עצמונה: התושבים התפנו בשירה מבית הכנסת
תושבי עצמונה ארזו את חפציהם, התכנסו בבית הכנסת, ומשם יצאו אל האוטובוסים מחובקים עם המפנים בשירת "תהא השעה הזו שעת רחמים ועת רצון מלפניך". רב המכינה הקדם-צבאית: "גרגר לא יפריד ביננו לבין צה"ל". פונתה גם ההתנחלות קטיף, אליה הגיע דוד חטואל. "עזרו לי הערבות והחברות ביישוב", אמר
"לא נשמעה אפילו מילה קנטרנית אחת מצד התושבים כלפי השוטרים הכל נעשה בדרך ארץ", כך אמר אחר הצהריים (יום א') ל-ynet מפקד כוחות הפינוי בעצמונה מטעם המשטרה, תת ניצב אהרון פרנקו. כוחות צה"ל והמשטרה פינו אחר הצהריים את ההתנחלויות עצמונה, קטיף ושלו, ובכך הושלם פינוי גוש קטיף מתושביו. במקביל, בעקבות האישור הטרי בממשלה, נכנסו כוחות גם לאלי סיני, שם נותרו עד היום כ-30 משפחות. מחר יפונו המתנחלים מנצרים, ובהמשך השבוע יגיעו הכוחות לצפון שומרון, שם החלו העימותים כבר היום.
עצמונה, הבוקר (צילום: ירון ברנר)
- הכיסאות בבית משפחת חטואל נותרו מיותמים
ספר התורה הוצא הערב מארון הקודש בעצמונה וכל התושבים עמדו מחובקים במעגלים ושרו בעוצמה: "תהא השעה הזאת שעת רחמים ועת רצון מלפניך". רוב התושבים לבשו חולצות עליהן נכתב: "את האמונה הזו אי אפשר להפסיק – עצמונה". לאחר מכן יצאו הרבנים כשבידיהם ספרי התורה אל רחבת בית הכנסת שכשכל הציבור מאחוריהם. ברחבה נעמדו התושבים יחד עם שוטרים וחיילים כתף אל כתף כאשר הם מחבקים אחד השני המשיכו כולם לשיר כאיש אחד- המפנים והמפונים גם יחד והמשיכו בשיר: "ה' הושיע, המלך יעננו", "לא יטוש ה' עמו ואת נחלתו לא יעזוב".
השיירה ההמונית המשיכה מחוץ לרחבת בית הכנסת ובסיומה צפויים התושבים, שרובם הביאו עימם את חפציהם האישיים אל בית הכנסת, לעלות על האוטובוסים שיוציאו אותם מן היישוב.
רוקדים בדרך לאוטובוס. צילום: איה בן עמוס
כוחות הביטחון איפשרו לתושבים זמן לארוז את חפציהם האישיים ולהתפלל ככול שנדרש להם. "בגלל שהכל מתנהל בצורה רגועה אנחנו רגועים ואנחנו נותנים להם את כל הזמן שהם צריכים", אמר פרנקו.
כמה שעות מוקדם יותר קיבלו תושבים זועמים את פני החיילים והשוטרים בעצמונה, וחלקם אף הטיחו בהם קללות. אך בעקבות הסדר בין מפקד החטיבה, אלוף-משנה אגאי יחזקאל, ומזכיר היישוב, דודי רייש, הושג הסדר לפינוי מרוכז וללא צורך בהפעלת כוח לאחר תפילת מנחה. עד כה לא נרשמו כל אירועים או עימותים אלימים במהלך הפינוי ורובם המוחלט של התושבים עולים מרצונם על האוטובוסים.
עוזבים ביחד. צילום: יעל גולן
לאחר תפילת מנחה בבית הכנסת בעצמונה בה השתתפו כל תושבי המקום, נשא דברים רב היישוב הרב ראובן נתנאל, וסיפר כי התייעץ עם הרב של גוש קטיף ואמר לו: "אנו עומדים לעזוב מה אני עושה?, האם אני יכול להקיף את הבמה עם ספרי התורה ולרקוד?", והרב של גוש קטיף השיב לו שמן הראוי הוא שספר התורה ומאחוריו דגל גוש קטיף ודגל ישראל יקיפו את הבמה.
לדברי קצין המשטרה, התושבים לא היו מעוניינים לקבל את עזרת כוחות המשטרה וצה"ל באריזה. "הם אורזים את המטלטלין ועולים לאוטובוסים שלנו. אנחנו נוציא אותם מן הגוש ומשם הם רוצים לעבור לאוטובוסים משלהם". התושבים אמורים בתחילה לעבור לאזור שלעבים ולאחר מכן להקים עיר אוהלים בה יגורו כל תושבי עצמונה : "הם רוצים לשחזר את היישוב הזה שהוא אחד היפים והייחודים בגוש", אומר פרנקו.
מתפנים ובוכים. צילום: איה בן עמוס
פרנקו הסביר כי בשל ההתנהגות הרגועה של התושבים גם כוחות הפינוי פועלים מעט אחרת: "אנחנו לא דוחפים ולא מאיצים, עברנו בחלק מן הבתים כמה פעמים ואנחנו נותנים להם את הזמן שלהם". לדבריו, "הפינוי הזה עובר בשקט מופתי בלי התלהמות לא מצד המבוגרים ולא מצד הילדים".
"אנחנו רוצים לצאת ביחד כדי לדעת שלא השארנו אף אחד מאחור ולהיות בשליטה", הסביר ל-ynet מזכיר היישוב. 80 המשפחות המתגוררות בעצמונה צוו לארוז את חפציהן ולהגיע עם החפצים שיבחרו לבית הכנסת, משם ייצאו האוטובוסים במרוכז.
עולים על האוטובוסים. צילום: איה בן עמוס
מצה"ל נמסר כי מי שיישאר בביתו יפונה בכוח. אך למרות המתח והדחיפות, היה מי שניסה לשדר עסקים כרגיל בעצמונה. בבית משפחת עזרא מצאו החיילים את המשפחה בחצר, כשאחד הילדים מתנדנד בנדנדה. בתשובה לשאלה מה בכוונתם לעשות עד השעה היעודה, השיב האב ליאור: "כמו שאתם רואים - מתנדנדים בנדנדה". אבל בני המשפחה לא מתכוונים להגיע למצב בו יגררו אותם בכוח לאוטובוסים. הם יעלו מרצונם, ומשם יעברו לעיר האוהלים שארגנה מזכירות היישוב ליד נתיבות.
"גרגר לא יפריד בינינו לבין צה"ל"
בשעות הצהריים הגיע לעצמונה ראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן. מחוץ לבית הכנסת הוא נפגש עם הרב רפי פרץ, טייס בדרגת סגן-אלוף (מיל'), שהקים את המכינה הקדם-צבאית ביישוב - זו שאיבדה חמישה מבניה בפיגוע רצחני. השניים הם חברים ותיקים והמפגש ביניהם, דווקא ביום הזה, היה טעון ומרגש במיוחד.
שטרן התקשה בהתחלה לבטא את רגשותיו. "תשאלו את רפי", הוא אמר, "קשה לי למקד את המחשבה שלי במקום הזה". "הוא מגיע גם כקצין וגם כחבר", הסביר הרב פרץ, והאלוף שטרן הוסיף: "רציתי להיות איתו בזמן הזה. הייתי פה פעמים רבות, אבל דווקא היום, בזמן הזה, זה מאוד חשוב".
על ההתנהלות השקטה של הפינוי בעצמונה, אמר שטרן: "אפשר לשחרר אנחת רווחה על כך שהפינוי הזה עבר כמו שהוא עבר, אבל זה לא זמן לשחרר אנחות רווחה". הרב פרץ מיהר להדגיש שגם היום הזה, בו חיילים מגיעים לפנותו מביתו, לא יפגום במערכת היחסים ארוכת השנים שלו ושל היישוב עם הצבא. "גרגר לא יפריד בינינו לבין צה"ל לעולם. זה מאוד קשה לי שכל החברים שלי צריכים לבוא לפה היום. יש בזה ציניות שהממשלה העמידה אותנו בסיטואציה הזאת".
דקות לפני שנכנס לתפילת המנחה עם כל התושבים, סיכם פרץ ואמר: "הציבור הוכיח גדלות נפש ומסוגלות לאי אלימות במצב שהוא הכי בלתי אפשרי שיש". שטרן הסכים, והסביר כי להתנהגות ציבור המתנחלים יש חשיבות רבה בהצלחה של תוכנית ההתנתקות. "הפרגון והמחמאות שצה"ל זוכה להם עכשיו זה בזכות העובדה שהתושבים התנהגו כמו שהתנהגו. יש צד שני שעוזר לנו בכך שהמשימה הולכת ומושלמת - והוא התושבים. נכון שהיו כמה עשבים שוטים, אך הרוב המוחלט נוהג באחריות".
גם קטיף פונתה היום מתושביה. בצהרים נערכה שם תפילת מנחה אחרונה בבית הכנסת. בין הנוכחים היה גם דוד חטואל, ששכל את רעייתו וארבע בנותיו. "לפני שנה ושלושה חודשים אני עברתי חורבן פרטי, ועכשיו היישוב כולו הוצב בפני חורבן", אמר. "מה שעזר לי להתאושש זה שלושה דברים: אמונה באלוהים שבשמים, הערבות והחברות המדהימה של התושבים והידיעה שיש לנו עתיד במדינה הזאת. לכן חזרתי לנהל בית-ספר. ביום זה קשה לי להיות פה, אך ברור היה לי שהפעם אני אבוא לתמוך בכם. זכרו את אותם עקרונות: אמונה, חברות, והמשך עשייה. עלינו להציג את הרוח היפה של גוש קטיף לאזרחי המדינה כולה, זהו תפקיד המאבק".
דיווחו מהשטח:
- איה בן עמוס, עצמונה
- אפרת וייס, קטיף
- שמוליק חדד, אלי סיני
- רוני סופר, קטיף
- ירון ברנר, עצמונה