ויכוח בניצן: האם יש יותר מדי חילונים?
היישוב ניצן אמור לקלוט מאות משפחות, ועל פי התכנון צביונו אמור היה להיות דתי, אך כבר 100 משפחות חילוניות נקלטו בו. ועדת השרים לענייני התנתקות נדרשה לסוגייה, כמו גם לסוגיית הפיצוי המוקטן למאחרים להתפנות ובמענקים לחקלאים
עתידו של היישוב ניצן, אליו מפונות משפחות רבות של מתנחלי גוש קטיף בימים אלה, לא ברור: האם יהיה זה יישוב חילוני עם מיעוט דתי או להיפך?
יונתן בשיא, ראש מינהלת סל"ע, סקר בפני השרים את המצב שנוצר בניצן בוועדת השרים המיוחדת לעניין ההתנתקות שהתכנסה היום (ב').
לדבריו, "לפני שלושה שבועות המינהלת העריכה שיהיו בין 30 ל-50 משפחות חילוניות בניצן. נכון להיום 102 משפחות חילוניות מתגוררות במקום. תושבים החלו להתלונן בפני המינהלת על כך שצביון היישוב יתערער, בניגוד להחלטות קודמות". ביישוב אמורות להיקלט כ-900 משפחות בסך הכל.
כדי לפתור את הבעיה העלו אפשרות להוציא את החילוניים מרצון, או להוסיף יחידות דיור ולשמור על האיזון המקורי. כמו כן הציעו להותיר את המצב כפי שהוא.
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, אמר בדיון: "אם חילונים רוצים לגור בניצן צריך לאפשר להם זאת. מראש שמו את הדתיים במקום שאין בו כביש".
שר הפנים, אופיר פינס, הסביר: "עם כל הכבוד, ניתן לגור יחד. יש מקומות שבהם עושים זאת. היישוב גם נבנה באופן מתאים".
בסופו של דבר הוחלט שצוות של מינהלת סל"ע ומשרד השיכון יטפל בקביעת הפרדה ראויה בין המתחמים ביישוב, עקב המתח שיכול להווצר בין הקהילות. כך שלמעשה יתנהל היישוב כשכונה דתית גדולה ובה שכונה חילונית קטנה יותר, שקרובה לכביש. זאת על מנת לאפשר יציאה בשבתות מבלי להפריע את מנוחת השבת של הדתיים.
למרות ההבטחות לא יתחשבו במאחרים להתפנות
מינהלת סל"ע הציגה הוראות לפיהן מי שלא יתפנה בזמן מרצון יפסיד סכומי כסף גדולים. הוראת החוק שעל פיה יש להתחשב במאחרים להתפנות, כפי שפורסמה בעבר, לא תחול למעשה. "הציוד יפונה על ידי משרד הביטחון בהתאם לאילוצים ולנסיבות המבצעיות שישררו בשטח, ולא 'תוך התחשבות מירבית בבקשת התושב', בשתי מכולות. זמן הפינוי יהיה בהתאם לאילוצים", נמסר.
גורמים המעורים בנושא הסבירו, כי על פי החוק, מי שלא יתפנה אחרי ה-16.8 יפסיד מספר מרכיבים בפיצוי, ביניהם מרכיב הוותק, ההובלה, וכן מענק של מעבר לאזורי עדיפות לאומית. מדובר בסכום שיכול להגיע ל-30 אחוז מסך כלל הפיצויים, שמסתכמים במאות אלפי שקלים.
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בדיון: "למעלה ממחצית התושבים ביישובים המיועדים לפינוי הזכאים לפיצויים כבר הגישו בקשות למינהלת סל"ע. אני פונה לאלה שעדיין לא פנו. אנו נמצאים ברגע האחרון, צריך לפנות עכשיו ולא לבזבז זמן".
תקציבים יופנו למועצות הקולטות
כמו כן אישרה הוועדה את הצעתו של פינס להפנות את תקציבי הממשלה שיועדו למועצה האזורית חוף עזה לטובת המועצות האזוריות שעתידות לקלוט את המתנחלים שיפונו. מועצות חוף אשקלון ונחל שורק, שיקלטו את המתנחלים יקבלו מענקי איזון בסך שני מיליון שקלים וכן תקציבים נוספים.
גם הצעתה של השרה ציפי לבני אושרה בוועדה. על פי ההצעה, "עובד מדינה שכתוצאה מההתנתקות נאלץ לעבור עיר - המדינה תשבץ אותו מחדש במשרה מקבילה מבחינת היקף דרגה ושכר. בנוסף יהיה זכאי לעשרה ימי חופשה".
הוועדה החליטה לאשר מתן הלוואה לחקלאים בגין אובדן עונה חקלאית בסכום של עד 200 אלף שקל למתיישב. ההלוואה תינתן למי שמעתיק את הפעילות החקלאית למקום אחר למשך חמש שנים, כשהריבית על החזרת ההלוואה תעמוד על 4.5 אחוזים. זאת בנוסף למענק של שישה חודשי הסתגלות אותו יקבלו החקלאים על פי חוק.
במסגרת פרוייקט של חונכות עסקית יהיו זכאים החקלאים לקבל חונך עסקי למשך עד 75 שעות ייעוץ על חשבון המדינה, לצורך הכנת תוכנית עסקית אלטרנטיבית. בנוסף, סיכמו בוועדה על הגדרת השטח, כפי הנראה באזור זיקים, לשם אחסון צוד חקלאי למשך שלושה חודשים.