והקמת היקב הוסיפו לתדמית זו של המושבה.

 

אבל כשבאים לזכרון יעקב, כדאי מאד לבקר בעוד סמל של המושבה - בית אהרנסון.

 

בני הזוג מלכה ופישל אהרנסון, עלו מרומניה ונמנו עם מייסדי זכרון יעקב. לבני הזוג נולדו שתי

בנות (שרה ורבקה) וארבעה בנים (אהרון, אלכסנדר, צבי ושמואל). אהרון (הבכור), שרה, צבי ואלכסנדר, היו מעורבים בהפעלת מחתרת ניל"י שניסתה לסייע לבריטים לכבוש את הארץ מידי הטורקים במהלך מלחמת העולם הראשונה.

 

סיפורה של משפחת אהרנסון ומחתרת ניל"י מוכר לרבים מאתנו, גם לילדים, בזכות ספרה היפה של דבורה עומר, "שרה גיבורת ניל"י".

 

שני בתים ומוזיאון

 

חצר משפחת אהרנסון מצויה בכניסה הדרומית למדרחוב. שני הבתים ההיסטוריים והמוזיאון בולטים בצבעם הורוד, שמלווה אותם מאז ומתמיד. רבקה, צעירת ילדי המשפחה, שהיתה מאורסת לאבשלום פיינברג, איש ניל"י שנהרג בדרך למצרים, המשיכה להתגורר בבית המשפחה עד למותה לפני כ-20 שנה והיא כבת 90. הרבה בזכות פועלה הפכה חצר אהרנסון ליד לזכרם של בני המשפחה וחברי ארגון ניל"י.

 

במשך השנים הפכו סיפורי ניל"י ומשפחת אהרנסון למיתוס. כאשר נתפסו חברי המחתרת, חלקם הוצאו להורג וחלקם נאסרו ועברו עינויים. שרה אהרנסון עונתה קשות ובסופו של דבר התאבדה בבית אהרון אחיה. על עלילות המחתרת

נמתחה לא פעם גם ביקורת, הן על ידי היסטוריונים, לגבי חלקה של בכיבוש הארץ, והן על ידי בני זכרון יעקב שטענו כי מעשי חברי ניל"י ובני משפחת אהרנסון פגעו קשות בתושבי המושבה.

 

בחצר שני בתים - בית המשפחה, שהוקם בשנות ה-80 של המאה ה-19 ובית אהרון אהרנסון שהוקם מולו ובו התאבדה שרה. שני הבתים שומרו והם פתוחים לקהל. בנוסף הוקם במתחם מוזיאון קטן שעוסק במחתרת ניל"י. במסגרת הביקור ניתן לצפות בסרט שחודש לפני כשנה ועוסק במחתרת ובמשפחה. הסרט מעניין ומלווה בקריינות מצויינת, ונקודת המוצא שלו היא כמצופה - האדרת פועלה של ניל"י.

 

לא הרחק מחצר אהרנסון, לכיוון דרום, מצוי בית הקברות של זכרון יעקב. שלט קטן מכוון לקברה של שרה, הצמוד לקבר אמה, מלכה. לא הרחק משם מצויים קברי האב פישל ושני ילדיו, אלכנסדר ורבקה.

 

  • בית אהרנסון, המייסדים 40, זכרו יעקב. טלפון: 6390120 - 04. 
  • שעות פתיחה באוגוסט בלבד: א'-ה':09:00-16:00; ו' וערבי חג: 08:30-13:00. שבת סגור.
  • הכניסה בתשלום. סיורים מודרכים יוצאים מדי שעה עגולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
בית משפחת אהרנסון
צילום: עומר הכהן
קבר שרה
צילום: עומר הכהן
צילום: אלעד גרשגורן
המדרחוב המשוקם
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים