הממשלה אישרה את פינוי יישובי גוש קטיף
לאחר שבישיבה הקודמת אושר פינוי חלק מההתנחלויות בגוש קטיף, אישרה הממשלה היום את פינוי יתר ההתנחלויות. השרים לבנת, נווה, כץ והנגבי התנגדו. השרה לבנת הסבירה את התנגדותה: ההצבעה על השלב השני של הפינוי היא בניגוד מוחלט להצבעת הממשלה שעל פיה לא יהיה פינוי גורף ובלתי-מבוקר בחבל עזה. ראש הממשלה תקף בחריפות את המסתננים לגוש וקבע: אני לא מוכן להעלים עין מכך
הממשלה אישרה הבוקר (יום ב') את השלב השני של הפינוי, הכולל את יישובי גוש קטיף. ברוב של 16 נגד 4. השרים שהתנגדו היו ישראל כץ, לימור לבנת, דני נווה, וצחי הנגבי.
ראש הממשלה, אריאל שרון, תקף בישיבת הממשלה את בני הנוער שהסתננו לגוש קטיף ואמר: "אין אפשרות לקיים חיים מסודרים של מדינה, כשאנו רואים דברים שנעשים על-ידי בני הנוער, שלמתיישבים אין קשר לזה". הוא הוסיף כי "מי שרוצה לחיות במדינה שכך מתנהלים הדברים יוכל להעלים עין, אך אני לא מתכוון לחיות כך". שרון ציין גם את הערכתו הרבה לכוחות המפנים ואמר כי אין שינויים בלוחות הזמנים ובכללים שנקבעו.
ראש מינהלת סל"ע, יונתן בשיא, גילה בישיבת הממשלה כי עם 400 משפחות לא היה כל קשר לגבי פתרון עתידי, ולא שום הידברות. לדבריו, "הם לא מוכנים לדבר עד ה-18 לחודש".
אחרי שההתנתקות יצאה הבוקר לדרך, הממשלה דנה היום באישור פינוי ההתנחלויות בגוש קטיף. בישיבה הקודמת אושר פינויים של נצרים, כפר דרום ומורג, והיום אושר פינויים כל יישובי גוש קטיף. הישיבה לא התקיימה אמש כרגיל, בגלל ט' באב.
הצבא יפנה את היישובים לפי סדר העדיפויות שלו, ולא בכפוף לסדר האישור בממשלה. פינוי שאר ההתנחלויות יובא לאישור הממשלה לפי בקשת הצבא.
השרה לבנת הסבירה כי ההצבעה על השלב השני של הפינוי היא בניגוד מוחלט להצבעת הממשלה שעל פיה לא יהיה פינוי גורף ובלתי-מבוקר בחבל עזה. לבנת קראה לראש הממשלה לבחון מחדש את דרך ההצבעה אשר לא מאפשרת לבחון את הפינוי הראשון ואת השלכותיו הבלתי הצפויות.
במהלך הישיבה הציע השר ישראל כץ, שדיבר מקרב המתנגדים לפינוי שאישרה הממשלה, לדחות את ההתנתקות בהסכמה לצורך מתן זמן להשלמת התארגנות משפחות המפונים. כץ היה השר היחיד מבין אלה שהתנגדו שדיבר על הנושא, בעוד שלושת עמיתיו שמרו על שתיקה. כל הארבעה הכחישו כי בכוונתם להתפטר בעקבות ההצבעה.
שר השיכון, יצחק הרצוג, קרא למתנחלים שלא להפר את צווי הפינוי: "זהו יום כואב וקשה לכולנו, אך מי שיפר את הצווים ייאבד את מענק ההובלה, מענק הוותק, ואת מענק נגב וגליל". לדבריו, "מדובר בפיצויים המגיעים לעשרות אלפי שקלים שחיוניים לכם ולילדכם", אמר.
מתן וילנאי הסביר ל-ynet את פשר הישיבה ה"יבשה" יחסית לאישור הפינוי: "יש תחושה שהעניין כבר מוצה. הכתובת על הקיר, וברור שזה יוצא לפועל, חבל על הזמן. ההצבעה היתה חשובה בעיקר מבחינה טכנית - אישור מהלך הפינוי".
וילנאי אמר בדיון כי "היעד כרגע צריך להיות ה-1 בספטמבר, שעד אליו כל ילד צריך להימצא במוסד חינוך. ככלל, ניתן לסיים את השלב הזה של הפינוי בימים ספורים, בשלב הבא צריך לוודא שילדי המתיישבים נקלטים במוסדות חינוך עד לתחילת שנת הלימודים".
השרים שמעו בישיבה סקירות ביטחוניות מפי שר הביטחון וראש השב"כ. שר הביטחון, שאול מופז, אמר לשרים בישיבת הממשלה כי "עד כה יצאו 300 ויותר משפחות מרצון מגוש קטיף. ישנם גם ישובים ריקים. ההערכה היא שכמחצית מן המתנחלים יתפנו מרצון עד ה-17 בחודש". מופז ציין כי יינתן סיוע לכל המתפנים עד יום רביעי בבוקר. ביום שלישי בערב יחליטו בצה"ל ובמשטרה היכן להתחיל את הפינוי.
הרמטכ"ל, דן חלוץ, ציין בישיבה כי "נכון לעכשיו אין אלימות פיסית. לכל היישובים זולת ארבעה חולקו צווים. לגבי היתר יועברו הצווים דרך מזכירויות היישובים. הרמטכ"ל אמר לשרים כי עד כה נבזז מקרר מאחד הבתים וכי 2 חיילים נעצרו בפרשה. לדבריו, "כ-5000 בני נוער שוהים ברצועה - מרביתם בהיתר כבני משפחה".
גורמים מדיניים אמרו שהתמונה השתנתה משמעותית בשבוע האחרון, לאור העובדה שמשפחות רבות יצאו מבתיהן בשבוע זה. ההערכה היא שרבים נוספים ייצאו היום ומחר, כדי לא להפסיד את שליש הפיצויים, שאותו לא יקבלו אם לא יתפנו במועד.
היום תתכנס גם ועדת השרים לענייני התנתקות, ובה "ייסגרו הקצוות" בכל הנוגע לבעיות דיור, הלוואות, ונושאים נוספים.
ראש הממשלה אריאל שרון ישא הערב נאום (מוקלט) לאומה. שרון צפוי לקרוא למתנחלים למלא אחר החוק ולהתפנות מרצון, בניסיון למנוע עימות ונפגעים, וכדי לסיים את הפינוי מהר ככל האפשר.