שתף קטע נבחר

אור בקצה הצינור

ברז המים במטבח, בגן הציבורי, בשדה או על אם הדרך, הוא רק תחנת קצה במפעל אדיר הרוחש בבטן האדמה. לרגל יובל ה-50 למפעל ירקון-נגב מציעה מקורות טיולים בסימן מים וסיורים במרכזי המבקרים שלה. את הדלי אפשר להשאיר בבית

אתר ספיר, צפון הכנרת מעיינות הירקון, ליד ראש העין תחנת שמחה, סמוך לשדרות מסלולים עצמאיים 

סיבוב קטן של ברז המים במטבח או באמבטיה, ויש לנו כוס קפה או מקלחת מרעננת. כל כך מובן מאליו שקשה להעלות על הדעת שלפני פחות ממאה שנים עוד שאבו כאן מים מבארות וסחבו דליים כדי לבשל ולהתרחץ. תמונות ישנות מתחילת המאה ה-20 מראות חמורים מטפסים במעלה הגבעה, נושאים על גבם דליי מים, או נשים לבושות בשמלות ארוכות ועל ראשם כדי חרס גדושים.

 

מפעל "ירקון-נגב" אותו חנכה "מקורות" בראשית שנות ה-50, עוד לפני הקמת "המוביל הארצי", חוגג בימים אלה יומולדת 50. הקו הזה הוביל את מי מעיינות הירקון לנגב, לצורך הפרחת השטחים הנרחבים והצחיחים בדרום. כשמסתכלים היום בירקון קשה להאמין, אבל פעם זרמו בנחל המזוהם מים חיים.

 

"מקורות" מרימה כוס מים לרגל יובל ה-50 ומציעה לקהל הרחב מסלולי טיולים וביקורים במתקנים שלה. מסלול הסיורים במרכזי המבקרים מתחיל באתר השאיבה של המוביל הארצי בכינרת ומגיע עד צפון הנגב. הוא כולל את קווי המים הוותיקים של "ירקון-נגב", שתוגברו במי המוביל הארצי, שנבנה ב-1964, והיום מתאחדים באגם זוהר. בכך הושלמה הקמת מערכת המים הארצית, המשלבת מים מהכינרת, מי תהום ומפעלים אזוריים, ומספקת את המים לכל רחבי הארץ.

 

מרכזי המבקרים פתוחים בתיאום מראש בימים ראשון-חמישי, בשעות 15:00:09-00. 

 

אתר ספיר, צפון הכנרת

 

מרכז המבקרים אתר ספיר בחופה הצפון-מערבי של הכנרת הוא שכן קרוב של אכסניית הנוער "כרי דשא". במרכז לומדים המבקרים איך מגיעים המים לברז שלהם ושומעים על תולדות מפעל המים הגדול, על מפלס הכינרת ואיכות המים.

 

ההדרכה ניתנת מול דגם-חתך של המוביל הארצי, הממחיש כל שלב ותחנה לאורך הדרך. ההסברים מלווים בסרטים בנושא בניית המוביל, איכות המים וחיסכון במים. הביקור כולל סיור בתחנת השאיבה החצובה בהר, ובה 4 יחידות שאיבה ענקיות שמעלות את מי הכינרת לגובה של 250 מטרים.

 

משך הביקור כשעה וחצי. ניתן גם לבקר ב"מצפור צ'רה" ולצפות ממנו על תוואי המוביל שחוצה את נחל עמוד. גם כאן משך הביקור כחצי שעה.

 

תיאום ביקורים: טל' 6714770 - 04.

 

חזור למעלה
מעיינות הירקון, ליד ראש העין

 

מרכז המבקרים "מעיינות הירקון" חבוי בחלקו בבטן האדמה. מתחת לכביש מספר 483, המחבר בין פתח-תקווה לראש-העין, מסתתר מוקד ראשי של "מקורות" המווסת כל יום את זרימת שליש מתנועת המים של המדינה.

 

מימי הכינרת מגיעים דרך המוביל הארצי, חוברים אל  שני קווי המים הראשיים של מעיינות הירקון ושועטים יחד לכיוון דרום ול"קו על דן", שנשמע אומנם כמו קו אוטובוסים אבל הוא האחראי על גוש האוכלוסיה הצפוף ביותר במדינה. בנקודת החיבור מווסתים את המים ומזרימים אותם לכל גושי ההתיישבות הצפופה לאורך החוף, מתל אביב ודרומה עד אשקלון, וכן לנגב הרחוק – עד מצפה רמון.

 

תחנת ראש העין ההיסטורית, שהיתה הראשונה שסיפקה את המים בשנות ה-50, שומרה ושוחזרה. התחנה הישנה בנויה מיציקה מסיבית של בטון ופלדה, ויש בה מנועי ענק לשאיבת מים ששימשו במקור להנעת ספינות. במרכז המבקרים מציגים מסע אל מקורות המים של המדינה וגם לומדים דברים מחכימים על המים. האם ידעתם, למשל, שיש סוגים שונים של מים: מים שפירים, מים מותפלים, מי שפכים מטוהרים ומי קולחים, מי שטפונות ומי מעיינות, מי תהום ומים עיליים, מים מלוחים ומים מליחים.

 

לסיום יוצאים לסיור קצר אל מעיינות הירקון, שאליהם מגיעים דרך צינור ענק מתחת לכביש. באתר זה תוקם בקרוב טיילת נוף ובה פינות ישיבה ותצפית. בעקבות שיתוף פעולה מצד המועצה לשימור אתרים יוצב בטיילת מנוע "פק-פק" ענתיקה הפועל משנת 1938, שרבים כמוהו שאבו פעם את מי הירקון ישירות מהנחל אל הפרדסים בסביבה.

 

הביקור באתר "מעיינות הירקון" נמשך כשעה וחצי. תיאום ביקורים: טל' 9388961 - 03.

 

חזור למעלה
תחנת שמחה, סמוך לשדרות

 

"תחנת שמחה" היא מהתחנות המרכזיות של "מקורות" בנגב, ושולטת על חלוקת המים לשדות, למטעים וליישובים בדרום. התחנה נמצאת על כביש דורות - רוחמה, סמוך לשדרות.

 

התחנה ומרכז המבקרים נמצאים מתחת לפני הקרקע. אחרי הרצאה וצפייה בסרט על תולדות המקום, מסיירים במנהרת המשאבות שהוסבה למוזיאון היסטורי. בשטח התחנה ניתן להתרשם גם מתצוגה של אביזרי מים שונים ששימשו את החקלאים מאז קום המדינה. אחד ממנועי הדיזל ההיסטוריים ששאבו את מי הירקון והזרימו אותם לבריכות תקומה ולאזור מגן, הפך לפסל מרשים וצבעוני. אפשר לבקר גם בתערוכת צילומים ובגן ארכיאולוגי במקום.

 

משך הביקור באתר כשעה. לתיאום הביקור ביקורים והדרכה: טל' 6620650 - 08, 6620666 - 08.

 

חזור למעלה
מסלולים עצמאיים

 

למעדיפים לטייל באופן עצמאי מציעה "מקורות" מסלול הכולל אתרים לאורך תוואי קו "ירקון-נגב", שאינו דורש תיאום מראש עם החברה.

 

מעיינות הירקון: מי המעיינות משמשים כמקור לנחל הירקון, המתחיל בראש-העין וזורם 14 ק"מ מערבה אל שפך רידינג בתל-אביב. אל המעיינות מגיעים מכביש 483, דרך גן לאומי אפק-אנטיפטרוס (כניסה בתשלום). מתל אפק ומהמצודה הטורקית קיימת תצפית לעבר המעיינות, החבויים בתוך צמחיית עצי אשל ושיחי מים. יש גם שביל למסלול רגלי קצר מהמעיינות ועד לבריכת הנופרים הסמוכה.

 

תצפית מתל גזר לבריכות פדיה: תל גזר, הסמוך ליישוב כרמי יוסף (מזרחית לרמלה), הוא שריד ליישוב קדום בן אלפי שנים שחלש על המעבר הראשי מהשפלה להר. 

 

מגיעים לתל גזר בדרך עפר היוצאת מכפר בן-נון שעל כביש 424, או בדרך עפר היוצאת מכביש 44 מערבית לכניסה לכרמי יוסף. מהתל אפשר לצפות אל בריכות פדיה, שבהקמתן הוחל ב-1955 והן נועדו לאיגום ולוויסות המים שמספק "ירקון-נגב". אל תתאכזבו אם לא תראו מים בבריכות, הן מכוסות בחומר פלסטי צף בגוון בז'.

 

חורשת איבים ושמורת בתרונות רוחמה: צפונית לשדרות, בכביש מספר 232, הקימה קרן קיימת לישראל חניון נופש פעיל למנוחה ולרגיעה בצל עצי האיקליפטוס – "חניון איבים". מכאן פונים בכביש 334 מזרחה לכיוון דורות ורוחמה ומגיעים ל"תחנת שמחה". זוהי התחנה השלישית והאחרונה של מפעל "ירקון-נגב". למי שזמנו בידו מומלץ להמשיך בכביש מזרחה עד קיבוץ רוחמה. מהקיבוץ מסתעפות דרכי עפר עבירות לכיוון מערב, לשמורת בתרונות רוחמה.

 

בקיץ ניתן להתרשם כאן ממרחבי הנגב ומאדמות הלס הפוריות והמעובדות. האדמות מושקות במים שמספקת "מקורות" הן באמצעות קווי "ירקון-נגב" והן באמצעות הקו השלישי לנגב, המוליך לחקלאי האזור את מי השפד"ן.

 

תצפית מתל שרוחן לנחל הבשור: הגישה לתל שרוחן היא מכביש מספר 241, המסתעף מצומת גילת בין נתיבות לבאר-שבע. ממשיכים מערבה, עוברים את אופקים ואחרי פארק אשכול פונים בדרך עפר דרומה, לגבעה נישאת מעל סביבתה – תל שרוחן. בתל נחשפו שרידי יישוב קדומים ואפשר לצפות ממנו אל נחל הבשור. זו הנקודה האחרונה שאליה העבירה "מקורות" את מי מעיינות הירקון. המים לאזור סופקו מבריכת תקומה, שנבנתה ב-1954 על גבעה רמה בגובה 140 מטר מעל פני הים. בריכת תקומה, בנפח 200 אלף מ"ק, היא הגדולה ביותר בין שלוש הבריכות שלאורך "ירקון-נגב".

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על אוטוסטרת המים. יובל לקו "ירקון-נגב"
מעיינות הירקון. מבט על מבצר אנטיפטרוס
מרכז המבקרים בראש העין. מתחת לפני השטח
אגם זוהר. שני קווי "ירקון-נגב" מתאחדים בו
מומלצים