שתף קטע נבחר
 

דו"ח העוני: כל ילד שלישי בישראל הוא עני

מנתונים שפירסם היום הביטוח הלאומי עולה כי ישראל עלתה למקום הראשון בשיעור הילדים העניים בקרב מדינות המערב; 28,000 משפחות עניות נוספו למעגל העוני ב-2004; פערי ההכנסות עלו והעניים יהיו עניים יותר

בשנת 2004 נמשכה התרחבות מימדי העוני. 28,000 משפחות עניות נוספו למעגל העוני, הכוללות 107 אלף נפשות ומתוכם 61 אלף ילדים.  כך עולה מדו"ח העוני שהציג היום הביטוח הלאומי. שיעור המשפחות העניות עלה ב-1% - מ-19.3% ל-20.3%.

 

על פי הנתונים, מדינת ישראל עלתה למקום הראשון בשיעור הילדים העניים בקרב מדינות המערב, ועברה את ארצות הברית, שבשנים קודמות הייתה גבוהה ממנה. מאז 1988 התרחבו מימדי העוני בקרב ילדים בכ-50%. 33.2% מכלל הילדים בישראל חיו במשפחות עניות בשנת 2004.

 

יגאל בן שלום, מנכ"ל הביטוח הלאומי, אמר היום: "אני פונה לממשלת ישראל לקחת את נושא הילדים, קצבאות, פעילויות, סיוע וחינוך, ולתת פתרונות, כיוון שילדים אלו בסופו של דבר יתרמו פחות למדינה במצב זה".

 

ב-2004 נמשכה השחיקה בקצבאות. תשלומי ההעברה בממוצע למשפחה פחתו ריאלית ב-7.5% נוספים. בעקבות השחיקה 40% בלבד מהמשפחות העניות נחלצו ממעגל העוני - לעומת 43% ב-2003. ב-2004 רק 19% מהילדים נחלצו מעוני לעומת 24% ב-2003.

 

בן שלום אמר עוד כי לא ניתן לנהל משק בית מינימאלי עם 1,777 שקלים בחודש לאדם. בן שלום טוען כי במדינת ישראל ישנו חוסר שוויון וחוסר צדק חברתי. לדבריו, על אף העלייה בשכר הריאלי, הרמה היחסית של הקצבאות נשחקה ורמת החיים של מקבלי הקצבאות נותרה מאחור. על אף שרמת החיים עלתה באופן כללי, שלושת השכבות הנמוכות נותרו מאחור.

 

העניים נעשו עניים יותר

 

על פי הדו"ח, המשפחות העניות בישראל נעשו גם ב-2004 עניות יותר, והכנסתן ירדה עוד יותר אל מתחת לקו העוני. העמקת העוני בלטה אצל המשפחות הגדולות והמשפחות הלא עובדות בגיל העבודה.

 

בשנה זו התרחבו הפערים בהיקף ההכנסות. האוכלוסייה הלא עובדת והעובדים בשכר מתחת לסף המס סבלו משחיקת הקצבאות, אך לא פוצו בהפחתת מס הכנסה. על רקע עליית השכר והקפאת הקצבאות, התרחב הפער בין הכנסת הקשישים החיים מקצבה לבין הכנסת העובדים התרחב. בעקבות הרפורמה במס הכנסה, ההכנסה הפנויה של המשפחות בעשירונים העליונים גדלה בשיעור גבוה יותר מזו של המשפחות בעשירוני הביניים.

  

מדד ג'יני לאי שוויון בהתחלקות ההכנסה הכלכלית ירד בכמחצית האחוז, אך מדד ג'יני לאי שוויון התחלקות ההכנסה הפנויה קפץ ב-3.1%.

 

האוצר: צמיחה היא הדרך ליציאה מהעוני

 

בתגובה לממצאי הדו"ח, אומר אמיר גילת, יועץ התקשורת לשר האוצר: "מהדו"ח עולה כי כשני שליש מהעוני מתרכז בציבור הערבי והחרדי, שתי אוכלוסיות המתאפיינות במשפחות מרובות ילדים ושיעור נמוך של השתתפות בעבודה. הדו"ח מתייחס לנתוני השנה שעברה (2004) שהיתה שנת הסתגלות במעבר של ציבור זה מתרבות הקצבאות לתרבות העבודה.

 

"כבר בשנת 2005 רואים שרבים בציבור זה יצאו לעבוד, מה שאיפשר לסייע למי שאינו יכול לעבוד. כך ייצאו השנה ממעגל העוני עשרות אלפי קשישים שקיבלו לקצבה תוספת שנתית בסך של כ-2000 שקל. צמיחה, מעבר לתרבות עבודה וסיוע למי שאינו יכול לעבוד- היא הדרך ליציאה מהעוני".

  

ח"כ אהוד רצאבי (שינוי) אמר כי זהו דוח העוני השלישי ברציפות המצביע על גידול במימדי העוני במיוחד בקרב קשישים וילדים. הדוח מוכיח שהמדיניות הכלכלית הנוכחית גם דוחפת רבים ממעמד הביניים לכיוון העוני. הפערים החברתיים מתרחבים כי בעשירונים העליונים ההכנסה הפנויה גדלה בעוד שאצל העשירונים התחתונים ההכנסה הפנויה ממשיכה להצטמק עקב הקיצוץ בגמלאות ובקצבאות.

 

"השיפור במצב הכלכלי מחייב הסטת תקציבים לנושאים חברתיים. אני קורא לחבריי בשינוי לדרוש מממשלת ישראל לנצל את בריחתו של נתניהו ממשרד האוצר ולשנות את סדרי העדיפות בתקציב 2006 לטובת מעמד הביניים והשכבות החלשות". אמר ח"כ רצאבי.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
העוני לשיא
צילום: אפי שריר
מומלצים