שתף קטע נבחר

הר ומדבר: יער להב ויער יתיר

שיטה, שיזף, אשל, חרוב וזית. מקווה טהרה, בתי בד ושרידי כנסיות. שולחנות פיקניק, מסלולי אופניים וחניונים למוגבלי הליכה. יערות להב ויתיר מציגים הרבה ירוק בעיניים באזור הספר של המדבר

יער להב יער יתיר חירבת זעק 

כשיורדים דרומה לים המלח או לאילת קל לפספס את האזור המרתק של השפלה הדרומית. מאחורי השם הלא מרשים הזה מסתתר חבל ארץ יפהפה, אזור הספר

 של המדבר, המציע למטייל שמורות טבע, אתרים ארכיאולוגיים ושילוב של צמחייה ים-תיכונית עם צמחיית הר ומדבר, כמו גם מגוון ציפורים ובעלי-חיים.

 

קרן קיימת לישראל והמועצה האזורית בני שמעון חברו יחדיו וגיבשו מסלולי סיור רבים באזור. בין האטרקציות – מסלולי טיול מיוחדים לרוכבי אופניים. גם נכים יכולים ליהנות מטיולים בשטח, הודות למגרשי חנייה ומתקני שעשועים ופיקניק שהותאמו להם ביער להב. 

 

יער להב

 

כבר ב-1952 החלה קק"ל לנטוע את יער להב על הגבעות שבדרום שפלת יהודה בואכה באר-שבע. כיום זהו יער גדול המשתרע על-פני יותר מ-30 אלף דונם, ובולט על רקע הנוף המדברי הצחיח שמסביב. בכניסה הצפונית ליער מוצבים שולחנות פיקניק ומתקני משחקים לילדים. כביש סלול מוליך אל מגדל התצפית, בנקודה הגבוהה ביותר (518 מטר), שממנה נשקפים הנופים המרהיבים של שפלת יהודה, מישור החוף הדרומי ובקעת באר-שבע.

 

היער מתאים לטיולי נכים הודות לשני חניונים שהוכשרו במיוחד עבורם. אחד מהם הוא חניון קמפבל, ברחבת החנייה של מגדל התצפית, ובו שביל בטון, שולחנות פיקניק ומתקני משחק שהותאמו למוגבלי הליכה. בחניון השדרה, בכניסה הצפונית של היער, הוצבו שולחנות פיקניק עם גישה נוחה לכסאות גלגלים.

 

איך להגיע: כשנוסעים מצפון בכביש בית-קמה באר-שבע, פונים בכביש הגישה לקיבוצים דביר ולהב, חולפים על פני קיבוץ דביר ומגיעים לכביש המוביל ליער להב.

 

ממגדל התצפית ביער יוצאים שלושה מסלולי אופניים מעגליים, משולטים ומסומנים

 בהתאם לדרגת הקושי. במסלול בדרגת הקושי הגבוהה, באורך 1.5 ק"מ, יש ירידות ועליות קשות במיוחד ומעברי מכשולים שונים. רוכבים המעוניינים בדרגת הקושי הבינונית, יבחרו במסלול של 6 ק"מ המיועד לאופני הרים, ובו שבילי עפר כבושים עם שיפועים חזקים. מי שמסתפק ברכיבת אופניים "רגילה", יבחר במסלול הקל – 24 ק"מ של שביל כבוש עם שיפועים מתונים המיועד לכל סוגי האופניים עם הצמיגים הרחבים.

 

את הטיול ביער להב אפשר לקנח בביקור באתרים השונים באזור. אחד המעניינים שבהם הוא חירבת רמון, על גבעה מדרום לקיבוץ להב, שבה אפשר לראות את שרידיו של כפר יהודי מימי בית שני. על אריחי האבן שברצפת בית-הכנסת של היישוב חקוקים ציורים, ובהם מנורה בת שבעה קנים. על מדרונות הגבעה יש בורות מים, מקווה טהרה גדול ומרשים, גתות, מערות מגורים ומערות קבורה.

 

אתר מעניין נוסף הוא חירבת אבו-חוף, עם שרידי שתי כנסיות מהיישוב שהיה כאן בתקופה הביזנטית. חובבי ציפורים לא יוותרו על ביקור בתחנה לטיבוע ציפורים ב עין רימון, שבה ניתן ללמוד על עבודתם של הצפרים החוקרים את נדידת בעלי הכנף. לפרטים מלאים: טל' 9913278 - 08.

 

 

חזור למעלה
יער יתיר

 

אל יער יתיר, הגדול ביערות ישראל, מוליך כביש המסתעף צפונה מכביש שוקת-ערד (מס' 31), כ-5 ק"מ מצומת שוקת לכיוון ערד.

 

באזור המדברי הזה, שכמות המשקעים השנתית בו נמוכה מ-250 מ"מ, נטעה קק"ל עצי שיטה, שיזף, אשל, חרוב וזית, היוצרים נוף סוואנה. דרך היער הראשית

 מובילה לאתרים שונים ביער, ובהם שרידים המעידים על החקלאות הקדומה והמפותחת שהיתה באזור בתקופה הקדומה. אחת הדרכים המסומנות והמשולטות מוליכה למערות מגורים ובור מים קדום.

 

המשך הדרך לוקח אותנו לחירבת יתיר, שבבסיסה עיר בנחלת שבט יהודה. מורדות הגבעה מכוסים בחורבות בתים, מערות מגורים וקבורה, בורות מים, גת, בית-בד ושרידי כנסייה מפוארת. מכאן ניתן להמשיך בדרך המסומנת בכחול אל כביש 6002, ומשם אל כביש 60 חזרה לצומת שוקת. מומלץ להצטייד במפת טיול וסימון שבילים מס' 12 ("דרום השפלה ושולי הר חברון").

 

צמוד ליער יתיר, שגם בו הכשירה קק"ל חניוני פיקניק ומתקני נופש פעיל, נמצא הר חירן, המתנשא לגובה 600 מטרים, ברכס הדרום-מערבי של הר חברון. מפסגת ההר יש תצפית נוף מרהיבה לעבר בקעת באר-שבע והר חברון. ניתן להעפיל לפסגה ברכב 4X4 או ברגל. אגב, למי שמתפעל מהצמחייה העשירה, כדאי לדעת שבמקום התגלו כ-170 מינים שונים של צמחים לדונם.

 

חזור למעלה
חירבת זעק

 

חוויה מיוחדת מצפה למבקרים בחירבת זעק, כ-4 ק"מ צפונה מקיבוץ להב (כביש 40). האתר נמצא בדרומו של עמק מעובד המוקף באתרים עתיקים. שטח היישוב

 הקדום 40 דונם, ובכניסה למקום, ממזרח לבית השייח, יש מערה גדולה ובה מתקני בית בד מהתקופה הביזנטית. מאולם המערה יוצאות מחילות לכיוונים שונים. המחילה הצפונית, ששימשה את התושבים בימי מרד בר-כוכבא, מסתיימת בבור מים שלידו מקווה הטהרה של היישוב. המקום פתוח למבקרים בכל ימות השבוע והכניסה ללא תשלום. יש להצטייד בפנס.

 

באתר מתגוררים בני זוג, דודי ודורינה, המטפחים ומשחזרים את המבנים העתיקים, מייצרים יין במערה עתיקה וקרירה ומארחים קבוצות מטיילים רבות. ניתן להתארח בסופי שבוע, ובהזמנה מראש גם בימי חול. אם מגיעים בשבת אפשר ליהנות מפיתות ולבנה, תה צמחים, וגם מיין תוצרת בית. פרטים מלאים: טל' 3231260 - 052 (דודי), 3887050 - 052 (דורינה).

 

  • לפרטים נוספים על המסלולים ביערות יתיר ולהב: "קו ליער" של קק"ל, 550 - 350 - 800 - 1.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
יער יתיר. שרידים ארכיאולוגיים ואטרקציות חדשות
צילום: לע"מ
מומלצים