שתף קטע נבחר

נחתם הסכם פילדלפי; הצדדים יפעילו "קו אדום"

האלוף ישראל זיו חתם עם עמיתיו המצרים על הפרוטוקול, שמשנה סעיפים בנספח הצבאי לחוזה השלום. לאורך הציר שאורכו 14 ק"מ - בין סיני לרצועת עזה - יוצבו 750 שוטרי עילית של משמר הגבול המצרי. בין הסיכומים: הקמת תשתית טלפונית מאובטחת להעברת מידע בין גופי המודיעין של ישראל ומצרים, כך שניתן יהיה לשוחח על כל התרעה. מסתמן: רצועת עזה תעבור לאחריות ביטחונית פלסטינית ב-15 בספטמבר

יש הסכם: ראש אגף המבצעים במטכ"ל, האלוף ישראל זיו, חתם אחר הצהריים (יום ה') בקהיר עם עמיתיו המצרים על ההבנות החדשות, במסגרתן ייפרסו 750 שוטרי עלית של משמר הגבול המצרי, בתגבור מסוקים וכלי שיט, לאורך ציר פילדלפי. אתמול קיבל ההסכם, שמשנה מספר סעיפים בנספח הצבאי לחוזה השלום, את אישור הכנסת. גוף מיוחד שהוקם בצה"ל אמור לסייע למצרים בנושא ולהוות את מנגנון שיתוף הפעולה בין שתי המדינות.

 

הפרוטוקול שנחתם בקהיר מהווה למעשה את סיכום הדיונים שנערכו בחודשים האחרונים בין ישראל למצרים, אותם הוביל ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, האלוף (מיל') עמוס גלעד.

 

פריסת כ-750 אנשי ביטחון מצרים לאורך ציר שאורכו 14 ק"מ יחד עם אמצעי ביטחון נוספים, כולל רכבי שטח וספינות, אמורים למנוע הברחת אמל"ח מהצד המצרי. גם הפלסטינים אמורים להמשיך לאבטח את הציר, בדומה לפעילותם בחודשים האחרונים למניעת חפירת המנהרות.

 

קצין בכיר אמר הערב ל-ynet כי "בהסכם שנחתם ישנם מספר סיכומים שלא היו בעבר, כך למשל העובדה ששלוש סירות מצריות יוכלו להפליג בשטח הימי, בטווח של 2 מייל ובכך לסכל נסיונות טרור או הברחת אמצעי לחימה". 

 

לדבריו, "גם הוכנה תשתית טלפונית מאובטחת להעברת מידע בין גופי המודיעין של ישראל ומצרים במפקדות הקישור, כך שיוכלו לשוחח 24 שעות ביממה על כל התרעה או התפתחות באזור".

 

"הסכם טוב ונכון"

 

הוא הוסיף כי הנחת העבודה בצה"ל היא שמדובר בהסכם "חשוב, טוב ונכון" ולהערכתו המצרים אכן יפעלו ליישמו בצורה טובה. עם זאת בצה"ל עדיין מרחפים סימני שאלה כיצד ינהגו הפלסטינים מעברו השני של ציר פילדפי. "בחודשים האחרונים הם מגלים רצון ופעילות מרשימה, כולל חשיפת כ-30 מנהרות, נקווה שימשיכו בדרך זו", אמר.

 

לדבריו, אין כוונה להשאיר לפלסטינים את שלושת מוצבי צה"ל שלאורך הציר, עם זאת במידה ותתקבל בקשה - אולי תושאר עמדה מסוימת. "לפלסטינים אינטרנס להשארת האזור מפורז גם אל מול המצרים". אגב, בניגוד להערכות אמר הקצין הבכיר כי אין התחייבות של המצרים להתחיל לפרוש את הכוחות כבר ביום ראשון. "ב-15 בספטמבר הם יהיו שם", ציין.

 

הפרוטוקול הצבאי אינו כולל את ההסכם על המעברים רפיח וכרם שלום, ותנועות האזרחים והאזרחים דרכם. נושא זה עדיין נמצא במחלוקת בין המדינות וצפוי להיפתר באמצעות דיונים של דרגים מדיניים. המצרים דורשים גם אפשרות של כניסה ממצרים לרצועה דרך מעבר רפיח, בעוד בישראל מתעקשים כי דרך מעבר זה תתאפשר יציאה בלבד מהרצועה למצרים ואילו הכניסה תהיה באמצעות מעבר כרם שלום ובפיקוח ישראלי.

 

מכל מקום, מערך קישור מיוחד שיפעל ממחנה אמיתי הסמוך לכרם שלום אמור לקשר בין ישראל למצרים בנושא, על פי ההסכמה המצרים אמורים לסיים את פריסת הכוחות ב-10 בספטמבר ולבחון את שיתוף הפעולה, כך שכוחות צה"ל יצאו מציר, יהיו אלה חיילי גדוד 13 של חטיבת גולני, שייעשו היסטוריה כאחרונים ברצועה הצרה והמדממת. צה"ל ככל הנראה יוציא מהמקום את שלושת המוצבים, גירית חרדון וטרמית, אולם החומה שנבנתה באחרונה כחלק ממערך ההגנה החדש של הציר תישאר, גם "קיר השיגומים" המפורסם שנועד להגנת המוצבים חרדון וטרמית יישאר ככל הנראה במקום.

 

כוחות צה"ל אמורים לצאת מהציר ב-15 בספטמבר, אז הם אמורים לעזוב את כל רצועת עזה ולמסור אותה לידי הפלסטינים. גורמי ביטחון סבורים כי החשש

מהברחת אמצעי לחימה, בעיקר כאלה העשויים להפר את האיזון באזור, עדיין קיים, אולם הנחת העבודה היא, כי השארת כוחות ישראלים בציר פילדפי לאחר יציאת כוחות צה"ל מהרצועה טומנת בחובה סיכון גדול מדי. גם העובדה כי הפלסטינים יוכלו להפעיל בעתיד נמל ים ושדה תעופה, מקטינה את הניסיונות האפשריים להברחת אמצעי לחימה במנהרות תת-קרקעיות.

 

גורמי הביטחון מציינים כי ישראל תצטרך להפעיל מערך מודיעין שיותאם למצב החדש. חיל הים יצטרף אף הוא לפעול בהתאם למצב החדש, ועל כתפיו תוטל האחריות למניעת הברחת אמצעי לחימה דרך הים כאשר יחל הנמל לפעול.


פורסם לראשונה 01/09/2005 16:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
רגע של מבחן: עמדה מצרית בגבול
צילום: חנן גרינברג
צילום: דובר צה"ל
חתם: האלוף זיו
צילום: דובר צה"ל
מומלצים