שתף קטע נבחר
 

מקורות אנרגיה חלופיים לנפט

במה נשתמש כשייצור הנפט יהפוך ללא כלכלי, ומחיר חבית נפט ירקיע לגבהים שרוב אוכלוסיית העולם לא תוכל לעמוד בהם? כיום קיימים מספר מקורות אנרגיה חלופיים, אך רובם אינם יכולים עדיין להחליף את הנפט כמקור אנרגיה זמין וזול, ודורשים השקעה רבה בפיתוח טכנולוגי והקמת תשתיות.

 

מקורות אנרגיה לא מתחדשים

 

פחם: דלק מאובן (fossil fuel) שמופק מהקרקע, בעיקר באמצעות כרייה. מורכב בעיקר מפחמן, פחמימנים ומרכיבים אחרים, ביניהם גופרית. השימוש רחב ההיקף בפחם לתעשייה החל את המהפכה התעשייתית. הפחם הוא עדיין אחד ממקורות האנרגיה המרכזיים בעולם. למרות שהוא שייך לקטגוריית מקורות האנרגיה הלא-מתחדשים, הוא צפוי להמשיך ולהתקיים זמן רב לאחר שהשימוש בנפט ייעלם מהעולם. נחשב לסוג האנרגיה המזהמת ביותר.

 

גז טבעי: דלק מאובן, מקור אנרגיה לא מתחדש. מורכב בעיקר ממתאן. נמצא בשדות נפט ושדות גז טבעי. משמש להפקת חשמל באמצעות שימוש בטורבינות גז וקיטור. נחשב ליעיל יותר ומזהם פחות מנפט ופחם.

 

מקורות אנרגיה מתחדשים

 

אנרגיה גרעינית: האנרגיה השמורה בגרעין האטום. ניתן לשחרר אותה באמצעות ביקוע, היתוך או רדיואקטיביות, ולהשתמש בה לצרכים שונים, כמו ייצור חשמל. החשש הגדול ביותר בשימוש באנרגיה אטומית הוא מתאונה בכור גרעיני. תאונות מפורסמות התרחשו ב-Three Mile Island בפנסילבניה, ארה"ב ב-1979, כאשר אחד מהכורים הגרעיניים התחמם יתר על המידה וליבת האורניום שלו הותכה חלקית, בצ'רנוביל (1986) ובטקאימורה ביפן (1999).

 

אנרגיה גיאותרמית: אנרגיית חום מליבת כדור הארץ. ניתן להפיק אנרגיה גיאותרמית על ידי דחיפת נוזל (נפט או מים) לתוך האדמה, ושימוש בגז החם שנוצר לאחר שהנוזל מתאדה כדי להפעיל טורבינות שמקושרות לגנרטורים חשמליים. קיימים אזורים שבהם האנרגיה הגיאותרמית קרובה יותר לפני השטח מאשר באחרים, ובהם ניתן למצוא קיטור או מים חמים מתחת לקרקע, ולהשתמש בהם כדי להפיק חשמל. ניתן לעשות שימוש באנרגיה גיאותרמית לחימום וקירור ישיר של בניינים. זו אנרגיה מתחדשת, זמינה ואקולוגית, אך תלויה ביציבות גיאולוגית מקומית.

 

אנרגיית רוח: האנרגיה הקינטית שנמצאת ברוחות יכולה לשמש להפעלת טורבינות רוח לייצור חשמל. כיום יש אלפי טורבינות רוח פעילות ברחבי העולם, ומתוכננת בנייה של חוות רוח חדשות רבות. זהו אמצעי הפקת החשמל המתפתח בקצב המהיר ביותר בתקופה האחרונה. עם זאת, השינויים בעוצמת הרוח הם תכופים, ולכן לא ניתן להבטיח ייצור חשמל רציף. בעיות נוספות: עלות הקמה גבוהה, רעש.

 

אנרגיית מים: בטוחה ונקייה, אך השימוש בה מוגבל במיקום, וכדי להשתמש בה יש לעיתים לבצע שינויים סביבתיים מרחיקי לכת (לצורך הקמת סכרים, למשל), והפקתה דורשת אתרים גדולים. הפקת אנרגיה מגלים ומגאות ניתנת לביצוע רק בחופים, ועלותה גבוהה.

 

אנרגיה סולרית: אנרגיה הנאספת ישירות מאור השמש. ניתן להשתמש בה באופנים שונים, ביניהם הפקת חשמל באמצעות תאים סולריים, הפקת חשמל באמצעות מפעלי חשמל תרמיים, הפקת חשמל באמצעות מגדלים סולריים, חימום ישיר של מבנים וחימום באמצעות משאבות חום או תנורים סולריים. החיסרון: תלות בתנאי מזג האוויר ובשעות היום והלילה.

 

אנרגיית מימן: היסוד השלישי הכי נפוץ בכדור הארץ. נמצא בעיקר במים ובתרכובות אורגניות. מופק בדרך כלל מפחמימנים או מים, וכאשר משתמשים בו כדלק או ממירים אותו לחשמל הוא מתרכב עם חמצן ויוצר שוב מים. לא מזהם, אך צריך לעבוד תהליך עיבוד מסובך כדי שיוכל לשמש כדלק לתחבורה. מומחים סוברים כי המימן יכול להוות בעתיד את תשתית האנרגיה הבסיסית שתחליף את תשתיות החשמל, הנפט, הפחם והגז הטבעי של היום. כמובן שמדובר עדיין בעתיד הרחוק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנרגיה גרעינית: חשש מתאונות
צילום: אורן יהודה
אנרגיית רוח: מתפתחת בקצב מהיר
צילום: אורן יהודה
מומלצים