שתף קטע נבחר
 

פיתוח ישראלי: מכשיר הזרעה טבעי בקצב הגוף

שום דבר בטבע לא מתרחש כנראה במקרה. גם לא הקצב האיטי שבו מגיעים תאי הזרע לחצוצרות. פיתוח ישראלי חדש מאפשר לחקות קצב זה גם בהפריות מלאכותיות, והתוצאה? יותר הריונות. הרבה, הרבה יותר

הכפלה בשיעור ההפריות המוצלחות נרשמה לאחרונה במרפאת הפוריות במרכז הרפואי "לין" בחיפה, בעקבות יישומה של שיטה ניסיונית להזרעה תוך רחמית, שפותחה בארץ. השיטה מבוססת על מכשיר שפיתחה חברת הסטארט-אפ הישראלית "פרטיליג'נט", המחקה את מנגנון ההזרעה הטבעי, המתרחש במהלך קיום יחסי מין.

 

שיטת ההזרעה התוך רחמית המקובלת כיום מבוצעת באמצעות הזרקה מהירה של הזרע, לאחר שעבר השבחה, ישירות לתוך חלל הרחם. בטבע, לעומת זאת, קיים מעין "מנגנון השהיה", כאשר מרגע שפיכת הזרע לנרתיק ועד שהזרעונים מגיעים אל הביציות, חולפות כמה שעות. שיעור ההצלחות בהזרעה התוך רחמית, לפי הספרות הרפואית, נמוך באופן משמעותי מזה של ההריונות הטבעיים, ועומד זה עשרים שנה על כ-12%-10%, מה שמחייב 10-8 ניסיונות הפריה כדי להשיג הריון. לכן ניסו חוקרים לבדוק אם לקצב שבו מבוצע התהליך יש השפעה על מידת הצלחתו. הם שיערו שלטבע יש ככל הנראה סיבות טובות לכך שההזרעה איננה מיידית, וכי ככל הנראה הזרע זקוק לפרק זמן של כמה שעות כדי לעבור תהליכים שונים, ההופכים אותו בשל להפריה. במחקר שנערך באנגליה הוכח, שאכן כשמבצעים את התהליך באופן איטי ובכל פעם מטפטפים רק חלק מהזרע, שיעור ההצלחה עולה באופן מרשים, עד פי 3-2.5 מהשיעור הרגיל.

 

בהסתמך על ממצאים אלה החליטו בחברת פרטיליג'נט לנסות לייצר מכשיר המחקה ככל האפשר את המנגנון הטבעי, ומנגד לא מצריך שכיבה ממושכת של האשה. הם פיתחו מכשיר קטן, המכיל בוכנה מיוחדת, שבעזרתו משתחרר הזרע באיטיות ובהדרגה ועובר לחלל הרחם דרך צנתר ארוך, בתהליך הנמשך כארבע שעות.

 

"המכשיר", מסביר רוני קליין, מנכ"ל החברה, "כולל משאבה ומזרק שבו נמצא הזרע, וצנתר מיוחד העובר את צוואר הרחם ומקובע על ידי בלון קטן שמנפחים בכניסה לרחם, מה שמבטיח שכל הזרע יישפך ישירות לתוך הרחם ולא יזלוג אחורנית לצוואר הרחם. המשאבה משחררת את הזרע לרחם באופן מבוקר ואיטי, במשך ארבע שעות. מדובר במשאבה קטנה, בגודל אגרוף, שמדביקים לירך האשה, כך שלאחר מיקום הצנתר והפעלת המשאבה היא יכולה לקום וללכת, ולהמשיך בעיסוקיה כרגיל. הטיפול לא כרוך בכאב והפעולה בטוחה מבחינה רפואית".

 

עם סיום הפיתוח ביקשו החוקרים לבדוק אם אכן הוא משפר את סיכויי ההפריה. מי שהרימה את הכפפה הייתה ד"ר יעל גונן, מנהלת מרפאת הפוריות ב"לין". היא החלה בניסוי לפני כמה חודשים, ובמהלכו עברו כמה עשרות נשים הפריה בשיטה החדשה. התוצאות, כך נראה, מבטיחות בהחלט. בקבוצת המטופלות הושגו בשיטה החדשה 20% הריונות, אחוז דומה לזה שמתקבל בהפריה טבעית.

 

"מעודדת עוד יותר", מדגישה ד"ר גונן, "היא העובדה שכל הנשים שזכו להרות בדרך זו הן נשים שעברו בעבר מספר פעמים טיפולי הזרעה בשיטה המקובלת עד כה, ולא הצליחו להרות. לעומת זאת מי שהטיפול בה בשיטה החדשה נכשל, לא הצליחה להרות גם בטיפול נוסף בשיטה הרגילה". בשלב זה מבוצע הטיפול במסגרת ניסיונית בלבד, ולכן נשים העוברות הפריה תוך רחמית ומבקשות לבצעה בשיטה החדשה יכולות לקבל את הטיפול ללא תשלום.

 

לשלב את הטוב  משני העולמות

 

"בתהליך ההתעברות הטבעי", מסביר ד"ר אמנון ויקסלבאום, מנהל פרויקטים בחממה הטכנולוגית יוזמות העמק, שבמסגרתה פועלת חברת פרטיליג'נט, "הזרעים שנפלטים אל תוך הנרתיק מטפסים בתהליך איטי במעלה צוואר הרחם, משם הם מגיעים קבוצות- קבוצות אל הרחם, וממנו לחצוצרות, שבהן מתרחש המפגש בין הזרע לביצית ונוצרת ההפריה. במהלך התקדמותם עוברים הזרעים תהליך הבשלה, כדי שיוכלו להיצמד לדופן הביצית ולהפרותה. התהליך כולו מהווה מעין 'מסלול מכשולים', שבו מתרחשת ברירה טבעית, כך שבסופו של דבר הזרעים המובחרים הם אלה שיגיעו להפרות את הביצית".

 

אלא שאצל רבות מהנשים שמתקשות להתעבר צוואר הרחם הוא סביבה עוינת לזרע, שפוגעת והורגת את הזרעים שמגיעים אליה. בניסיון לעקוף את האזור העוין, בהזרעה תוך רחמית מזריקים את הזרע ישירות לרחם. יש בשיטה הזאת היגיון רב, אלא שהיא מאיצה את התהליך, כך שלא כמו בטבע, הזרעים מגיעים במהירות ובבת אחת אל הרחם.

 

"הרעיון מאחורי פיתוח השיטה החדשה של פרטיליג'נט היה לשלב את הטוב משתי השיטות - הטבעית והמלאכותית: לעקוף את צוואר הרחם אבל לעשות זאת בקצב האיטי שבו מתרחש התהליך הטבעי", מסכם ד"ר ויקסלבאום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מספר ההריונות עם הפיתוח החדש - גדל
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים